Marko ZupanMarko Zupan

VIDEO: Papež Mehičanom: Z vami delim veselje in upanje, pa tudi žalost in tesnobo

Svet | 24.03.2012, 00:15

Papež je okoli polnoči po našem času prispel v Mehiko. V tej srednjeameriški državi začenja svoje 23. mednarodno apostolsko potovanje, med katerim bo obiskal tudi Kubo. Polet iz Rima v mesto Guanajuato je trajal kar 14 ur, letalo s svetim očetom je v tem času preletelo Francijo, Veliko Britanijo, Irsko, Grenlandijo, Kanado in ZDA. Benedikt XVI. je, kot je to v navadi, voditeljem teh držav poslal pozdravne telegrame, v katerih je zagotovil svojo molitev njihovim narodom. Prav tako ni šlo brez običajnega pogovora z novinarji, ki so leteli z njim.

Novinarje je zanimalo, kaj sveti oče občuti ob obisku Srednje Amerike. Benedikt XVI. je povedal, da je zelo vesel, saj se mu uresničuje dolgoletna želja. Kot je dodal, njegov obisk Mehike spremljajo tako veselje in upanje kot tudi žalost in tesnoba. Meni, da pravzaprav deli občutke tamkajšnjega naroda, ki ga namerava spodbuditi in naučiti, kako poživiti vero, upanje in ljubezen, ter ga potolažiti, ob tem pa tudi opogumiti k delu za dobro in boju proti zlu.

Papež poudarja, da ima katoliška Cerkev v državi, kjer se za njene pripadnike izreka 80 odstotkov prebivalstva, veliko odgovornost. Kot je znano, se Mehika sooča z nasiljem, ki je povezano predvsem z nezakonito trgovino z mamili. "Delati moramo proti temu zlu, ki je pogubno za človeštvo, predvsem za mladino," je dejal. Kot je še dodal, mora Cerkev, katere prva naloga je oznanjati Boga, ki nas ljubi in nas želi pritegniti k dobremu in k resnici, krepiti vest in učiti moralne odgovornosti. Njena dolžnost je tudi razkrinkati zlo in malikovanje denarja, ki ljudi zasužnjuje, razkrinkati laži in lažne obljube. "Uvideti moramo, da človeštvo potrebuje Neskončnega," je bil jasen.

Drugi del obiska v Srednji Ameriki bo Benedikt XVI. preživel na Kubi. "S tem obiskom se odpira pot za sodelovanje in dialog. Pot bo dolga in bo zahtevala potrpljenje, a vodi naprej," je poudaril. Sveti oče je še dejal, da marksistična ideologija takšna, kot je bila zasnovana, danes ne ustreza več realnosti. "Treba je najti nove vzorce, strpno in konstruktivno," je pozval.

Papež je nagovoril tudi širšo Latinsko Ameriko, ki se spominja 200-letnice neodvisnosti. "Cerkev se mora vedno spraševati, ali stori dovolj za socialno pravičnost na tej veliki celini," je dejal in ob tem sklenil, da Cerkev ni politična, ampak moralna sila.

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...