Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Petra Gorše (foto: ARO)
Petra Gorše

Od petka do petka: 13. - 20. julij 2012

| 22.07.2012, 06:50 Matjaž Merljak

Teden, ki je za nami, je v Cerkvi na Slovenskem minil v precej počitniškem duhu, z dogodki, ki v poletnem času nagovarjajo predvsem mladino, kot so oratoriji in duhovne vaje. Vroče, a ne počitniško, marveč politično dogajanje, pa se je razplamtelo v Državnem zboru.

Dogajanje na političnem parketu

Poslanke in poslanci so se še zadnjič pred parlamentarnimi počitnicami sestali na večdnevni izredni seji, ki se je vrtela predvsem okoli pomembnosti sprejetja ustavne spremembe, da se v ustavo RS zapiše t.i. zlato fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni države uravnoteženi ali v presežku, oz. na kratko povedano, da se država ne sme več zadolževati.

Toda kljub večtedenskim pozivom in prepričevanjem o zgodovinski pomembnosti te ustavne spremembe, ki bi finančnim trgom med drugim po besedah koalicije poslala jasen signal, da Slovenija uresničuje korake, dogovorjene s še 17 drugimi državami območja evra oz. unije, predlog še nima zadostne podpore med poslanskimi skupinami. Ko rečemo, 'še' nima, pa mislimo na to, da je vlada glasovanje o fiskalnem pravilu preložila na jesen, ko bo morda predlog dobil še kak glas podpore za potrditev.

Za to je v Državnem zboru potrebna dvotretjinska večina, kar je potrebno tudi za izglasovanje zaupnice, do katerega je skorajda prišlo minuli teden. Premier Janez Janša je namreč ob obravnavi fiskalnega pravila nakazal, da na tako pomembno odločitev ne izključuje možnosti vezave zaupnice.

Odločanje o fiskalnem pravilu bo tako počakalo do septembra, prav tako odločanje o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, ki gre z roko v roki s sanacijo slabega stanja v slovenskih bankah.

Svoje nestrinjanje z ustanavljanjem tovrstnega holdinga, ki bi poleg upravljanja z naložbami in premoženjem države nase prevzel tudi slabe bančne terjatve, so ta teden poleg opozicijskih PS in SD izrazili tudi sindikati, predstavniki upokojencev in delodajalcev. In kaj jih skrbi? Predvsem vloga Kapitalske družbe, ki bi se pripojila novemu holdingu. Zahtevajo, da Kad znotraj holdinga ostane samostojna pravna oseba in da se njegova pridobljena sredstva ter premoženje ne uporabljajo za poravnavo slabih terjatev bank in za poplačilo denacionalizacijskih upravičencev.

S preložitvijo glasovanja o fiskalnem pravilu in s tem zaupnici vladi so tako (vsaj za poletje) končani pogovori in razprave o politični krizi, sestavljanju nove koalicije in posledicah te politične krize. V luči morebitne nezaupnice Janševi vladi naj bi namreč v ozadju minuli teden potekali pogovori o novi koaliciji, ki pa so jih v SD-ju zanikali. V Desusu pa so sestanek z SD-jem potrdili, da kot je dejal prvak stranke Karl Erjavec, je šlo zgolj za "kavarniški pogovor".

Pokojnine in varčevalni zakon …

Poleg fiskalnega pravila in reševanja bank smo minuli teden slišali nove pripombe in opozorila glede sprejetega vladnega varčevalnega zakona v delu, ki se nanaša na znižanje pokojnin. Tako je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti člena zakona, ki znižuje pokojnino več kot 26 tisoč 300 upokojencem in ukinja letni dodatek vsem tistim, ki imajo pokojnino višjo od 622 evrov. Sodišču predlaga začasno zadržanje tega dela zakona, pričakuje pa prednostno obravnavo.

A po mnenju vlade zahteve za oceno ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki se nanaša na varovano plačo, na regres za letni dopust za leti 2012 in 2013 ter na prenehanje pogodb o zaposlitvi javnim uslužbencem, niso utemeljene. Kar zadeva popravo krivično in napačno znižanih pokojnin, pa se je koalicija na ponedeljkovem sestanku dogovorila, da bo zakon primerno popravila.

Med drugim naj bi bile napačno oz. preveč znižane pokojnine za upokojence, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa je bil v tujini, za upokojence, ki prejemajo pokojnino v povezavi z zakonom o žrtvah vojnega nasilja, ter za tiste, ki so sodelovali v narodnoosvobodilni borbi.

Sicer pa je ob prejemanju prvih junijskih znižanih pokojnin kar nekaj državljanov glede tega dela varčevalnega zakona vložilo ustavno presojo. Ustavno sodišče je ob tem Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje predlagalo, da mora upokojencem najprej izdati odločbe, na katere se lahko pritožijo. Marijan Papež iz Zpiza je poudaril tudi, da tistim, ki so zaradi znižane pokojnine na zavod že vložili ugovor, ne bo treba vložiti pritožbe na odločbo, saj bo ugovor že štel kot pritožba. Vsem tistim, ki še razmišljajo o vložitvi ugovora, pa svetuje, naj počakajo na odločbo in se nato pritožijo nanjo. Kdor se bo pritožil, bo imel možnost sodnega varstva pred delovnim in socialnim sodiščem, pa je opozorila predsednica sveta zavoda Anka Tominšek. Šele ko bo izčrpal vsa pravna sredstva, bo lahko na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo ustavnosti 143. člena zakona o uravnoteženju javnih financ, je pojasnila.

Visok diplomatski obisk

Sicer pa je Slovenija ta teden gostila tudi enega izmed pomembnejših državniških oz. bolje rečeno diplomatskih obiskov, saj jo je obiskal prvi mož Organizacije Združenih narodov, Ban Ki Moon. V nagovoru poslancem Državnega zbora opozoril na najpomembnejše zasluge Slovenije v mednarodni skupnosti in naloge, ki jo še čakajo. Med slednjimi je med drugim omenil prizadevanja za spravo in trajno stabilnost na območju nekdanje Jugoslavije, kjer v teh dneh nadaljuje svojo turnejo.

Rezultati mature

Sredina meseca julija je ponavadi tudi čas, ko maturantje nestrpno pričakujejo, kako so opravili zrelostni izpit. Maturo je letos uspešno opravilo 93 odstotkov izmed 6715 kandidatov, zlatih maturantov z vsemi možnimi točkami pa je 31. Razpisnih mest za bodoče študente je več, kot je samih kandidatov, nekatere fakultete pa se medtem soočajo s finančnimi težavami. Z nazivom zlati maturant – torej doseženimi 30 ali več točkami – se letos lahko pohvali 378 dijakov, 31 izmed teh pa je dobilo vse možne točke. Rezultati so posebej pomembni za vse tiste dijake, ki se želijo vpisati v programe z omejitvijo vpisa. Ali so bili uspešni ali ne, bodo dijake do 25. julija obvestile visokošolske prijavne službe. Največja gneča je sicer pri vpisih za študij na umetniških akademijah, farmaciji, športu, zdravstvu, veterini in medicini. Še nekaj pomembnih datumov za letošnje maturante: do četrtka velja tridnevni rok za vložitev zahteve za vpogled v nalogo, rok za prijave na jesenski rok mature se izteče jutri. Na fakultetah je sicer kar nekaj tisoč vpisnih mest več, kot je kandidatov za študij.

Kultura

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je namenilo sredstva za obnovo Plečnikove cerkve sv. Mihaela na Barju. Izdelavi konservatorskega načrta je namenilo 20.500 evrov, še dodatnih 130 tisoč evrov pa je namenilo za nujno sanacijo strehe. Kot so pojasnili na ministrstvu, so bila sredstva za nujno sanacijo strehe in izdelavo konservatorskega načrta lahko zagotovljena šele po rebalansu proračuna in potem, ko je lastnik zagotovil potrebne ustrezne predračune, torej julija 2012. Nadaljnji načrti in postopki so popolnoma v rokah lastnika, torej katoliške cerkve, župnije Ljubljana-Barje. Strokovne službe bodo nudile strokovno pomoč in izvajale nadzor nad posegi. Na ministrstvu se, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zavedajo pomena Plečnikove cerkve na Barju in tega, da je bila v preteklosti slabo vzdrževana. Vodja Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin je za STA povedal, da je bil konservatorski načrt za cerkev na Barju končan decembra lani in tudi že predan na vse ustrezne naslove. Cerkev sv. Mihaela na Barju je spomenik državnega pomena. Kot tak je bil razglašen leta 2009 skupaj z drugimi Plečnikovimi stvaritvami v Ljubljani z odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena.

Šport

Mlada reprezentanca slovenskih košarkarjev do 20 let je nizala uspeh za uspehom v tokratnem evropskem prvenstvu, ki poteka v Sloveniji. S šestimi zaporednimi zmagami je prišla v četrtfinale, a se je v petek zvečer žal morala posloviti od boja za medaljo, saj je izgubila proti izbrani vrsti Francije s 54:77. Selektor Slovenije Zmago Sagadin po tekmi ni mogel skriti razočaranja.

Sicer pa v pregledu dogodkov Od petka do petka ne gre izpustiti tudi osvojenega brona mladih rokometašev na evropskem prvenstvu v Turčiji.

Slovenski kolesarji pa se te dni na dirki po Franciji preizkušajo ob boku svetovne elite, najbolje kaže Janiju Brajkoviču. Dirka se konča v nedeljo s sklepno etapo, ki se zaključi v francoski prestolnici Pariz.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.