Petra StoparPetra Stopar

Dvajset let od začetka vojne za Slovenijo

Slovenija | 27.06.2011, 11:45

Na današnji dan pred dvajsetimi leti je takratna Jugoslovanska ljudska armada vkorakala v Slovenijo. Njen namen je bil onemogočiti odhod Slovenije iz Jugoslavije. Tako se je dejansko začela desetdnevna vojna za samostojno državo, ki se je napovedovala že vse od razorožitve Teritorialne obrambe, ko je Beograd dal vedeti, da ne bo mirno gledal slovenske osamosvojitve.

Prva je slovensko mejo pri Metliki, petnajst minut čez eno ponoči, prestopila protiletalska oklepna baterija JLA. Odnosi med Slovenijo in JLA so se začeli zapletati že takoj po odločitvi Slovencev po samostojni državi. Da Beograd ne bo mirno gledal odhoda Slovenije iz Jugoslavije, je dala JLA vedeti že maja leta 1990, ko je prišlo do razorožitve Teritorialne obrambe. „Vojna za Slovenijo se ni začela 26. ali 26. junija. Začela se je 16. maja 1990, ko je JLA začela pobirati orožje slovenski Teritorialni obambi,“ je na slavnostni seji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob dvajseti obletnici samostojne Slovenije povedal takratni predsednik vlade Lojze Peterle.

Zato so ustanovili Manevrsko strukturo narodne zaščite. Ta je odigrala ključno vlogo v obrambi Slovenije. Njen načelnik je bil takrat rezervni stotnik Anton Krkovič, ki je danes zelo kritičen do tistih, ki so Slovenijo pripeljali do tega, da se je morala braniti z orožjem: „Ljudje, ki so pripeljali Slovenijo v takšen položaj, da se je morala braniti z orožjem, se danes na neverjetne načine, z uporabo neverjetnih manevrov postavljajo v prve vrste.“ Preko Manevrske strukture so slovenski republiški organi in slovensko predsedstvo vodili Teritorialno obrambo.

Kot je v uvodnem nagovoru na slavnostni seji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob dvajseti obletnici samostojne Slovenije poudaril predsednik Združenja Ivan Oman, smo še dan pred vojno slišali znane besede takratnega predsednika Milana Kučana: „Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan! Ali se je komu mogoče zdelo, da so to res samo sanje? Mi, ki smo bili takrat zraven, smo verjeli, da je to dejanje, da gre zares. Da se je slovenski narod odločil za svojo državo in jo bo uresničil in ,če bo treba, tudi obranil. In obranil jo je!“

Vojna se je končala. Slovenska vojska se je izkazala kot premočan nasprotnik JLA, ki je takrat veljala kot tretja najmočnejša vojska v Evropi.

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.