Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tanja Dominko (foto: Jože Bartolj)
Tanja Dominko

Od petka do petka: 21. - 28. september 2012

| 30.09.2012, 05:58 Matjaž Merljak

V tem tednu je v Mariboru odmevalo Slomškovo slavje, v New Yorku zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, ki sta se ga udeležila tudi premier in vodja diplomacije, v Ljubljani so se sestajali pogajalci o reformni zakonodaji, sicer pa si bomo teden zapomnili tudi po hišni preiskavi pri ljubljanskem županu in prvaku opozicijske PS Zoranu Jankoviću in njegovih sinovih.

Cerkev

Pregled dogodkov tega tedna bomo začeli z osrednjim slavjem ob 150. obletnici Slomškove smrti, ki je minulo nedeljo potekalo v Mariboru.

Slomškovo leto letos obhajamo pod geslom Svetost prenavlja svet. Svetost je za nas verne ljudi uresničitev človeka in sicer v vsej polnosti,“ je ob 150-letnici Slomškove smrti pred mariborsko stolnico poudaril mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek. Z molitvijo za domovino bogoslovcev in redovnic pred relikvijami bl. Slomška v stolnici se je začela priprava na spominsko sveto mašo. Molitvene skupine so molile za svetost poklicanih, nove duhovne poklice, družine in za življenje, molitev pred relikvijami pa je sklenil sedmi Slomškov naslednik nadškof Marjan Turnšek, ki je z verniki molil za novo evangelizacijo in Slovenski pastoralni načrt. Nato so so relikvije bl. Slomška prenesli na oltar pred stolnico, temu je sledil uvodni program, ki smo ga s petjem in besedo oblikovali sodelavci Radia Ognjišče, slovesna sveta maša na trgu pred stolnico pa se je začela ob 16. uri, udeležilo pa se je je približno 3000 vernikov. Apostolski nuncij Juliusz Janusz je Slomška opisal kot odločnega moža.

Z njegove strani je bila potrebna velika odločnost, da je vodil Kristusovo čredo in je spodbujal Slovence, da ohranijo svojo nacionalno identiteto v obdobju, ko Slovenija še ni bila neodvisna. Učinkovitost njegove pastoralne aktivnost ni bila toliko sad njegove bistrosti, temveč je temeljila na njegovi svetosti in na zaupanju v Boga.“

Ob relikvijah in kipu bl. Antona Martina Slomška so se nunciju Juliuszu Januszu pri oltarju pridružili še nadškof Turnšek, šesti Slomškov naslednik upokojeni škof Franc Kramberger, upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej, celjski škof Stanislav Lipovšek, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, murskosoboški škof Peter Štumpf, pomožni ljubljanski škof Anton Jamnik, varaždinski škof Josip Mrzljak in nadškof iz Omahe v ZDA Elden F. Cartiss, več kot 120 duhovnikov iz vse Slovenije, množična pa je bila tudi udeležba romarjev iz Ponikve, Slomškove rojstne župnije.

Politika

Premier Janez Janša in zunanji minister Karl Erjavec sta se v preteklem tednu mudila v New Yorku, kjer je potekala splošna razprava Generalne skupščine Združenih narodov. Premier je sicer na splošni razpravi predstavil pobudo za nadgradnjo Konvencije o genocidu.

Oblikovati bi bilo treba tudi medvladni forum isto mislečih držav za delo na resoluciji ZN, ki bo dala jasen mandat za pripravo in sprejem ustreznega pravnega mehanizma. Pravnega mehanizma, ki bo konceptu odgovornosti za zaščito dal nova orodja. Pravnega mehanizma, ki bo uveljavljal preprečevanje zločina. Mehanizma za hitrejše in učinkovitejše odzive na genocid in druga množična grozodejstva.

Kot je še dejal, je Slovenija pripravljena začeti tak dialog in bo v naslednjih mesecih sklicala prvo srečanje. Janša je tudi vesel, da smo za pobudo dobili veliko podporo že med tem zasedanjem Generalne skupščine. Premier je hkrati tudi lobiral za slovensko kandidaturo v Svet za človekove pravice v letih 2016 in 2018, oba z vodjo diplomacije Erjavcem pa sta obisk v ZDA izkoristila tudi za razna srečanja in dvostranske pogovore z drugimi državniki, ki so bili predvsem zaznamovani z gospodarskimi interesi naše države. Zunanji minister Karl Erjavec pa se je v pogovoru s slovenskimi novinarji v New Yorku opredelil tudi do zapiranja diplomatsko konzularnih predstavništev v tujini. Konec prihodnjega meseca bo prišlo do takega koraka v New Yorku, podobno pa se utegne zgoditi tudi v nekaterih evropskih mestih. Nova konzularna predstavništva pa bo naša država, če bodo le na voljo dovolj velika sredstva, odprla na afriški celini, je napovedal minister.

Za prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića je bilo četrtkovo jutro precej stresno, saj so ga na domu obiskali kriminalisti. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so izvedli kar 23 hišnih preiskav – med drugim torej tudi na domu ljubljanskega župana, v podjetjih, povezanih z njim, preiskali pa so tudi domova Jankovićevih obeh sinov- ki naj bi ju poleg štirih drugih tudi pridržali. Razlog za obisk kriminalistov je sum nepravilnosti pri financiranju in izvedbi gradnje športnega objekta Stožice v Ljubljani. Janković je po končani preiskavi v mestni hiši v izjavi za medije potrdil, da ga policija preiskuje v zvezi s projektom Stožice. Sam je prepričan, da bo dokazal svojo nedolžnost.

Vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko je v izjavi za medije naštel sedem „grehov“, ki jih preiskujejo v zvezi z Jankovićem. „V preiskavi, ki jo usmerja specializirano državo tožilstvo, preiskujemo sume storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi zlorabe položaja ali uradnih pravic, goljufije na škodo Evropskih skupnosti, nevestnega dela v službi, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja, ponareditve ali uničenja uradne listine ter sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Slovenska kazenska zakonodaja za ta dejanja predpisuje kazen tudi do osmih let zapora“, je pojasnil Črepinko.

Preiskovalci so v petek nato nadaljevali s pregledom obsežnega gradiva, ki so ga zasegli v hišnih preiskavah in se nanaša na Stožice. Po besedah pomočnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Roberta Črepinka bodo v prihodnje nadaljevali tudi z raziskovanjem prodaje zemljišč, preiskujejo pa tudi tokove denarja, ki so jih podjetja vpletenih imela s tujino.

Gospodarstvo

Pogajalci so ta teden nadaljevali intenzivna pogajanja o reformi trga dela in pokojninski reformi. Medtem ko pri slednji niti ni toliko spornih točk, je pri reformi trga dela razhajanj več. Sindikate je med drugim motil predlog vlade, da bi imel vsak zaposleni na začetku sklenitve delovnega razmerja petmesečno poskusno dobo, v času katere bi ga lahko delodajalec odpustil brez navajanja posebnega razloga. Ker je vladna stran ugotovila, da s tem predlogom ne bo šlo, naj bi socialnim partnerjem predlagala, da bi to izpustili. Razlogi za odpuščanje naj bi ostali taki, kot so po trenutno veljavni zakonodaji, postopke odpuščanja pa naj bi se omehčalo, je bilo mogoče neuradno slišati. Do konca pogajanj je kljub temu še dolga pot, so za zdaj dali vedeti sindikati.

Še nekaj statistike. V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin septembra zvišale, najvišjo rast pa je bilo opaziti pri cenah obleke in obutve. Mesečna stopnja inflacije je znašala 1,1 odstotka, je sporočil državni statistični urad. Na letni ravni je bila rast cen 3,3-odstotna.

Inflacija pa verjetno ne gane prav dosti multimilijonarjev, ki živijo tudi v Sloveniji. Naša država se po številu multimilijonarjev uvršča na 34. mesto med 45. evropskimi državami v neki mednarodni raziskavi 2012-2013. Kot so objavili na spletni strani WealthX.com, je največ večkratnih milijonarjev v državah bivše Jugoslavije na Hrvaškem - 260, pred Slovenijo, ki jih ima 70, pa sta tudi Srbija in Bosna in Hercegovina. Na seznamu so samo osebe, ki imajo najmanj 30 milijonov dolarjev.

Družba in kultura

Letošnji nagrajenci v projektu Turistične zveze Slovenije Moja dežela - lepa in gostoljubna so med mesti Koper, Postojna, Metlika in Piran. Med večjimi mesti so se na prva tri mesta uvrstili Koper, Maribor in Velenje. Med srednjimi mesti so bila najboljša Postojna, Sevnica in Nova Gorica, med manjšimi pa Metlika, Šempeter pri Gorici in Šenčur. Najbolje ocenjen turistični kraj je Piran, sledita mu Bled in Kobarid.

Med zdraviliškimi kraji so se najbolj odrezali Laško, Podčetrtek in Šmarješke Toplice, med izletniškimi kraji Podbočje, Črna na Koroškem in Cerknica s Cerkniškim jezerom.

Snovalci projekta so prepričani, da je pogoj za uspešen razvoj turizma urejeno in gostoljubno okolje. Zaključna prireditev projekta s podelitvijo priznanj bo 15. oktobra v Zdravilišču Radenci.

V mariborski dvorani Tabor je bil v petek zvečer na sporedu jubilejni 50. festival narečnih popevk. Najstarejši glasbeni festival v Sloveniji pa letos ne bil tekmovalnega značaja, saj so se organizatorji tokrat odločili za obeležitev z gala večerom, na katerem je ob spremljavi Big banda RTV Slovenija in vokalnega kvarteta nastopilo več kot 150 glasbenikov. Prvi glasbeni festival Katedra, na katerem je slavila Lidija Kodrič s pesmijo Moja mala tiha sreča, je bil izpeljan 17. aprila 1962. Pozneje se je dogodek preimenoval v festival Vesela jesen, zadnji dve desetletji pa je dobil sedanje ime - festival narečnih popevk.

Šport

Slovensko kolesarstvo je minulo nedeljo zabeležilo izreden uspeh, saj je dobilo mladinskega svetovnega prvaka v vožnji na čas. To je postal mladi kolesar Matej Mohorič. Dirko v Valkenburgu na Nizozemskem je dobil z nekaj metri prednosti pred Avstralcem Calebom Ewanom, tretji je bil Hrvat Josip Rumac. Mladi slovenski kolesar je bil zmage zelo vesel in dejal, da pripada celotni ekipi, selektor reprezentance Andrej Cimprič ni mogel skriti dejstva, da se Mateju obeta svetla kariera.

Nadaljujemo s košarko. Slovenski superpokal je osvojil klub Krka, ki je s 84:81 premagal ljubljansko Union Olimpijo, Evropska košarkarska zveza pa je države, ki bodo prihodnje leto tekmovale na evropskem prvenstvu, razdelila v bobne za žreb skupin. Slovenija je v pristala v drugem bobnu skupaj z Litvo, Grčijo in Veliko Britanijo. Žreb bo 18. novembra v Postojnski jami.

Krovna slovenska smučarska organizacija je dobila novo vodstvo. Sedmi predsednik zveze je v sredo postal nekdanji vrhunski smučarski skakalec Primož Ulaga. Na tem mestu je nasledil Tomaža Lovšeta. Ulaga bo opravljal skrajšani mandat, ki bo trajal do konca olimpijskega ciklusa leta 2014. Zvezo bo moral v prihodnjih 16-ih mesecih voditi z zmanjšanim letnim proračunom, ki znaša nekaj več kot devet milijonov evrov. A kot pravi, ni toliko v denarju, kot je v ljudeh. Ulaga funkcije predsednika Smučarske zveze ne namerava opravljati poklicno.

Ob koncu pregleda najodmevnejših športnih dogodkov od petka do petka pa zaželimo še veliko uspeha celjskim rokometašem, ki so včeraj začeli z boji za točke v Ligi prvakov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.