Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Benečija se je poslovila od župnika Emila Cenciga

| 15.12.2012, 10:53 Matjaž Merljak

V sredo, 12. decembra 2012, je bil v Gorenjem Tarbiju, najvišjem zaselku občine Srednje pod mogočnim Matajurjem, pokopan Emil Cencig, ki bi za božič dopolnil 87 let. V tej vasi je služboval skoraj 50 let, leta 2006 se je sicer preselil v dom za ostarele. Umrl je v bolnišnici v Šentvidu ob Tilmentu v nedeljo, 9. decembra 2012.

Pogrebno sveto mašo je v slovenskem in italijanskem jeziku daroval videmski nadškof msgr. Andrea Bruno Mazzocato. Somaševali so upokojeni videmski nadškof msgr. Pietro Brollo, domači župnik Federico Saracino ter drugi beneški in furlanski duhovniki. Bili so tudi predstavniki civilnih oblasti, predsednik SSO Drago Štoka in načelnik upravne enote Tolmin Zdravko Likar. Evropski poslanec Alojz Peterle je poslal posebno pismo.

Nadškof Bruno Mazzocato je v pridigi podčrtal duhovniške in človeške sposobnosti g. Cenciga, ki je oznanjeval evangelij in skrbel za svoje ljudi. “Pri srcu je vedno imel slovenski jezik in kulturo”, je dejal in poudaril tudi, de je bil med ustanovitelji kulturno-verskega lista Dom, ki tudi danes opravlja svoje poslanstvo med Slovenci v Videmski nadškofiji.

Dreški podžupan Miha Koren je v govoru povedal, da se poslavljajo od duhovnika in kulturnika, ki si je s svojim življenjem in delom zaslužil mesto med velikimi ljudmi, ki jih je rodila Benečija. „Vse življenje je posvetil Bogu in domačim ljudem. Šteti ga moramo v dolgo verigo duhovnikov, ki so znali živeti za svoje ljudi in delali za njihove duhovne in telesne potrebe.“

Pokojni Emil Cencig
Pokojni Emil Cencig © dom.it
Duhovnik Emil Cencig je bil rojen 25. decembra 1925 v Čarnem vrhu v Benečiji. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1949. Kot kaplan je služil v Mažerolah, Prapotnem, v Čeneboli in Arbeču. Leta 1957 je postal župnik v Gorenjem Tarbiju, nato tudi v Oblici. Na koncu osemdesetih let je po smrti svojega velikega prijatelja Maria Laurenciga prevzel tudi župniji Device Marije in Svetega Štuoblanka v Dreki.

Hvaležna je celotna dreška skupnost. V Dreki je leta 1966 skupaj z msgr. Valentinom Birtičem in Marijem Laurenčičem ustanovil list Dom, ki že skoraj 50 let izraža globoko krščansko vero in kulturo Benečanov.

Emil Cencig je bil pravi Čedermac, to je eden od tistih duhovnikov, ki so dobro razumeli, da je krščanska vera tesno povezana s slovenskim jezikom in kulturo, da eno ne more biti ločeno od drugega. „Zapušča zgled, kako je treba varovati našo pravo podobo. Naša dolžnost je iti naprej po poti, ki nam jo je duhovnik Cencig pokazal. Se pravi, da moramo vsi skupaj v krščanskem duhu braniti našo bogato slovensko kulturo, našo deželo in ljudi, ki ne glede na velike težave žive v Benečiji in delajo za njeno rast.“

Tako zaključujejo zapis v petnajstdnevniku Dom: „Naj Vam bo lahka domača zemlja. Vi pa od zgoraj varujte našo prelepo deželo, ki ste jo toliko ljubili. Za vedno boste ostali v naših srcih.“

vir: Dom.it, Noviglas.eu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.