Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Tadej Strehovec (foto: Izidor Šček)
Dr. Tadej Strehovec

Zakaj iti na referendum

Komentar tedna | 16.03.2012, 14:45 Petra Stopar

Državljane Slovenije še deset dni loči od najpomembnejšega referenduma po osamosvojitvi naše države. Kampanja o Družinskem zakoniku namreč že preveva slovenske medije in vsak izmed nas se sooča z vprašanjem, zakaj se je potrebno udeležiti referenduma, oz. zakaj je pomembno, da se zavzamem za družino in glasujem proti?

Kot je znano, je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok januarja letos zbrala potrebnih 42.000 podpisov in jih, zaradi nepripravljenosti zagovornikov družinskega zakonika na kompromis, vložila v Državni zbor.

V medijih lahko slišimo vedno več razlogov, zakaj je Družinski zakonik problematičen in zakaj ga je potrebno zavrniti. V javnosti je največ pomislekov vzbudil predlog prejšnje vlade, da v zakonik vključi istospolne partnerske skupnosti in s tem spremeni dosedanje naravno pojmovanje družine. Prav tako Zakonik v sedaj že razvpitem 60 členu govori o tem, da bodo istospolno usmerjeni pari svobodno odločajo o rojstvu otrok. Ob tem si mnogi bralci Zakonika zastavljamo vprašanje, o rojstvu katerih otrok bodo lahko ti odločali? Dr. Jože Trontelj, predsednik Komisije za medicinsko etiko in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je s tem v zvezi javno opozoril na možnost, da bo Zakonik v primeru sprejema lahko odprl vrata t.i. nadomestnemu materinstvu – to je izkoriščanju revnih žensk za donositev in prodajo otrok istospolnim parom. Ob tem je opozoril tudi na etično sporno trgovanje s spolnimi celicami.

V zadnjih dveh letih, od kar se v javnosti obravnava sporni družinski zakonik, je veliko pomislekov in nasprotovanja vzbudila tudi možnost posvojitev otrok v istospolne skupnosti. Vztrajne trditve zagovornikov družinskega zakonika, da otrok ne potrebuje očeta in matere za svoj razvoj, je stroka ta teden še enkrat zavrnila. Psiholog dr. Janek Musek, zdravnik dr. Jože Balažic, klinični psiholog dr. Christian Gostečnik, filozof dr. Robert Petkovšek, moralna teologa dr. Roman Globokar in dr. Ivan Štuhec, ter sociologi dr. Vinko Potočnik in dr. Igor Bahovec, so izrazili dvom v Družinski zakonik in javno predstavili stališče, da prejšnja vlada pri pripravi zakonika ni upoštevala strokovnih argumentov in stališč. Da so posvojitve otrok v primeru istospolnih partnerjev problematične, govori tudi včerajšnja razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v primeru »Gas in Debois proti Franciji« odločilo, da v primeru odrekanja posvojitve otrok po partnerju v t.i. istospolnih skupnostih, ne gre za kršitev temeljnih človekovih pravic in diskriminacijo. S to odločitvijo so bila še enkrat zavrnjena vztrajna in zavajajoča stališča aktivistov in podpornikov družinskega zakonika o tem, da so pravice istospolno usmerjenih nad pravico otroka do očeta in matere.

O ideološkosti Družinskega zakonika govori tudi stališče gospe Metke Zevnik, nekdanje direktorice Zavoda za šolstvo, ki je v javnosti že večkrat opozorila na problem vpliva Družinskega zakonika na spremembo šolskih programov v osnovnih in srednjih šolah. V javnosti tako še vedno odmeva afera Ciciban, ki je v času pred referendumom objavil zgodbo o deklici, ki živi z dvema istospolno usmerjenima očetoma, prav tako pa so pripravili šolsko delavnico, ki spodbuja otroke k igranju t.i. istospolnih družin. Ministrstvo za šolstvo se je zaradi številnih pritožb staršev in civilnodružbenih organizacij odzvalo s pozivom vsem vrtcem in osnovnim šolam, da naj v času pred referendumom ne obravnavajo takšnih vsebin, ki so v nasprotju s prepričanjem in stališči večine staršev.

Ne glede na medijsko premoč zagovornikov Družinskega zakonika velja, da smo kristjani skupaj z drugimi državljani povabljeni k udeležbi na referendumu, ki ga bomo imeli v nedeljo 25. marca. Vse kaže, da ima vsaka generacija svoje izzive, na katere mora odgovoriti. Državljani bomo na Materinski dan povabljeni, da se v imenu otrok in prihodnosti zavzame za vrednoto družino in s tem za spoštovanje pravice vsakega otroka do življenja v skupnosti očeta in matere. Prav tako pa se bomo z zavrnitvijo Družinskega zakonika zavzeli za pravico staršev, da bodo njihovi otroci deležni takšne vzgoje, ki bo v skladu z njihovimi etičnimi in verskimi prepričanji.

V tem duhu je prejšnji teden papež Benedikt XVI. v nagovoru ameriškim škofom, ponovno poudaril, da je varovanje družine in zakonske skupnosti ena izmed najbolj pomembnih vsebin družbenega nauka Cerkve. Katoličani pa smo, po njegovem mnenju, še posebej zavezani k družbenemu zavzemanju za vrednoto družine, ki je najboljše okolje za vzgojo otrok in posredovanje naše vere. Zato bodimo pogumni in skupaj s svojimi domačimi in prijatelji sprejmimo njegovo vabilo ter se tudi v Sloveniji zavzemimo za družino. Zavrnitev Družinskega zakonika bo namreč glas za pravice otrok in glas za lepšo prihodnost.

Komentar tedna
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...