Tone GorjupTone Gorjup
Zdravnika (foto: STA)
Zdravnika | (foto: STA)

Dr. Janez Dolinar: »Vlada ne poskuša ničesar rešiti«

Novice | 02.05.2024, 00:10 Marjana Debevec

Medtem ko se zdi, da so pogajanja med sindikatom Fides in vlado zašla v slepo ulico, predsednik Združenja slovenskih katoliških zdravnikov Janez Dolinar opozarja, da bi se moral sistem našega zdravstva spremeniti. Spomnil je na preobremenjenost zdravnikov in na to, da ne denar ne sledi bolniku.

Medtem ko je pri drugih poklicih običajno, da ljudje delajo 40 ur tedensko, to za zdravnike nikakor ne velja. Zato prihaja do preobremenjenosti, izgorelosti in odhodov v tujino.

»Mislim, da je skrajni čas, da tudi mi sledimo evropskim direktivam, ki zapovedujejo teh 40 plus maksimalno 8 dodatnih ur, ker bomo samo tako dosegli, da bomo zdravstveni delavci na vseh ravneh živeli svoje življenje dobro in uspešno in bili zadovoljni in s tem dali največ, kar lahko svojim bolnikom,« je poudaril dr. Janez Dolinar.

Opozoril je, da je naš zdravstveni sistem še vedno globoko v nekem socialističnem planskem razmišljanju z neko uravnilovko, kjer naj bi vsi enako delali in bili enako plačani, kar v sodobni medicini ni več primerno.

Denar bi moral slediti bolniku

»Enkrat si bo potrebno naliti čistega vina: toliko, kolikor imamo, lahko tudi porabimo. Vendar lahko porabimo smiselno. Za zdaj pa tega principa, da bi denar sledil bolniku, žal pri nas ni. Kar pomeni, da ne glede na to, h komu se gre bolnik zdravit, in če je ta storitev seveda dobro in profesionalno narejena, naj bo tako tudi plačana.

Se pravi, ne glede na to, ali gre to v nek javni zdravstveni sistem, ali v zasebni sistem, je za bolnike praktično dokaj vseeno.«

To naj bi bilo po Dolinarjevih besedah vseeno tudi državi, ki predvsem potrebuje zdrave državljane. Rešitev vidi v tem, da bi morali pregledati, kako zdravstvena zavarovalnica razporeja denar in pa v uveljavitvi že sprejetih standardov in normativov za posamezna področja.

Vse to pa ni mogoče brez konkretnega zvečanja števila zdravstvenih delavcev, je še prepričan dr. Janez Dolinar.

dr. Janez Dolinar
dr. Janez Dolinar © ARO

Vlada želi problem preložiti na naslednjo vlado

In kako ocenjuje pogajanja med vlado in sindikatom Fides?

»Jaz osebno menim, da to niso pogajanja. Tudi ne vidim, da bi vlada v čemerkoli poskušala rešiti, na katerega opozarjamo že kar nekaj let, ampak je predvsem lovljenje dni in mesecev do volitev, da bi ta problem padel na ramena koga drugega,« je bil kritičen Dolinar.

Poudarja tudi, da na vladni strani ni resnega sogovornika. Pogovoru z njim lahko prisluhnete v Mozaiku dneva ob 18. uri.

Novice
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.