Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Žled na avtocesti (foto: Izidor Šček)
Žled na avtocesti

Ob ujmah lastnik ne more nositi odškodninske odgovornosti

| 04.02.2014, 12:45

Lastniki gozdov nikakor ne morejo nositi odškodninske odgovornosti za nastalo škodo ob padanju dreves, saj gre v primeru žledoloma za naravno ujmo oziroma višjo silo, pravijo na Zavodu za gozdove Slovenije.

Včeraj je Slovenska tiskovna agencija objavila vest, da lastniki gozdov nosijo odškodninsko odgovornost za nastalo škodo ob padanju dreves na objekte in infrastrukturo in se ob tem sklicevala na izjavo mag. Andreja Breznikarja, višjega koordinatorja za področje gozdarstva z Zavoda za gozdove Slovenije. Ker je v primeru ujm, kot je letošnji žledolom, govoriti o odškodninski odgovornosti lastnika gozda dokaj neobičajno, smo za komentar povprašali na Zavod za gozdove Slovenije. Andrej Breznikar pravi, da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta:"Ugotavljanje odškodninske odgovornosti je izključno v domeni sodišča. To ne velja na splošno in v vseh primerih in v tem primeru, ko gre za naravno ujmo, za žledolom, gre sigurno za višjo silo in ne moremo te odgovornosti naprtiti lastnikom gozdov."

Na Zavodu za gozdove Slovenije še opozarjajo, da je v takih razmerah hoja po gozdu smrtno nevarna. Pa vendar se najdejo ljudje, ki teh opozoril ne upoštevajo. "Mislim da je bilo dostikrat povedano, da je to gibanje v gozdovih v izrednih razmerah hudo nevarno, tako da smo dosti opozarjali na to," pravi mag. Andrej Breznikar ki še dodaja, da iz varnostnih razlogov tudi zaposleni na Zavodu za gozdove Slovenije v gozdove ne smejo, dokler nevarnost padajočega drevja ne mine in se razmere uredijo. Šele potem bodo pristopili k natančni oceni škode in izdelavi sanacijskih načrtov.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...