Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Matjaž Longar (foto: Matjaž Merljak)
Matjaž Longar

Bodo zamejci tudi brez slovenske podpore?

| 13.12.2012, 14:42 Matjaž Merljak

Zaradi referendumske pobude, ki so jo vložili Štrukljevi sindikati grozi finančni zlom tudi zamejskim organizacijam. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je že pripravil razpis za sofinanciranje njihovih projektov, ki pa ga zaradi napovedane referenduma ne more izpeljati. Na uradu po besedah državnega sekretarja Matjaža Longarja pričakujejo največ težav v prvih treh mesecih. Žalosti ga, da bodo morale zamejske organizacije, vrtci, pa tudi šole najemati pri tujih bankah kredite za preživetje, saj druge rešitve ne vidi.

Urad po besedah Longarja zelo pozorno spremlja problematiko slovenskih manjšin v sosednjih državah. Tako je od letnih razpisov vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu odvisno delovanje celotne mreže obšolskih dejavnosti, privatnih dvojezičnih vrtcev, glasbenih šol in seveda niza institucij slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in v drugih sosednjih državah.

„Posebno pereč problem je seveda v Italiji, kjer prihaja do zmanjševanja sredstev, do zamikov plačevanja. Vemo, da bodo sredstva za leto 2012 do končno izplačana šele konec leta. Zaradi tega, da bi se izognili težavam, ki bi jih refinanciranje povzročilo celotni mreži manjšinskih organizacij, smo na uradu že pripravili vse podlage in osnove, da bi čim prej izvedli razpis za sofinanciranje dejavnosti slovenskih manjšin v tujini, posebej v zamejstvu.“

A Longar poudarja, da so morali zaradi referendumske pobude vse razpisne aktivnosti prekiniti. Najprej morajo preveriti pravne podlage ter se z ministrstvom za finance dogovoriti, na kakšen način in do katere višine bodo lahko izvedli razpis ali bodo morali z njim počakati.

„To pa seveda pomeni, da bodo sredstva, ki bi naj prišla do slovenskih institucij, vrtcev, šol in glasbenih šol v zamejstvu že v prvih mesecih prihodnjega leta, morda že v prvem tromesečju odložena, dokler nimamo dokončne odločitve glede proračuna. To pa pomeni, da bodo morale te organizacije najemati zelo drage kredite pri bankah v svojih državah ali pa bodo morda v najslabšem primeru ostale nekaj mesecev tudi brez plač.“

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu sicer ceni vse, ki z veseljem delajo v zamejskih in zdomskih organizacijah, posebej pa se zahvaljujejo tistim, ki bodo kljub še težjim pogojem poskrbeli, da bodo programi slovenskih institucij v zamejstvu ostali tudi v prihodnje kolikor toliko nedotaknjeni. Na uradu še poudarjajo, da si sicer želijo sofinancirati projekte zamejskih organizacij, a jim referendumska pobudo to preprečuje. Visoko ceno bodo tako plačali tudi naši zamejci in zdomci.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...