Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

V Clevelandu o polpretekli zgodovini

| 24.10.2011, 00:19 Matjaž Merljak

Štetje vernikov pri svetih mašah se nadaljuje v vseh župnijskih cerkvah v tem mesecu oktobru, tudi v naših slovenskih cerkvah. Število vernikov bo škofu omogočalo planirati naprej, kako in kaj bo z vsako posamezno župnijo v bodoče glede duhovnikov in podobno.

Slovenska sobotna šola je imela skupno sveto mašo v nedeljo v cerkvi Svetega Vida, kjer so prisostvovali mladi učenci pri službi božji. Po maši so v cerkveno dvorano vabili na kavo in krofe za družabno srečanje.

Pri Mariji Vnebovzeti so pa v nedeljo zaključili Evharistično pobožnost ob 16:30. Pri zaključni maši je pridigal gospod Joseph Seebauer, novomašnik iz sosedje župnije svete Bernarde. Oltarno društvo je pa imelo ta vikend prodajo krofov v dvorani. Pastoralni svet je pa poročal, da se je delo na novem parkirišču malo zavleklo zaradi slabega vremena, sicer veliko dežuje v teh jesenskih dneh.

Pretekli teden smo spet imeli goste iz Slovenije. Iz Študijskega centra za narodno spravo so nas obiskale tri zastopnice. Dr. Mateja Čoh in Marta Keršič sta nam predstavili delo tega inštituta in z njima je bila Jelka Piškovič, ki je fotografirala in snemala pričanja ljudi, ki so po svoje povedali osebna doživetja in razglede polpretekle zgodovine.

Ob obisku predstavnic Študijskega centra za narodno spravo v Cleveladnu
Ob obisku predstavnic Študijskega centra za narodno spravo v Cleveladnu © Tone Ovsenik

Javna predstava je bila v sredo zvečer, 12. oktobra v Svetoviški vasici, St. Vitus Village, pod okriljem Slovensko-ameriškega sveta. Govornici je predstavil predsednik Rudi Kolarič. S pomočjo vizualnih predstavitev sta nam razložili delo in pomen Centra. Bili sta tudi gostji na radiu, in sicer med Slovensko uro, s katero se oglašam ob sobotnih večerih ob 21. uri, ki pa je tudi dosegljiva na medmrežju na naslovu wcpn.org. Cela ura je bila posvečena tej tematiki.

Mislim da smo vsi, ki spadamo pod begunske izseljence hvaležni Študijskemu centru za narodno spravo, saj je ta tematika že vse predolgo v ozadju, če se spomnimo drugih držav, ki so ta vprašanja že dolgo nazaj rešile. Slovenci smo na repu v teh primerih, se še vedno po tolikih letih srečujemo s to problematiko, ki narod samo razdvaja. Zna se pa vse to spremeniti in pospešiti narodno spravo po volitvah 4. decembra, seveda samo če se vsi udeležimo volitev in volimo po svojih srcih in svojih prepričanjih.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...