Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Urad pogledal nazaj in naprej

Slovenci po svetu | 20.06.2011, 16:30 Matjaž Merljak

Minister Boštjan Žekš je pred 20. obletnico slovenske samostojnosti na tiskovni konferenci v ponedeljek, 20. junija 2011, predstavil dozdajšnje delo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) ter osrednje načrte in projekte, ki ga čakajo v prihodnje. Pohvalil je napredek pri reševanju odprtih vprašanj slovenske skupnosti v sosednjih državah in opozoril na prvo skupno srečanje Slovencev 1. julija pod naslovom Dobrodošli doma.

Napredek pri reševanju manjšinskih vprašanj

Resorni minister za Slovence po svetu dr. Boštjan Žekš je v predstavitvi dela trenutnega mandata najprej poudaril napredek pri reševanju težav in položaja slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah. »Stvari se premikajo, čeprav bi lahko šlo tudi hitreje,« je dejal. Posebej je pohvalil doseženi dogovor med predstavniki organizacij koroških Slovencev in avstrijskih oblasti, ki vključuje tudi rešitev glede dvojezičnih krajevnih napisov. Kot je poudaril minister, »gre za kompromis, ki ni zmaga nobene strani, je pa korak v pravo smer. Važno je, da bolje sodelujejo, kot so.« Kompromisni dogovor, ki je bil dosežen 26. aprila, je podprlo skoraj 68 odstotkov volivcev. Minister Žekš sicer meni, da je bilo glasovanje nepotrebno. "Ampak če je že bilo, se nam zdi lepo, da je kar velika večina tistih, ki so odgovarjali, to podprla." Po njegovem mnenju je bilo že prej jasno, da nemško govoreče prebivalstvo na avstrijskem Koroškem ni sovražnik Slovencev, to so le nekatere skupine, ki bodo po Žekševem prepričanju vedno manjše.

V odnosih z Italijo je med drugim omenil načrtovano ustanovitev omizja pri predsedniku italijanske vlade, prizadevanje za sistemsko financiranje manjšine ter nadaljevanje dela mešane komisije med Slovenijo in deželo Furlanijo - Julijsko krajino.

Na področju slovenske narodne skupnosti na Madžarskem je minister Žekš izpostavil zasedanje XII. slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenske manjšine na Madžarskem, ki je potekalo minulo sredo. Državni sekretar na uradu dr. Boris Jesih pa je zasedanje, ki je potekalo po enoletnem premoru, označil za "eno bolj uspešnih". Še ta mesec naj bi se rešil materialni položaj šol.

Glede Hrvaške je minister omenil, da je slovenska manjšina spet uvrščena v preambulo hrvaške ustave, pomembno pa je tudi uvajanje slovenskega dopolnilnega pouka v nekaterih hrvaških krajih, za katerega velja izredno zanimanje.

Pri sodelovanju urada s Slovenci po svetu pa je Žekš izpostavil napredek na področju bivše Jugoslavije, "kjer so Slovenci ponekod res v težkem položaju". Tako je bila v Bosni in Hercegovini ustanovljena Zveza slovenskih društev, ki povezuje tamkajšnja slovenska društva, slednja pa so ustanovljena tudi v Črni gori in Srbiji.

Povezovanje z znanstveniki, mladimi in gospodarstveniki zunaj Slovenije


Poleg že utečenih nalog si je urad v času mandata ministra Žekša zadal tudi nekatere nove naloge. Kot ključno nalogo so na uradu opredelili povezovanje slovenskih znanstvenikov, mladih ter gospodarstva. To so namreč področja, na katerih je možno doseči nove povezovalne učinke. Kot je na novinarski konferenci povedal minister Žekš »so se tudi razmere po svetu spremenile in zato na Slovence v zamejstvu in po svetu ne smemo gledati zgolj v okviru ohranjanja tradicije, folklornega izročila in peke potice«. Urad je zato pripravil Strategijo sodelovanja med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva do leta 2020 ter Akcijski načrt sodelovanja s slovenskimi znanstveniki in z drugimi vrhunskimi strokovnjaki po svetu, preko katerih bo skušal doseči zgoraj omenjene cilje.

»Slovenski znanstveniki, ki delujejo zunaj, bodo imeli prvič možnost sodelovati in biti financirani v določenih projektih. V primeru čistega povratka – torej v primeru mladih raziskovalcev, ki si želijo vrniti v Slovenijo – se jim bo raziskovalna dejavnost sofinancirala za triletno obdobje,«
je pojasnila dr. Breda Mulec z Urada za Slovence po svetu. Namen projekta je spodbujanje politike »kroženja možganov«. Rezultati teh novih projektov urada pa se bodo po Žekševih besedah pokazali šele čez nekaj časa.

Prva skupna dobrodošlica Slovencem


Kot rečeno pa bo ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije 1. julija v Ljubljani skupno srečanje Slovencev iz Slovenije, zamejstva in sveta. To je prvo tovrstno skupno srečanje vseh Slovencev v Republiki Sloveniji in dan, ko se bodo Slovenci na skupnih nastopih združevali in predstavili medsebojno povezanost. Pod naslovom »Dobrodošli doma« bodo vse zbrane na dogodku popeljali v kulinarični, glasbeni in kulturni vsakdan njihove domovine. Dogodka se bo udeležil tudi predsednik države, dr. Danilo Türk. Še pred tem, 29. junija, bo tudi skupna slavnostna seja sveta vlade za Slovence v zamejstvu in sveta vlade za Slovence po svetu.

Več

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.