Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Štoka in Pavšič pisala glede RAI

| 19.11.2011, 08:11 Matjaž Merljak

Predsednika krovnih organizacij SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Drago Štoka sta v zvezi s težavami slovenskega radia in televizije v okviru RAI poslala dopis predsedniku Vlade Mariu Monti, generalni direktorici RAI Lorenzi Lei, predsedniku Deželnega sveta FJK Mauriziu Franzu, predsedniku Deželnega odbora FJK Renzu Tondu, ravnatelju deželnega sedeža RAI v FJK Robertu Colliniju, vladnemu komisarju Alessandru Giacchettiju in pristojnim oblastem Republike Slovenije.

"Slovenski narodni skupnosti v Italiji grozi še dodaten hud udarec po že uveljavljenih manjšinskih pravicah. Gre za slovenske radijske in televizijske sporede RAI, o katerih je vlada pred dnevi napovedala, da jim bo za tretjino znižala finančno kritje. To bi lahko prineslo hudo obubožanje samih sporedov, njihovega trajanja in zaposlitvene ravni na deželnem sedežu RAI v Trstu.

Mimo ustavnih načel in mednarodne ter italijanske splošne zakonodaje o manjšinskih pravicah slonijo omenjeni sporedi v slovenščini na zakonu št. 308 z dne 14. aprila 1956, ki je dokončno uredil prehod v okrilje družbe RAI radijske postaje, ki jo je do povratka Italije v Trst leta 1954 upravljala Zaveznižka vojaška uprava Cone A Svobodnega tržaškega ozemlja, in pa zakon št. 103 z dne 14. aprila 1975 ("Reforma RAI"). Ta je v čl. 19, črka c) določil, da mora manjšinske radijske in televizijske oddaje v nemškem in ladinskem jeziku v Pokrajini Bocen, v francoskem jeziku v Avtonomni deželi Doline Aoste in v slovenskem jeziku v Avtonomni deželi Furlaniji Julijski krajini pripravljati družba RAI.

To se je formalno uredilo s tremi ločenimi konvencijami, za vsako deželo posebej, med predsedstvom vlade in družbo RAI. V njih se določa, kaj mora manjšinam nuditi družba RAI in koliko ji za to vsako leto plača predsedstvo italijanske vlade. Tista konvencija, ki zadeva slovenski jezik, pa vključuje tudi določila o nekaterih sporedih v italijanščini (načelno za Italijane v bivši Jugoslaviji), ki jih pripravlja Deželni sedež RAI v Trstu.

Konvencije se obnavljajo vsaka tri leta. Vse tri sedaj veljavne konvencije so bile podpisane 28. decembra 2008. Vlada jih je potrdila s tremi odloki predsednika vlade 16. aprila 2010 in so bili objavljeni v Uradnem listu 25. junija 2010.

Dne 19. oktobra letos je podtajnik pri predsedstvu vlade s pooblastilom za založništvo Paolo Bonaiuti na avdiciji pred Komisijo Poslanske zbornice za kulturo napovedal 50-odstotno krčenje sredstev za te konvencije in za konvencijo o sporedih za Italijane v tujini (RAI International).

Seveda je napoved takoj sprožila veliko protestov tako v političnih kot v sindikalnih krogih in 31. oktobra je vodstvo družbe RAI prejelo dopis, v katerem vlada napoveduje nekoliko nižje krčenje, in sicer za eno tretjino dosedanjih sredstev.

Gre za izjemno hudo klestenje, ki ga slovenska narodna skupnost ne sprejema, zato morajo vsi odgovorni zavrniti novo grožnjo, ki krati zakonsko zagotovljene pravice Slovencev v Italiji."

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.