Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Praznovanje obletnice Slomškovega doma (foto: Svobodna Slovenija)
Praznovanje obletnice Slomškovega doma

Obletnica Slomškovega doma v Buenos Airesu

| 02.10.2012, 11:57 Matjaž Merljak

Lepa pomladna nedelja 16. septembra 2012 je na zahodni del Velikega Buenos Airesa privabila množico domačinov in gostov na odprtje slovesnosti, ko sta predsednik Doma mag. Pavel Brula in zastopnik mladine Branko Marinič dvignila na drog državni zastavi ob petju himen. Močna skupina narodnih noš je še povzdignila slavje.

Sledila je slovesna zahvalna maša, ki jo je daroval župnik Franci Cukjati, posvečena liturgičnemu prazniku prvega slovenskega blaženega škofa Slomška. Pevski zbor Ex corde, pod vodstvom zborovodkinje Marte Selan Brula, je z odličnim petjem povzdignil bogoslužje. V mašnem nagovoru je mašnik izpostavil vrednote, ki se razvijajo v družini in naj jih prenesemo tudi v razširjeno družino, našo skupnost, prav v duhu škofa Slomška.

Pri sveti maši v Slomškovem domu
Pri sveti maši v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Po službi božji je bilo v spodnjih prostorih Doma odprtje likovne razstave domačih ustvarjalcev. Andreja Dolinar Hrovat je uvedla razstavo in predstavila umetnike. Letos je razstavljalo sedem slikarjev: Mirjam Šeme, Rozka Snoj, Carolina Vester, Tone Kržišnik, Andrea Quadri Brula in Andrejka Dolinar Hrovat.

V gostinskih prostorih je sledilo slavnostno kosilo. Za postrežbo so poskrbeli fantje in dekleta. V prijetni družabnosti so gostje in domačini imeli priložnost za prijateljski pomenek.

Kosilo in prijateljsko druženje
Kosilo in prijateljsko druženje © Svobodna Slovenija

Andrejka Vombergar Štrfiček je uvedla kulturni program in pozdravila častne goste. To so bili predsednik krovne organizacije Zedinjena Slovenija Franci Žnidar in soproga Helena Fink, predsedniki in zastopniki Domov, župnik Franci Cukjati, častni član in nekdanji predsednik Slomškovega doma Herman Zupan in soproga Julči Prebil. Praznično besedo na slavju obletnice je spregovoril predsednik mag. Pavel Brula. V nagovoru je razmišljal o stanju v naših skupnostih in vzpodbujal, naj ohranjamo vrednote, za katere so se trudili naši predniki, ustanovitelji doma.

Pri kulturnem delu programa
Pri kulturnem delu programa © Svobodna Slovenija

Za popoldanski kulturni program je letos Slomškov dom postavil na oder veseloigro »Niti tat ne more pošteno krasti«. Režiser Marcelo Brula je izbral mlade igralce, ki sestavljajo novo igralsko skupino v Slomškovem domu. Kot dober poznavalec vsebine igre in ljudi, je vsakemu dodelil najbolj primerno vlogo.

V vlogah so nastopili Branko Marinič, Agustina Zakrajšek, Pavle Marolt, Aleks Cestnik, Marjana Modic Cestnik, Angelika Smole Selan in Damijan Malalan. Za odrom so pomagali Marija Novak Kinkel, Olgi Bohinc Vester, Aleksander Kastelic, Jože Lenarčič, Miha Podržaj, Karel Pregelj, Edi Cestnik, Tomaž Kinkel in Edi Cestnik.

Na odru Slomškovega doma se je igralo
Na odru Slomškovega doma se je igralo © Svobodna Slovenija

Erika Indihar je pa oblikovala celotni program 51. obletnice Slomškovega doma. Posebno pohvalo zasluži scenografinja Andrea Quadri Brula. Seveda gre pa največje priznanje režiserju Marcelu Bruli. Dosegel je sproščeno igranje vseh nastopajočih, lepo jasno izgovorjavo in nas res razveselil s predstavo. Samo eno pripombo: bilo je prekratko, še bi radi gledali!

Hvala vsem nastopajočim in vsem, ki ste pripravili to lepo veseloigro!

Mladina Slomškovega doma
Mladina Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

V gostinskih prostorih in na vrtu Doma se je odvijal družabni del praznovanja s sodelovanjem ansambla Baires polka. Prijeten skoraj pomladanski večer je vabil k pogrnjenim mizam in v prijateljsko družbo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.