Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Leto po ureditvi krajevnih napisov

| 17.07.2012, 07:10 Matjaž Merljak

"Leto kasneje - ureditev krajevnih napisov 2011 in kaj je iz tega nastalo" je naslov najnovejše publikacije, ki jo je izdal Katoliški dom prosvete Sodalitas v Tinjah. V njej sta politolog Karl Hren in referent za izobraževanje v Domu Martin Pandel zbrala ocene politologov, pravnikov, zgodovinarjev, strokovnjakov za manjšinska vprašanja ter političnih predstavnikov slovenske narodne skupnosti.

Parlament na Dunaju je 6. junija 2011 potrdil novelo zakona o narodnih skupnostih, s katero je bil uzakonjen dogovor o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Na ustavni ravni sprejeti novi zakon je prinesel 164 dvojezičnih krajevnih napisov. Ob navzočnosti vodilnih politikov zvezne in deželne vlade ter uglednih gostov iz Republike Slovenije so 16. avgusta 2011 postavili prve dvojezične krajevne table v Železni Kapli in Žitari vasi. Skoraj povsod so občani ob zamenjavi enojezičnih napisov z dvojezičnimi pripravili spontana slavja. Od letošnje pomladi pa je vidna dvojezična podoba tudi na kažipotih ob deželnih in občinskih cestah.

Naslovnica knjige Leto dni kasneje
Naslovnica knjige Leto dni kasneje © Mohorjeva.at
Mnenja posameznikov, ki so sodelovali v sklopu politično izobraževalnih diskusijskih večerih v Tinjah, se sicer deloma razhajajo. Razmeroma jasna pa je bilanca v zvezi s sprejetim memorandumom, je za slovenski spored ORF povedal Martin Pandel (kliknite levo zgoraj).

Kot je dejal, bodo zdaj skušali v domu v Tinjah pozornost obrniti k mladini, ker mladina ima drugačen pristop in si želi večjo odprtost na Koroškem.

Knjigo dobite v Mohorjevi knjigarni ali v Domu v Tinjah (Mohorjeva založba; 380 str., 25 evrov)

Martin Pandel je sicer prejemnik zlatega časnega znaka za zasluge v Republiki Avstriji. Prejel ga je v ponedeljek, 2. julija 2012, na Dunaju za neutrudno angažiranost in vztrajno zavzetost za dialog med narodnima skupinama na Koroškem.

Ob prejemu zlatega častnega znaka (na levi mons. Jože Kopeinig, na desni dr. Valentin Inzko)
Ob prejemu zlatega častnega znaka (na levi mons. Jože Kopeinig, na desni dr. Valentin Inzko) © sodalitas.at

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.