Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pozitivna ocena rimskega srečanja Bratušek – Letta zmanjšinama

| 23.06.2013, 19:28 Matjaž Merljak

Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij SSO je v sredo, 19. junija 2013, zasedal v Gorici. Na redni mesečni seji je predsednik SSO Drago Štoka poročal o delovanju krovne organizacije, o aktualnih vprašanjih, ki so se pojavile in izvršnemu odboru predlagal v obravnavo in odobritev stališča in posege, ki so bili v ospredju delovanja v zadnjem času.

Svet slovenskih organizacij je osvojil zamisel za ustanovitev pravne službe, ki so jo predsednikoma obeh krovnih organizacij orisali predstavniki Agrarne skupnosti. Vprašanj, ki zadevajo uveljavljanje zaščite na teritoriju je precej in zahtevajo strokovno pravno obravnavo in posledično primerno odvetniško posredovanje. Zamisel o pravni službi sicer ni novost in se je vselej zaustavila ob vprašanju finančnega kritja. Večkrat so to oviro premostili slovenski odvetniki iz Trsta in Gorice, ki so ponudili brezplačno pravno posredovanje. SSO slednjim izraža zahvalo, obenem pa trdi, da bi bilo potrebno finančno plat rešiti v dogovoru s Slovenijo, pri čemer bi, ob Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu in ob Ministrstvu za zunanje zadeve, lahko sodelovalo tudi Ministrstvo za pravosodje.

Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij je potrdil pozitivno mnenje, ki ga je predsednik Štoka iznesel glede srečanja obeh krovnih organizacij s predsednico vlade Republike Slovenije Alenko Bratušek in glede udeležbe na medvladnem srečanju v Rimu, kjer je bilo prisotno tudi predstavništvo italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem. Ob temah slovenskega šolstva in predstavništva Slovencev v italijanskem parlamentu, ki ga predvideva zaščitni zakon 38/01, je pričakovati, da bo italijanska vlada čimprej imenovala novega predsednika vladnega omizja, tako da se bo nastavljeno delo nadaljevalo. Predsednik vlade Enrico Letta je to obljubil in SSO pričakuje čimprejšnje delovanje skupnega omizja. Obisk pri predsednici Bratuškovi in rimsko medvladno srečanje pa sta pokazala, da je še vedno odprto vprašanje skupnega predstavništva slovenske manjšine v Italiji. SSO je mnenja, da bi bilo potrebno to čimprej urediti, tako da so razmerja primerno uravnovešena in bi veljalo tako za odnose s Slovenijo kot tudi z Italijo.

Izvršni odbor se je nadalje podrobneje seznanil s potekom evropskega projekta Jezik/Lingua. Ocenjeno je bilo, da projekt uspešno poteka, zanimanje za slovenščino raste in potrebno je že sedaj razmišljati o novem programskem obdobju 2014-2020. V ta namen želi SSO, da bi čim več članic razmislilo, da svojo društveno strukturo prilagodijo in se usposobijo za sodelovanje na evroprojektih, ki predstavljajo vedno bolj pomemben vir črpanja sredstev za delovanje.

Izvršni odbor SSO je izrazil zadovoljstvo ob posvetitvi novega duhonika g. Klemena Zalarja v tržaški škofiji. Predvsem pa je dobrodošla želja, ki jo je izrazil novomašnik, da bi se čimveč posvetil mladini, skavtom in verskemu življenju v mestnem središču samem.

Predsednik SSO za Videmsko Giorgio Banchig je poročal o nadaljevanju prizadevanj za špetersko dvojezično šolo, ki je bila deležna obiska pristojne deželne odbornice Loredane Panariti. Novost zadeva pismo staršev, v katerem predlagajo, da se šola dokončno preseli v kolegij, ki so ga zgradile ZDA po potresu leta 1976. SSO je predlog pozitivno ocenil, saj so prostori kolegija sodobnejši in tudi prostornejši, pri tem pa je potrebno biti pozorni, da se celotni postopek ne zavleče ali celo ustavi. Na znanje je Izvršni odbor vzel tudi spremembo v društvu Marij Černet, kjer je bil za novega predsednika imenovan Anton Sivec, kateremu gredo voščila za dobro in uspešno delo v dobrobit slovenskemu življu v Kanalski dolini.

Predsednik za Goriško Walter Bandelj je poročal o obnovi projekta Posoška kronika s Pokrajino Gorica, kjer sodelujeta še SKGZ in Furlansko filološko društvo. Goriški SSO je več pozornosti namenil razpisom za kraško področje, ki jih objavlja Las Kras.

SSO je v zadnjih tednih pozorno spremljal problematiko goriške Katoliške knjigarne, Tržaške knjigarne in članskih športnih ekip, ki nastopajo v državnih ligah. Gotovo gre za dejavnike, ki pričajo o prisotnosti Slovencev na celotni krajevni in deželni stvarnosti. Glede na nove razmere, ki so se pokazale z današnjo ekonomsko krizo, pa je potrebno, da vsak projekt objektivno odgovarja potrebam in razmeram sedanjih kriznih časov.

Trst, 21. junij 2013

Svet slovenskih organizacij

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.