Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
60 let Slovenske vasi v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
60 let Slovenske vasi v Buenos Airesu

60 let Slovenske vasi v Lanusu

| 06.12.2012, 07:10 Matjaž Merljak

Ta slovenska skupnost je bila prva krajevna organizirana. Celoletno bogato praznovanje tako pomembnega jubileja je 18. novembra 2012 dospelo do glavne prireditve.

Začela se je z jutranjo poklonitvijo našima dvema domovinama s petjem argentinske in slovenske himne in dviganjem zastav, ki so se jih udeležili veleposlanik Republike Slovenije v Argentini Tomaž Mencin, predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar, predsedniki drugih krajevnih domov, odborniki društva in ostali gosti.

Slovenska vas je nastala po osebnem prizadevanju mons. Janeza Hladnika in je ves njen razvoj v tesni zvezi s katoliško Cerkvijo. Vanjo smo vključeni kot skupnost, pa tudi vsak njen ud posamezno in predvsem družinsko. Samoumevno je torej, da smo se ob praznovanju slovesno zahvalili Bogu v naši vaški cerkvi Marije Kraljice, ki je po zaslugi slovenskih lazaristov duhovno središče vasi že skozi 53 let.

Na praznovanju 60-letnice Slovenske vasi
Na praznovanju 60-letnice Slovenske vasi © Svobodna Slovenija

Ves ta čas se vsak dan daruje sv. maša - od koncila naprej - v slovenskem jeziku, za praznik pa nas je počastil z maševanjem škof Vinko Bokalič, ki se je kot eden prvih vaških otrok rodil v istem letu 1952, kot se je ustanovilo naše krajevno društvo. Z njim je somaševal Janez Cerar, ki sedaj znova skrbno in prijazno opravlja dušno pašo in z nami deli žalost in veselje.

Po prejeti duhovni hrani smo se tudi telesno okrepčali v prenovljeni dvorani Hladnikovega doma z odličnim skupnim kosilom, ki so ga pripravile članice krajevnega odseka Zveze žena in ga urno postregla mladina.

Popoldanski program je pričel s pozdravom predsednik društva Stane Jemec, vzpodbudno in navduševalno je čestital predsednik Zedinjene Slovenije, veleposlanik Republike Slovenije pa je čestitkam ob pomembni obletnici dodal še izročitev priznanj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Društvu Slovenska vas in Slavku Revnu, enemu njegovih ustanovnih članov in dolgoletnemu zaslužnemu sodelavcu, ki se je predvsem udejstvoval na gledališkem področju. Sledil je govor Francija Sušnika.

Slovenska noša na praznovanju v Slovenski vasi
Slovenska noša na praznovanju v Slovenski vasi © Svobodna Slovenija

Jedro programa je bil prikaz slovenske zgodovine v slikah, z recitacijami izbranih literarnih tekstov in petjem, ki ga je zamislila, sestavila in pripravila Mirjam Goljevšček s sodelovanjem Andreja Finka. Dinamično smo podoživljali odločilne narodne korake, od naselitve do proglasitve lastne samostojne države.

Po krajšem obotavljanju zaradi pretečega dežja, ki pa končno ni prekoračil mere dobrosprejetega žegna, se je na prostem vršil drugi del programa s folklornimi nastopi najrazličnejših starostnih skupin. Z nekaterimi tehničnimi zaprekami se je v svoji neformalnosti razvil v pravo narodno veselico, ko se je prijetni ambientaciji, veselemu razpoloženju, dobri hrani in pijači pridružilo še izvajanje priznane skupine Baires polka, ki je zvabila navdušene pare na plesišče v še dolgotrajno veselo praznovanje.

Praznovanje se je zaključilo ob mizah
Praznovanje se je zaključilo ob mizah © Svobodna Slovenija

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...