Tudi v Mariboru kmalu helikopterska baza za nujno pomoč

Politika | 26.01.2015, 12:19 Petra Stopar

Helikopterska nujna medicinska pomoč in medbolnišnični prevozi se za zdaj izvajajo le preko vzletišča na Brniku. A to je za posredovanje v vzhodni Sloveniji večkrat predaleč, zato si v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor prizadevajo za helikoptersko bazo tudi na mariborskem letališču. Tam naj bi bilo za njeno vzpostavitev že vse pripravljeno, čakajo le še na zeleno luč ministrstva za infrastrukturo.

Kot so pojasnili na ministrstvu, mariborsko letališče izpolnjuje vse pogoje za vzpostavitev helikopterske baze. Potrebna je še končna odločitev ter predhodni dogovor med vsemi deležniki o rabi in ureditvi prostorov ter plačilu stroškov za elektriko, vodo in podobno. »Mislim, da je zadeva tik pred koncem,« ocenjuje direktor Aerodroma Maribor Marko Gros.

Predstojnik mariborskega urgentnega centra Roman Košir pa dodaja, da ima mariborsko letališče »vse infrastrukturne pogoje, da helikopterji tam parkirajo«. A ob tem opozarja, da bo treba istočasno urediti tudi helikoptersko pristajališče v UKC Maribor. Trenutno so namreč pristanki znotraj bolnišnice zelo nevarni: »Ponoči sploh ne more pristati, ker ni nobene signalizacije. Vse ostalo pa deluje izjemno nevarno, saj pristane med vse stavbe notri, do dvigovanja prahu in vseh zaščit. Ta rešitev je zelo provizorična, uporabljamo jo nekajkrat na mesec, ker druge ni, je pa zelo slaba rešitev in potencialno zelo nevarna, ker če se helikopter zaleti v intenzivno terapijo, ki je zraven, bo to katastrofa.«

To gre z roko v roki in oboje je treba urediti, dodaja Košir. UKC Maribor zato potrebuje izgradnjo druge in tretje faze urgence, kjer je predviden tudi omenjeni heliport, medtem ko bo baza za varovanje helikopterja, servis, točenje goriva in ostalo na letališču.

Politika, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...