Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Od petka do petka: 14. - 21. oktober 2011

| 23.10.2011, 01:07 Matjaž Merljak

V tokratnem pregledu domačega dogajanja se bomo ustavili pri razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev, ki bodo 4. decembra. Nekaj boste zvedeli o strankah, ki se pripravljajo nanje. Na bližnje volitve je ob razlagi evangelija prejšnje nedelje spomnil tudi nadškof Stres. Včeraj je bila v Žužemberku zahvalna maša za beatifikacijo Drinskih mučenk, v Čatežu ob Savi pa nastaja nova redovna skupnost.

Cerkvene novice

V Žužemberku je bila včeraj zahvalna slovesnost za beatifikacijo Drinskih mučenk. Začela se je z molitveno uro in predstavitvijo mučenk sestre Krizine Bojanc iz Šmarjete in sestre Antonije Fabjan iz Malega Lipja, ki je nekaj časa spadalo pod Žužemberk, zdaj pa pod župnijo Hinje. Tej je sledila sveta maša, pri kateri se je zbrala množica vernikov, zlasti iz župnij novomeške škofije. Prišli so tudi sorodniki obeh sester, ki sta bili 24. septembra letos v Sarajevu s še tremi redovnicami razglašeni za blaženi. Maševal je kardinal Franc Rode, pri oltarju pa so se mu pridružili slovenski škofje in številni duhovniki. Kardinal je v nagovoru po evangeliju

opisal trpljenje Drinskih mučenk, ki so bile mučene in pobite 15 decembra 1941. Posebno pozornost je namenil Slovenkama. Zatem je razložil, kaj predstavlja njuna žrtev za današnji čas in kakšen izziv je to za nas.

V Čatežu ob Savi je bila minulo nedeljo ustanovljena nova redovna skupnost - Sestre Corpus Christi. S posebnim dekretom jo je ustanovil novomeški škof Andrej Glavan. Poleg ustanoviteljice sta se ji pridružili dve kandidatki. Njihovo Glavno poslanstvo nastajajoče skupnosti, ki zaenkrat pomaga v Čatežu in v sosednjih župnijah, je molitev za duhovnike in nove duhovne poklice pred Najsvetejšim ter skrb za duhovnike. Novo redovno hišo s kapelo Sv. Janeza Vianeja je med sveto mašo blagoslovil škof Andrej Glavan. Poleg nje je tudi počitniški dom za duhovnike. Njihov glavni dobrotnik je župnik iz Ivančne Gorice, Jurij Zadnik, ki je novi skupnosti prepustil svojo rodno domačijo..

Evangeljski odlomek minule nedelja z vprašanjem farizejev „Ali smemo dajati cesarju davek ali ne?“, ki so ga postavili Jezusu, je izzivalen tudi za naš čas. Jezus je potem, ko so mu pokazali kovanec, jasno povedal: „Dajte torej cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega.“ Ljubljanski nadškof Anton Stres je v nedeljskem nagovoru na Radiu Ognjišče med drugim dejal, da je državna oblast vedno v skušnjavi, da bi se povzpela na Božje mesto in ukazovala ljudem tudi to, kar je res in kar je prav.

Bližnje volitve bodo za to največja in najbolj pomembna priložnost, ko bomo tudi mi dali Bogu, kar je božjega, in cesarju, kar je cesarjevega: oblast bomo zaupali tistemu, ki bo znal z njo upravljati odgovorno in pošteno, modro in pravično. Nadškof Anton Stres je še dejal, da nismo ustvarjeni po cesarjevi, ampak po Božji podobi, zato je naša prva dolžnost živeti po Božji in ne po vladarjevi volji.

Politika

Predsednik države Danilo Türk je 21. oktobra minuto čez polnoči podpisal akt o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev v parlament, ki bodo 4. decembra. V njegovem uradu so zapisali, da se je za zgodnjo uro podpisa odločil z namenom, da bi z dodatnim časom omogočil državljanom, kandidatom na volitvah ter državnim organom pravočasno in nemoteno izvedbo vseh potrebnih volilnih opravil ter pripravo na predčasne volitve. Tako so začeli teči roki za volilna opravila.

Nastopil je čas za vlaganje kandidatur in dajanje podpisov podpore na upravnih enotah, ki se bo iztekel 9. novembra. Volivci, ki so v tujini in želijo glasovati tam, morajo to do 3. novembra prijaviti državni volilni komisiji. Uradna volilna kampanja se bo začela 4. novembra. Komisija bo 18. novembra javno objavila imena kandidatov, strank in list. Predčasno glasovanje bo potekalo 29. in 30. novembra, 1. decembra. Glasove po pošti bo volilna komisija preštela 5. decembra, tiste, ki bodo prispeli iz tujine pa 12. decembra. Uradni rezultat volitev bo znan 16. decembra in zatem objavljen v Uradnem listu. Novi državni zbor pa mora imeti ustanovno sejo najpozneje do 21. decembra.

Državni zbor, ki uradno začel z delom 15. oktobra 2008, je imel v triletnem mandatu 80 sej, od tega 32 rednih in 48 izrednih. Kljub razpustu še ni končal svojega mandata. Odslej se bo srečeval na nujnih in na izrednih sejah, na katerih bo odločal s polnimo pooblastili. O tem, katere zadeve so nujne, bo določil kolegij predsednika državnega zbora z glasovi navzočih predstavnikov poslanskih skupin, ki imajo skupaj vsaj dve tretjini poslancev. Enaka pravila bodo veljala za seje delovnih teles.

Čeprav se volilna kampanja uradno začne čez slaba dva tedna, so nekatere stranke, ki se bodo potegovale za vstop v državni zbor, že začele s predstavljanjem svojih programov. Medtem se druge še oblikujejo in razmišljajo o programskih prioritetah.

Po mnenju predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janše vsi pogrešamo osnovno družbeno pravičnost. Ta pravičnost se izraža v tem, da se ve, kaj je prav in kaj narobe ter da se dobro nagrajuje in slabo kaznuje. SDS je ob tem predstavila program, s katerim bo zavarovala življenjski standard ljudi v času, ko zadolževanje države ni več sprejemljivo. Obenem namerava najprej zagotoviti pogoje za ustvarjanje gospodarske rasti in novih delovnih mest. Predsednik vlade, ki je dobila nezaupnico, Borut Pahor, namerava popeljati stranko SD na volitve, na kongresu prihodnjo pomlad, pa namerava vodstvo prepustiti drugim. Stranka Zares, ki jo vodi Gregor Golobič, je dopolnila program iz leta 2008, kar ponazarja tudi novo ime Zares, socialno-liberalni. DeSUS Karla Erjavca pričakuje, da bo ena najmočnejših parlamentarnih strank, zato se je povezal s Slovensko unijo. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa meni, da potrebujemo premierja, ki bo vodil državo z zdravo kmečko pametjo in ne bo obtežen z ideološko prtljago. Katarina Kresal z LDS začenja kampanjo na svojem blogu z napadi Janšo in program SDS. Zmago Jeličnič s svojo SNS se zaenkrat odziva le na nekatere dogodke v državi. Tudi Nova Slovenija pod vodstvom Ljudmile Novak, ki je 2008 ostala tik pred vrati parlamenta, se med drugim zavzema za reorganizacijo državne uprave. Medijsko najbolj odmevni pa sta Lista Gregorja Viranta, Lista Zorana Jankovića; slednja programa še nima. Medtem je Gregor Virant pri predstavitvi programa dejal, da je ljudem treba vrniti upanje, zato je napovedal vzpostavitev pravične ter pravne države. Med opaznejšimi akterji na tokratnih volitvah je še Stranka za trajnostni razvoj Matjaža Hanžka.

Konec prejšnjega tedna v 87. letu starosti umrl nekdanji poslanec in kandidat za predsednika države Jože Bernik. Doma je bil iz Puštala pri Škofji Loki. Po klasični gimnaziji je bil nekaj časa novinar pri Slovencu. Pred koncem vojne je bil zaprt, po njej pa je odšel prek meje. S študijem novinarstva, prave, ekonomije in mednarodne je nadaljeval v Rimu in Madridu. V ZDA je doktoriral iz prava in dobil službo pri velikem farmacevtskem podjetju, kjer je ostal do upokojitve. Vsa leta je bil tesno povezan z domovino, kamor se je vrnil po osamosvojitvi. Predsednica NSi Ljudmila Novak je o njem povedala: "Hvaležni smo mu, da je bil član Nove Slovenije. Prejel je tudi najvišje državno odlikovanje za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. Imel je dobre povezave v Ameriki, kjer je živel, kjer je deloval in na ta način pomagal Demosovi vladi in pa pri priznanju Slovenije." Pokojnega Jožeta Bernika so se pred razpustom spomnili tudi v državnem zboru.

Kultura

V petek, 21. oktobra, je v Ljubljani v 84. letu življenja umrl pesnik Tone Pavček. Doma je bil iz Šentjurija pri Novem mestu. Po diplomi iz prava se je posvetil pisateljevanju ter uredniškemu in kulturnemu delu. Pesmi je začel objavljati po vojni. Skupaj z Ménartom, Kovičem in Zlobcem je izdal zbirko Pesmi štirih. Temu so sledile zbirke Sanje živijo dalje, Ujeti ocean, Dediščina, Goličava, Čas duše, Čas telesa ... in nazadnje še zbirka Samo tu lahko živim. Napisal je številna dela za otroke. Prevajal je iz ruščine, srbščine, hrvaščine in albanščine. O svojem življenjskem vodilu je za Radio Ognjišče povedal: "Meni so nek vrhovni imperativ moji mrtvi, mama, sin ... in se mi zdi, ko karkoli počenjam, se zavedam, kako bi ona ravnala: ali to odobravata ali ne, a sem na pravi poti ali nisem. To so neki imperativi, neki zakoni, po katerih se ravnaš tudi pri pisariji, da ne pogoljufaš verza. Tako lahko je z besedo ogoljufat!" Slovenske knjižnice danes hranijo več kot 800 samostojnih bibliografskih enot Toneta Pavčka. Medtem, ko se je Tone Pavček, pridružil Janezu Menartu je tretji izmed avtorjev zbirke Pesmi štirih - Kajetan Kovič, praznoval svoj osemdeseti rojstni dan.

V frančiškanskem samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico, kjer je desetletja deloval p. Stanislav Škrabec, so minulo sredo podelili letošnjo Škrabčevo nagrado. Prejela jo je slovenistka Majda Merše z Inštituta Frana Ramovša pri SAZU za pomembni deli, ki sta plod dolgoletnega raziskovanja. To je njena znanstvena monografija Slovenski knjižni jezik 16. stoletja in Besedje slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja, kje je sodelovala kot soavtorica. Ustanova patra Stanislava Škrabca je ob tej priložnosti podelila še sedem enoletnih štipendij študentom slovenistike in klasične filologije.

Mohorjeva družba iz Celovca je ob 160-obletnici delovanja založbe prejšnji torek v Državnem zboru v Ljubljani predstavila fotografsko monografijo Helmuta Teissla Julijske Alpe in podelila dve Slomškovi priznanji. Dobila sta jih prevajalka in urednica Lucija Jenčič ter profesor na Ekonomski fakulteti Vekoslav Potočnik, ki že vrsto let sodelujeta z Mohorjevo.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini so minuli petek odprli razstavo slikarskih del primorskega rojaka Stanislava Rapotca ob stoti obletnici njegovega rojstva. Na ogled so njegova dela v stilu abstraktnega ekspresionizma, ki so v Sloveniji skoraj nepoznane. Gre za serijo slik, ki jih je umetnik ustvaril za Katoliški dom Sodalitas v Tinjah. Ob razstavi, ki bo odprta do 20. novembra, je izšel dvojezični katalog z besedilom umetnostne zgodovinarke Irene Mislej in avstralskega umetnostnega zgodovinarja Barrya Pearcea (bêrija pírsa). Stanislav Rapotec je po drugi svetovni vojni živel v Avstraliji, kjer se je uveljavil kot eden najvidnejših predstavnikov abstraktnega slikarstva.

Šport

Slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič se je z evropskim prvenstvom v Gdansku vpisal v zgodovino slovenskega namiznega tenisa. Minuli konec tedna je na Poljskem osvojil dve kolajni, najprej se je okitil z bronom v dvojicah, nato pa je kolajno enakega sijaja dobil tudi med posamezniki.

Nogometaši Maribora so v 3. krogu evropske lige (skupina H) v Ljudskem vrtu igrali neodločeno 1:1 proti Bragi iz Portugalske.

Košarkarji Uniona Olimpije so dvanajsto sezono evrolige začeli s porazom. V ljubljanskih Stožicah so jih s 86:64 premagali igralci Regal Barcelone.

V Združenih državah Amerike je po dolgem boju z boleznijo v 46. letu starosti umrl nekdanji rokometaš Iztok Puc. Bil je edini rokometaš na svetu, ki je na olimpijskih igrah nastopal za tri različne reprezentance. V Seulu je leta 1988 dobil bronasto kolajno z reprezentanco Jugoslavije, leta 1996 je bil s Hrvaško v Atlanti zlat, s slovensko reprezentanco pa je bil leta 2000 osmi.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...