Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Benedikt XVI., dobrodošel na Kubi!

Svet | 27.03.2012, 11:32

Benedikt XVI. svoje 23. mednarodno apostolsko potovanje nadaljuje na Kubi. Na letališču v Santiagu so ga med drugim pričakali kubanski škofje. Pozdravil ga je tudi predsednik države Raul Castro. Papež je v drugem največjem kubanskem mestu že daroval tudi slovesno sveto mašo ob jubilejnem letu prisotnosti Device usmiljene ljubezni na otoku.

Castro, s katerim se bo sveti oče srečal še v Havani, je ob papeževem prihodu v nagovoru na letališču izkoristil priložnost za kritiziranje kapitalizma in ZDA. Poudaril je dobre odnose med Kubo in Svetim sedežem, omenil je tudi, da so Kubanci ljudje globokih prepričanj, ter dodal, da država spoštuje versko svobodo vseh.

Benedikt XVI. je medtem v svojih pozdravnih besedah Kubancem spomnil na obisk svojega predhodnika Janeza Pavla II. na otoku, kot je dejal, je z njim v državi zavel svež veter. Papež je nato še enkrat ponovil, da prihaja kot romar ljubezni.

Benedikt XVI. in predsednik Kube
Benedikt XVI. in predsednik Kube © CTV
"Kot številni romarji v vseh teh stoletjih, se želim tudi jaz napotiti v mesto El Cobre ter poklekniti k nogam Božje Matere, se ji zahvaliti za njeno skrb za vse njene kubanske otroke in jo prositi, naj v prihodnosti vodi ta ljubljeni narod po poteh pravičnosti, miru, svobode in sprave," je dejal.

Več kot 200 tisoč vernikov pri maši na Kubi

Cerkev na Kubi je svetega očeta na otok povabila ob marijanskem letu, ki ga je začela 7. januarja. Spominja se namreč 400-letnice najdbe podobe Device usmiljene ljubezni iz El Cobre, ki je zavetnica države. Prav ta jubilej so papež in verniki, zbralo se jih je približno 250 tisoč, med njimi tudi predsednik države, počastili pri sveti maši na Trgu Antonia Macea v Santiagu. Benedikt XVI. v nagovoru dejal, da svet postane negostoljuben, ko Boga izvržemo iz življenja.

Sveta maša v Santiagu
Sveta maša v Santiagu © CTV
Nagovor je sveti oče navezal na praznik Gospodovega oznanjenja in razložil skrivnost Božjega Utelešenja. V Kristusu je Bog resnično prišel na svet, je dejal papež, vstopil je v našo zgodovino in tako uresničil najgloblje hrepenenje vsakega človeka, da bi svet postal človekov dom. "Ko pa Boga izvržemo iz našega življenja, svet postane negostoljuben za človeka," je poudaril sveti oče.

Bog potrebuje našo svobodo

Zatem se je navezal na pomen svobode. Ko je Jezus prišel na svet, je želel, da mu Marija svobodno odgovori ali ga sprejme. Šele potem je Beseda začela svoje bivanje v človeškem času. "Ganljivo je videti, da Bog ne le spoštuje človekovo svobodo, ampak se zdi, da jo tudi potrebuje," je dejal papež. Ta poslušnost Bogu pa po papeževih besedah odpre vrata svetu resnice in odrešenja. Živeti po njegovi volji je zato po besedah svetega očeta pot do naše prave istovetnosti, do resnice naše biti. "Če se oddaljimo od Boga, pa se oddaljimo tudi od samih sebe in pademo v prazno," je še dodal sveti oče.

Poslanstvo kubanskih katoličanov

Papež je pohvalil kubanske katoličane, ki zavzeto in z odpovedjo sebi delajo za to, da bi Cerkev vedno bolj izražala svoj pravi obraz - kot prostor, kjer se Bog sreča z ljudmi. Opogumil jih je, naj gredo brez strahu naprej po tej poti, naj sledijo Jezusu po poti križa. Bog je namreč premagal zlo ter ustvaril svet luči in veselja.

Družina - temeljna celica družbe in domača Cerkev

Ob sklepu je sveti oče pozval k ohranjanju zakonske zveze in njenega vzvišenega poslanstva biti temeljna celica družbe. Krščanskim zakoncem je takole rekel: "Kuba potrebuje pričevanje vaše zvestobe, vaše edinosti, vaše sposobnosti sprejeti človeško življenje, še posebej najbolj nezaščiteno in krhko." Družina je namreč po papeževih besedah prava domača Cerkev.

Papež je v nagovoru dejal, da svet postane negostoljuben, ko Boga izvržemo iz življenja.

 

Nagovor je sveti oče navezal na praznik Gospodovega oznanjenja in razložil skrivnost Božjega Utelešenja. V Kristusu je Bog resnično prišel na svet, je dejal papež, vstopil je v našo zgodovino ter tako uresničil najgloblje hrepenenje vsakega človeka - da bi svet postal človekov dom. »Ko pa Boga izvržemo iz našega življenja, svet postane negostoljuben za človeka«, je poudaril sveti oče.

 

Bog potrebuje našo svobodo

 

Zatem se je navezal na pomen svobode. Ko je Jezus prišel na svet, je želel, da mu Marija svobodno odgovori ali ga sprejme. Šele potem je Beseda začela svoje bivanje v človeškem času. »Ganljivo je videti, da Bog ne le spoštuje človekovo svobodo, ampak se zdi, da jo tudi potrebuje«, je dejal papež. Ta poslušnost Bogu pa po papeževih besedah odpre vrata svetu resnice in odrešenja. Živeti po njegovi volji je zato po besedah svetega očeta pot do naše prave istovetnosti, do resnice naše biti. »Če se oddaljimo od Boga, pa se oddaljimo tudi od samih sebe in pademo v prazno«, je še dodal sveti oče.

 

Poslanstvo kubanskih katoličanov

 

Zatem je pohvalil kubanske katoličane, ki zavzeto in z odpovedjo sebi delajo za to, da bi Cerkev vedno bolj izražala svoj pravi obraz – kot prostor, kjer se Bog sreča z ljudmi. Opogumil jih je, naj gredo brez strahu naprej po tej poti, naj sledijo Jezusu po poti križa. Bog je namreč premagal zlo ter ustvaril svet luči in veselja.

 

Družina – temeljna celica družbe in domača Cerkev

 

Ob sklepu je sveti oče pozval k ohranjanju zakonske zveze in njenega vzvišenega poslanstva biti temeljna celica družbe. Krščanskim zakoncem je takole rekel: »Kuba potrebuje pričevanje vaše zvestobe, vaše edinosti, vaše sposobnosti sprejeti človeško življenje, še posebej najbolj nezaščiteno in krhko.«

Družina je namreč po papaževih besedah prava domača Cerkev.

 

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...