Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Vseslovensko srečanje v državnem zboru

| 04.07.2013, 11:13 Matjaž Merljak

V veliki dvorani hrama slovenske demokracije je v četrtek, 4. julija 2013, potekalo tradicionalno, že 13. vseslovensko srečanje, ki ga je priredila pristojna komisija državnega zbora. Geslo letošnjega srečanja je Odslikave slovenstva. Polno dvorano rojakov z vsega sveta sta pozdravila tudi predsednik DZ Janko Veber in ministrica Tina Komel.

Predsednik Veber je v pozdravnem govoru dejal, da se v DZ zavedajo, da rojaki prestavljajo ne le enakovreden del enotnega slovenskega naroda, ampak tudi tisto vrednoto, ki lahko s svojimi izkušnjami in s svojim znanjem pomembno prispeva k vsestranskem napredku naše države. „Ne nazadnje ste bili prav Slovenci v zamejstvu in po svetu tisti, ki ste pred 22-imi leti, v negotovih časih osamosvajanja s svojimi povezavami, izkušnjami in lobiranjem za priznanje Slovenije pri tujih vladah pomembno prispevali k procesu osamosvojitve.“ Poudaril je še pomen skrbi za kulturo in jezik: „Prav skrb za ohranjanje kulture in jezika je izjemnega pomena, saj sta bila prav jezik in kultura tisti dve ključni gonili sili, ki sta nam skozi zgodovino zagotovili preživetje ter omogočili oblikovanje narodne identitete in posledično oblikovanje lastne države.“

Janko Veber, Tina Komel, Danijel Krivec
Janko Veber, Tina Komel, Danijel Krivec © DZ
Ministrica Komel je spregovorila o slovenstvu - »slovenstvo« kot negovanje slovenskega jezika, kot pesem, kot molitev, kot šport, gospodarsko sodelovanje, kulturno delovanje ali slikanje – vse to je »odslikava« vašega osebnega slovenstva, nekaj, po čemer vas drugi ločijo od večinske skupnosti, nekaj, na čemer tudi sami gradite svojo osebno identiteto, samopodobo. Rojake je še spodbujala, naj kljubujejo asimilaciji: „Slovenska identiteta zunaj meja Slovenije bo naravnim zakonom asimilacije lahko kljubovala samo tako, da se bo skrb zanjo prenašala na mlajše generacije. Seveda pa tudi mladi ne bodo razumeli, čemú bi morali kljubovati udobni asimilaciji, če ne bodo vedeli za preteklost, za temelje svoje manjšinske ali izseljenske narodne skupnosti. Mnogi med vami ste te temelje dolga desetletja ustvarjali, jih ohranjali in krepili, za kar se vam toplo zahvaljujem. Vaš zgled pomeni enkratno energijo, smisel in obvezo za vaše naslednike.“

Predsednik Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Danijel Krivec pa je omenil, kako so se in se še bodo slovenske dejavnosti odrazile po svetu: „Še posebej pa me veseli, da so pripadniki slovenske skupnosti uspešni na polju znanosti, umetnosti, izobraževanja, gospodarstva, in navsezadnje tudi na področju politike. V zadnjem času namreč lahko zaznamo, da so, po tolikih letih življenja v na pol skritem svetu, sedaj predstavniki slovenske skupnosti v sosednjih državah lahko končno še bolj samozavestno nastopili na političnem prizorišču.“

Tudi vabljeni govorci so spregovorili o odslikavah slovenstva. Prof. dr. Anton Mavretič je prek video povezave poudaril slovenske dosežke v zgodovini in naj bomo nanje ponosni. Dejal je še, da slovenski intelektualci po svetu iščejo stike s kolegi v Sloveniji, a to povezovanje ni urejeno kot pri drugih narodih.

Luigia Negro iz Rezije je predstavila dosežke ob 35. obletnici konference o etnično-jezikovnih skupinah v Vidmu in predstavila tudi današnje stanje.

Izr. prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik pa je predstavila odslikave slovenstva v sestavljenih identitetah in medkulturnih dialogih.

V popoldanskem delu so v razpravi sodelovali rojaki iz zamejstva in sveta, srečanja so se udeležili tudi predstavniki organizacij civilne družbe za odnose s Slovenci po svetu ter Cerkve (železomašnik p. Ivan Tomažič, msgr. Janez Pucelj ...).

Več o srečanju v naslednjih oddajah Slovencem po svetu in domovini.

XIII. vseslovensko srečanje v DZ
XIII. vseslovensko srečanje v DZ © DZ

Povezava do novice državnega zbora.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.