Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Svetovno srečanje družin Milano 2012. (foto: Vir: www.family2012.com)
Svetovno srečanje družin Milano 2012.

Milano: Etična razsežnost dela

Svet | 31.05.2012, 15:16

Del svetovnega srečanja družin, ki ga te dni gosti Milano, je teološko-pastoralni kongres. Predavanja, okrogle mize in delavnice so osredotočena na temo družine, praznovanja in dela. Dopoldne sta udeležence drugega dne kongresa nagovorila kardinal Dionigi Tettamanzi in Pedro Morande Court iz Čila. Rdeča nit njunih predavanj je bil ponovni razmislek o delu z vidika družinskega življenja. Poseben program imajo tudi otroci udeležencev srečanja – teh je v Milanu približno 900.

„Družba, ki ne skrbi za družine, je družba, ki je v nasprotju sama s sabo," so bile besede kardinala Angela Bagnasca, predsednika italijanske škofovske konference, ki je odprl drugi dan mednarodnega teološko-pastoralnega kongresa v Milanu.

Kardinal Tettamanzi: Delo in počitek v dinamiki ljubezni

Osrednje dopoldansko predavanje je vodil domači nadškof, kardinal Dionigi Tettamanzi. Osredotočil se je na etično razsežnost dela, ki je po njegovem povezana z neločljivim vidikom milosti in odgovornosti, v skladu z načrtom Boga in najglobljih potreb človeškega srca.

Milanski nadškof, kardinal Dionigi tettamanzi
Milanski nadškof, kardinal Dionigi tettamanzi © Vir: www.family2012.com
Delo je realnost družine, dela na sebi in v medsebojnem odnosu, je poudaril kardinal. „V odnosu družina-delo sta dve temeljni predpostavki; prva je spodbujati kulturo dela, ustrezno znanje in priznanje vrednosti in potreb, pravic in dolžnosti, ki sodelujejo pri delu, družinskih razmerjih. Drugi je realna predpostavka svobode, odgovornost do družinskega in poklicnega življenja ter njihove medsebojne posledice.“

Kardinal Tettamanzi je opozoril na dostojanstvo do vsakršnega dela. "Živeti je treba z občutkom za družbeno odgovornost in solidarnosti med podjetji in družbo kot celoto,“ je poudaril in dodal, da je "delo znamenje Božjega blagoslova in da sta v Svetem pismu družina in delo usklajena, da bi postala eno.“ Milanski nadškof je spomnil, da smo bili ustvarjeni predvsem za ljubezen, zato morata biti delo in počitek v skladu z dinamiko ljubezni.

Pedro Morande Court, socilog iz Čila.
Pedro Morande Court, socilog iz Čila. © Vir: www.family2012.com
Delo v kriznem času: priložnost in negotovost

V popoldanskem delu predava čilski sociolog Pedro Morandé Court. Globalna kriza predstavlja nove možnosti za družino in družbo, a tudi nova tveganja nestabilnosti. Med pozitivnimi znaki je omenil vse večji vstop žensk na trg dela, med negativnih pa vse večjo krhkost zakonske zveze, prav zaradi težav pri delu. „Delo predstavlja materialno preživetje za družino, brez katerega ni človeškega razvoja. Delo služi tudi za izobraževanje otrok v resnici in dobroti.“ Čilski sociolog je posebej opozoril na zaposlitveni status mladih, ki ga je treba zaščititi, če želimo spodbujati upanje za družino in družbo. "Ne gre samo za pridobivanje dohodka, preživetje in razvoj družine, ampak je treba premisliti odnose med različnimi člani družine, ki je jedro vsake družbe.“

 

Molitev za srečanje družin v Milanu

Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa in naš Oče,

hvalimo Te, Vir vsega stvarstva.

Prosimo, zaščiti naše družine s svojim blagoslovom,

saj so to občestva podarjanja življenja drug drugemu.

Naj bodo naši dnevi življenja priložnost,

ki bo razkrila Tvojo skrivnost ljubezni in luči,

ki jo je razodel Kristus, Tvoj Sin,

in nam jo je podaril Duh, ki daje življenje.

Daj, da bomo srečno živeli kot Tvoja družina

na tej poti k Tebi, Dobri Bog, zdaj in vekomaj.

Amen.

Otroci udeležencev molili za žrtve potresa

V Milanu je tudi približno 900 otrok udeležencev srečanja, ki imajo poseben program, zanje pa skrbi 150 animatorjev. Današnji dan so začeli z roko v roki in vsak v svojem jeziku molili za žrtve potresa v Emilii. Otroci staršev, ki se te dni udeležujejo teološko-pastoralnega kongresa, so po večini stari od 3 do 8 let. Mladi prostovoljci jih učijo plesov, družabnih iger, pesmi. Popoldanski del teološko-pastoralnega kongresa bo namenjen usklajevanju poklicnega in družinskega življenja, solidarnosti in razvoju v družini in poklicu ter nedotakljivosti družine znotraj izkušnje dela.

Otroci udeležencev srečanja in njihovi animatorji
Otroci udeležencev srečanja in njihovi animatorji © Vir: www.family2012.com

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...