Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Blagoslovljeni pirhi, ki jih po velikonočni maši delijo vernikom v Stuttgartu (foto: SKM Stuttgart)
Blagoslovljeni pirhi, ki jih po velikonočni maši delijo vernikom v Stuttgartu

FOTO: Velika noč v Stuttgartu

| 13.04.2012, 07:33 Matjaž Merljak

Bogato s simboli in slovesno je bilo velikonočno praznovanje v nemškem Stuttgartu. Za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini SSD sta ga predstavila župnik dr. Zvone Štrubelj in župnik pomočnik Aleš Kalamar.

Že pred cvetno nedeljo so otroci sobotne slovenske šole izdelali butarice, ki so jih potem na cvetno nedeljo prinesli k blagoslovu. Na dvorišču Slovenskega doma se je začela procesija proti cerkvi svetega Konrada. Tam so blagoslovili cvetje in zelenje. Slovesno mašo je obogatila slovenska cerkvena pesem. To srečanje je bilo popoldne, že dopoldne pa je bila sveta maša s slovensko skupnostjo v Böblingenu.

Veliki četrtek so praznovali kot ena družina. Zbrali so se ožji župnijski sodelavci, ena družina od letošnjih prvoobhajancev, ustanovitelj župnije, upokojeni župnik Ciril Turk, socialna delavka Doroteja Oblak, družina Arh, študent, ki, študira prek Erazmove izmenjave, oče s hčerko, ki je mladi podjetnik, ki je v bližini Stuttgarta odprl slovensko tovarno in je predstavnik novih migrantov.

Procecija na cvetno nedeljo iz Slovenskega doma v cerkev
Procecija na cvetno nedeljo iz Slovenskega doma v cerkev © Franci Arh

Tako zaokrožena skupnost je predstavljala bistvene elemente župnije. Namesto umivanja nog je župnik z župnikom sodelavcem pripravil večerjo za vse, ki spominja za velikonočno judovsko večerjo z grenkimi zelišči. „To je v znamenje, da je duhovnik med svojimi ljudmi njim v službi in ne da igra gospoda,“ je dodal dr. Štrubelj.

Aleš Kalamar, Ciril Turk in dr. Zvone Štrubelj ter družina, ki bo imela prvoobhajako
Aleš Kalamar, Ciril Turk in dr. Zvone Štrubelj ter družina, ki bo imela prvoobhajako © Franci Arh

Pri večerji velikega četrtka
Pri večerji velikega četrtka © Franci Arh

Blagoslov na veliko soboto je bil v štirih krajih: Pfullingenu, Böblingenu, Esslingenu in Stuttgartu. Aleš Kalamar je povedal, da se je zbralo lepo število izseljencev, ki so ostali v Nemčiji. „Blagoslov jim veliko pomeni, to je spomin na njihovo otroštvo.“

Na veliko soboto so imeli ob 9h zvečer vigilijo z nemško skupnostjo. To je bila liturgija vseh liturgij. Imeli so tudi krst odraslega. Na veliko noč se je tako slovenska skupnost v cerkvi svetega Konrada zbrala ob 16.30. Tudi pri tej maši je bila lepa udeležba, slišati je bilo navdušeno petje, sodelovala je lepa ekipa ministrantov, poleg župnika dr. Zvoneta Štrublja sta somaševala še župnik sodelavec Aleš Kalamar in ustanovitelj župnije Ciril Turk.

Blagoslov velikonočnih jedil pri sv. Konradu na veliko soboto
Blagoslov velikonočnih jedil pri sv. Konradu na veliko soboto © SKM Stuttgart

Letos je bila 'pridiga v dialogu' na podlagi velikonočnega evangelija, župnik in župnik sodelavec sta drug drugemu zastavljala vprašanja in nanja odgovarjala.

Liturgična ekipa po velikonočni maši v Stuttgartu
Liturgična ekipa po velikonočni maši v Stuttgartu © SKM Stuttgart

Pri blagoslovu velikonočnih jedil v Stuttgartu
Pri blagoslovu velikonočnih jedil v Stuttgartu © SKM Stuttgart

Na cvetno nedeljo v Stuttgartu
Na cvetno nedeljo v Stuttgartu © Franci Arh

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...