Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Petra Gorše (foto: ARO)
Petra Gorše

Od petka od petka: 6. - 13. april 2012

| 15.04.2012, 07:48 Matjaž Merljak

Pogajanja o varčevalnih ukrepih se bodo kot kaže nadaljevala tudi prihodnji teden. Za 18. april napovedana stavka je že skoraj realnost, kar vlada in gospodarstvo obžalujeta. V Cerkvi na Slovenskem pa je ta teden odmevalo veselje velike noči. Če pa se počutite bolj športno, lahko navijate za slovenske hokejiste, ki se bodo od 15. do 21. aprila v Ljubljani borili za naslov svetovnih prvakov.

Papež blagoslovil mozaik slovenskega jezuita

Pregled domačih dogodkov začenjamo z novico, ki je v Slovenijo prišla kmalu po velikonočnih praznikih. V sredo, ko sveti oče opravlja splošno avdienco, pozdravi in nagovori romarje, ki pridejo v Vatikan, je papež sprejel izjemno umetniško delo, ki ga je naredil slovenski jezuit p. Marko Ivan Rupnik. Mozaik, ki upodablja Sveto Družino, je blagoslovil, ikona pa ima posebno priznanje tudi zato, ker bo romala na svetovno srečanje družin. To bo v Milanu od 30. maja do 3. junija.

P. Marko Rupnik je za slovensko oddajo Radia Vatikan dejal, da so organizatorji svetovnega dne želeli, da se v mozaiku poudari teološka zveza med Sveto Trojico in Sveto družino, istočasno pa, da pokaže na današnjo razsežnost oziroma problematičnost družine. „Po dolgem času razmišljanja in meditiranja sem se odločil, da izdelam podobo Svete družine tako, da Božja Mati sedi na prestolu – s tem takoj damo razsežnost Božjega materinstva – in ima dlani tako, kakor da bi nakazala neko stopnišče, neko lestev po kateri Sin stopa. Sin hodi po teh dlaneh in vstopi v svet. S tem se močno nakaže, da je Gospod, učlovečena Božja Beseda stopil v svet preko družine, preko matere, ki je devica. Istočasno se s tem tudi pokaže to, da je v teh zadnjih stoletjih, kakor recimo kaže psihoanaliza, ogromno problematike vezane na neko posesivnost staršev do otrok. Tukaj pa je zelo jasno nakazano, da je Marija ljubeči prostor, v katerem si je lahko Bog prevzel človeško naravo in potem vstopil v svet, da izpolni očetovo poslanstvom,“ je povedal p. Marko Rupnik.

Kot je dodal, je v zgornjem delu nakazan vrt, na desnem vogalu pa je mesto. To pomeni, da je na začetku raj, na koncu pa nebeški Jeruzalem, in od stvarjenja do dokončnega odrešenja ima družina svoje mesto. Slovenski kristjani in vsa Cerkev na Slovenskem se veseli talenta in ustvarjalnega navdiha p. Rupnika, še posebej pa priznanja, ki ga je s tem blagoslovom mozaika patru dal papež.

Tudi letos je bila na obletnico močnega potresa v Ljubljani, ki je bil aprila 1895, tradicionalna protipotresna pobožnost. Velikonočni potres je povzročil precejšnjo materialno škodo in meščani prestolnice se vsako leto na veliko noč zberejo pri posebni pobožnosti. V molitvi prosijo, da bi bili obvarovani podobne katastrofe, spominjajo se tudi vseh ljudi, ki gredo skozi tako velike preizkušnje. Pobožnost v cerkvi svetega Jožefa na Poljanah je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja, stavka vse bolj verjetna

Slovenci smo v minulem tednu, in bomo najbrž tudi še v prihodnjem, priča pogovorom med vlado in sindikati javnega sektorja, ki nikakor ne morejo najti skupnega jezika pri vprašanjih varčevanja in zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja. Strani sta se kar nekajkrat usedli za pogajalsko mizo. Sindikati so odločeni izpeljati stavko v javnem sektorju, ki je napovedana za prihajajočo sredo, kljub temu, da so pogajanja še odprta. Ocenjujejo, da bo država stavko plačala, vendar sta predsednik vlade Janez Janša in urad za komuniciranje več kot podrobno pojasnila, zakaj to ne pride v upoštev. Premier tudi pravi, da so se take stavke nekoč že napovedovale in takrat se ni vedelo, koliko javnega sektorja sploh stavka.

Vlada je v četrtek kljub še nedoseženemu dogovoru s sindikati, sprejela zakon, ki predvideva določene varčevalne ukrepe. Predlog zakona bo ministrski zbor sicer pred poslance v obravnavo poslal po nujnem postopku. Ker s sindikati še vedno ni dogovora o teh ukrepih, vlada obljublja, da bo mogoče v postopku sprejemanja zakon ustrezno preoblikovati. Vlada želi znižati proračunski primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda. Trenutno so predvideni predvsem znižanje plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev, znižanje bolniškega in porodniškega nadomestila, otroškega dodatka, letnega dodatka za upokojence. Ob tem naj bi odpravili brezplačni vrtec za drugega otroka, spremembo normativov v šolstvu, do subvencije šolske prehrane pa bodo upravičeni samo socialno šibki. Finančni minister Janez Šušteršič poudarja, da so ukrepi na prvi pogled radikalni, a nujni. Poudarja tudi, da je v teh letih krize javni sektor nosil veliko manj bremena kot zasebni sektor.

Tudi koalicijske poslanske skupine so v petek na skupni novinarski konferenci opozorile na to, da če Slovenija ne bo sprejela ostrih varčevalnih ukrepov, lahko izgubi suverenost in samostojnost pri fiskalni politiki. Finančni dolg Slovenije po mnenju SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi zahteva takojšnje ukrepanje, pri čemer pa dodatno zadolževanje Slovenije ne pride v upoštev, saj da tega manevrskega prostora nimamo več.

Da so varčevalni ukrepi nujni, se je v petek na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice in slovenskih gospodarstvenikov strinjal tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli. Ali bodi ti ukrepi dovolj za spodbuditev investicij, je po njegovem mnenju za zdaj še prehitro oceniti. To je le prvi korak, saj bo morala Slovenija zmanjšati birokracijo, trg dela pa narediti bolj fleksibilen.

Skrivnosten strateški partner za Primorje

Medtem ko si vlada prizadeva spraviti skozi ukrepe za zmanjšanje zadolženosti, pa slovensko gospodarstvo še naprej stagnira. V edinem od slovenskih gradbenih podjetij, ki še diha po cevki, se trudijo, da ga ne bi zadela enaka usoda kot ostale. Prihodnost ajdovske družbe Primorje tudi ta teden ni postala nič bolj svetla ali jasna. Predstavnica za odnose z javnostjo v Primorju Ivana Bratož je glede strateškega partnerja, ki naj bi v družbo Primorje Holding prinesel 30 milijonov evrov, zatrdila, da upravni odbor Primorja o strateškem partnerju ni seznanjen. Če bodo banke in ostali upniki menili, da je skrivnostni vlagatelj kredibilen partner za sanacijo družbe, Bratoževa meni, da je sanacija podjetja s takojšnjimi finančnimi ukrepi in vložki še možna. Za ajdovsko družbo, v kateri je zaposlen visok delež občanov, skrbi tudi župana Ajdovščine Marjana Poljška, ki je v svojem pozivu lastnikom Primorja Holding zapisal, da naj ne naredijo nobene poteze, katere posledica bi lahko bila stečaj.

Kaj je novega v kulturi?

Po dveh letih so arheologi končali z izkopavanji na mariborski Piramidi, kjer so odkrili ostanke srednjeveškega gradu. Najzanimivejše najdbe so postavili na ogled v razstavišču Pokrajinskega arhiva Maribor. Med njimi je bronasti pečatnik Ulrika III. Mariborskega, ki je na tem območju deloval okoli leta 1250. Razstava, ki bo na ogled do 1. junija, javnosti prvič omogoča vpogled v bogato srednjeveško in novoveško zgodovino gradu Gornji Maribor, ki je bil v virih prvič omenjen leta 1164.

Zbirka na gradu Bogenšperk je bogatejša za originalno Valvasorjevo knjigo Topographia Ducatus Carnioliae modernae (Topografija sodobne vojvodine Kranjske) iz leta 1679. Knjigo so predstavili v četrtek, ko so na gradu odprli tudi razstavo grafik akademskega kiparja in grafika Hama Čavrka. Dogodek je potekal prav na dan, ko je Valvasor pred 334 leti na gradu Bogenšperk ustanovil lastno grafično podjetje z bakroreznico in tiskarno za bakroreze, knjiga pa se z njim vrača na grad Bogenšperk, kjer je tudi nastala, so sporočili s Tehniškega muzeja Slovenije.

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu že devetič gosti Ljubljana

Danes se je slovenskem glavnem mestu začelo dolgo pričakovano svetovno prvenstvo v hokeju na ledu divizije I. V novi stožiški dvorani se hokej na ledu igra prvič, dvorana lahko sprejme deset tisoč gledalcev, kar je rekord za hokejsko tekmo v Sloveniji. Selektor reprezentance Matjaž Kopitar je končni seznam igralcev sporočil že v sredo. Na njem sicer ni branilcev Maksa Selana in Matevža Ermana ter napadalcev Anžeta Kuralta in Luke Bašiča. Ljubljana svetovno prvenstvo v hokeju na ledu sicer gosti že devetič.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...