Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Konferenca novinarjev SSK (foto: Svetovni slovenski kongres SSK)
Konferenca novinarjev SSK

Slovenski novinarji na 1. konferenci

| 28.09.2012, 00:01 Matjaž Merljak

V Ljubljani se je v četrtek, 27. septembra 2012, začela strokovna konferenca Svetovnega slovenskega kongresa  za novinarje slovenskega rodu. Gre za pomembno dvodnevno srečanje, na katerem bodo udeleženci iz Slovenije, sosednjih držav in vsega sveta ter predstavniki ustanov govoril o najbolj aktualnih vprašanjih.

Na uvodni slovesnosti - konferenca poteka v Studiu 14 Radia Slovenija na Tavčarjevi ul. v Ljubljani - so zbrane nagovorili dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa SSK, mag. Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija, Ljudmila Novak, podpredsednica Vlade RS, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Jožef Horvat, član Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, Miro Petek, v.d. generalnega direktorja direktorata za medije na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Dr. Pleskovič je povedal, da je to že 25. strokovna konferenca SSK. Pripravili so uravnotežen program in zato povabili različne goste iz Slovenije, sosednjih držav in sveta.

Generalni direktor Filli je spregovoril tudi o vlogi novinarja, ki postavlja in soustvarja družbene vrednote, norme, pričakovanja.

Ministrica Novakova je opozorila na vlogo novinarjev, dopisnikov in medijev pri spoznavanju Slovencev, ki jih je zgodovina ločila od domovine. Spregovorila je tudi o poklicu novinarja, ki ima tudi poslanstvo ter opomnila da, se morajo novinarji tega neprestano zavedati, kajti vsako neetično dejanje lahko škoduje drugim ljudem oz. skupnosti.

Ministrica Novakova na konerenci novinarjev SSK
Ministrica Novakova na konerenci novinarjev SSK © Matjaž Merljak

Minister Turk je spregovoril o spremembah, ki jih je globalizacija prinesla v medijski prostor in izoblikovala medijski poklic.

Poslanec Horvat je spregovoril namesto predsednika komisije Franca Pukšiča, je dejal, da namen teh srečanj znanstvenikov in strokovnjakov slovenskega rodu, ni samo v izmenjavi izkušenj, temveč tudi v ustvarjanju slovenskega kulturnega prostora.

Miro Petek pa je dejal, da so slovenski novinarji v zamejstvu in po svetu tudi v službi slovenskega jezika in kulture.

Konferenca novinarjev poteka v studiu 14 Radia Slovenija
Konferenca novinarjev poteka v studiu 14 Radia Slovenija © Matjaž Merljak

Častni pokrovitelj, predsednik vlade Janez Janša, je dejal, da čeprav je v današnjem času domovina na dosegu enega klika miške, je vseeno pomembno, da se novinarji srečujejo tu, od koder izvirajo njihove korenine. Izkušnje in znanstva, ki se stkejo na takih srečanjih, so se posebej neprecenljiva za novinarje, ki so neprestano v iskanju različnih virov in informacij.

Pozdravom v celoti lahko prisluhnite na levi strani med Audio posnetki.

SSK, konfrenca novinarjev
SSK, konfrenca novinarjev © Svetovni slovenski kongres SSK
V uvodnem predavanju je Darka Zvonar Predan spregovorila o zaznavi zamejstva in zdomstva v slovenskih matičnih medijih. Mitja (Dimitri) Volčič iz Italije je spregovoril o novinarski svobodi v primežu politike in kapitala.

Zvonar Predanova je dolgoletna novinarka pri Večeru, ki jo je življenjska pot za nekaj let od 2002 do 2006 zanesla v Trst. Ker je videla, da imajo ljudje v Sloveniji napačne predstave o slovenstvu v tem mestu, je začela poročati za Večer. Spoznala je, da ljudi v Sloveniji zanima o dogajanju v zamejstvu, a da zamejstvo obravnavajo kot tujino, ne kot skupni slovenski prostor. Spregovorili še o zaznavi slovenskih medijev v zamejstvu. Ob koncu povedala še o Slovencih po svetu. Celotno predavanje je na voljo med Audio posnetki.

V nadaljevanju so o izzivih modernizacije medijskega sveta skozi oči slovenskih novinarjev in slovenskih novinarjev v tujini spregovorili Bojan Brezigar in Darko Bradassi iz Italije, Katarina Drlja iz BiH ter Matija Stepišnik, Igor Kršinar in Mirko Štular iz Slovenije.

Častni pokrovitelj konference je predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša (pozdravu, ki ga je poslal in ga je prebrala Sonia Avguštin, generalna tajnica SSK, lahko prisluhnete med Audio posnetki). Zvečer je sprejem za udeležence pripravila podpredsednica Vlade RS in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak.

Udeleženci konference novinarjev
Udeleženci konference novinarjev © Matjaž Merljak

Drugi dan konference bodo udeleženci govorili o problematiki in izzivih slovenskega novinarstva po svetu, odmevnosti zamejske in zdomske problematike v matičnih medijih. Pričevali bodo tudi slovenski novinarji, ki so se uveljavili v tujih medijih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.