Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zaustavili smo naš korak pred Marijinem svetiščem (foto: Jože Kamin)
Zaustavili smo naš korak pred Marijinem svetiščem

FOTO: Velika noč in romanje v Habsterdick

Slovenci po svetu | 10.05.2011, 07:23 Matjaž Merljak

Rojaki iz Lorene tradicionalno na 1. maj poromajo k brezjanski materi božji v Habsterdick na francosko-nemški meji. Letošnje romanje je sovpadalo z razglasitvijo papeža Janeza Pavla II. za blaženega.

Ljudje so prišli iz različnih krajev in okrog oltarja se nas je zbralo kar 262. K temu številu so lepo pripomogli romarji iz Stuttgarta, ki so prispeli z avtobusom in kombijem - vseh skupaj je bilo kar 57. Prisrčna hvala dr. Zvonetu Štrublju, ki jih je pripeljal in tudi tako lepo vodil somaševanje na ta dan.

Pri maši je sodeloval so sodelovali: mešani pevski zbor 'Češnje' iz Škofljice, zbor Jadran, cerkveni zbor Obzorje iz Stuttgarta in pevci slovenske katoliške misije iz Merlebacha. Prepevalo se je v vseh jezikih in tudi sobrat Zvone je s kitaro in lepim petjem prispeval k posebnemu vzdušju, kjer smo pozabili na čas in bili eno v duhu in resnici.

Pri homiliji je dr. Zvone vzel za izhodišče evangelij dneva o Kristusu in Tomažu: Kristus je odprl Tomažu vrata srca, pot do vere. Leta 1978 je Janez Pavel II. vzkliknil: „Odprite vrata Odrešeniku!“ Njegova moč je v geslu Totus Tuus. Posvetil se je Mariji leta 1996. Ob prvem obisku v Sloveniji je klečal pred brezjansko Marijo pomagaj. Višek njegovih potovanj so bili obiski Marijinih svetišč. Ne le Marija nas vodi k Jezusu, ampak tudi Kristus nas vodi k Mariji. Po operaciji januarja leta 2005 je papež Janez Pavel II. napisal na listek Mariji: „Še vedno sem ves tvoj!“ To je stavek, ki je šel v zgodovino. Poudaril je še misel: Človek je pot Cerkve. Ta osrednja misel Janeza Pavla II. ovrednoti poslanstvo Cerkve v današnjem času. Prinašal je svetlobo in luč vstalega Kristusa. Ob sklepu je dr. Štrubelj poudaril, da naj bo to tudi naše poslanstvo: kakor Tomažu naj odpre vrata naše duše za življenjsko izpoved.

Se posedli okrog milostne podobe Brezjanske matere Marije
Se posedli okrog milostne podobe Brezjanske matere Marije © Jože Kamin

Pri darovanju smo položili na oltar domači kruh in vrč vina, ki sta ju prinesla zakonca Oblak iz Stutgarta. Še posebno sem se razveselil njune navzočnosti, saj sta bila z nami v narodni noši že pred 28-imi leti na moji novi maši.

Pred zaključno pesmijo Marija skoz življenje je referent za migrante škofije Metz, kanonik mons. Joseph Muller dejal: „Ponovno ste se zbrali k češčenju brezjanske matere božje. Želite ohranjati ta srečanja, v katerih izražate v svojem jeziku in na svojski način vašo vero. Kot posebna skupnost ste enakopravni člani škofijske Cerkve. Dvojna pripadnost kliče po harmoničnem vzgibu obeh skupnosti. Ne istovetimo enotnosti z uniformiranostjo! ... Vse legitimne različice skupnosti morajo v škofijski Cerkvi najti svoj prostor. Le tako bo lahko slednja Cerkev z mnogimi 'obrazi'! Vedno sem poudarjal, da dokler obstoji specifična skupnost, mora slednja ohranjati voljo in si dati možnost za svoj obstoj! To navodilo tudi vam danes ponavljam“.

Sveta maša je trajala skoraj dve uri, sledilo je krajše družabno srečanje v spodnjih prostorih cerkve z vsemi pevci in osebnostmi ob kozarčku prijateljstva in spontani slovenski pesmi. Ob 12.30 smo do zadnjega kotička napolnili slovensko misijo v Merlebachu, kjer so jih že čakale dobrote.

V šestih prostorih vse tja do podstrešja se nas je zbralo 180 za skupno kosilo. Gospoda Marko Sajovec in Šinkovec sta poskrbela od pol pete ure zjutraj za peko šestih velikih svinjskih šunk na našem dvorišču. V kuhinji sta obe ekipi prostovoljnih kuharic - vseh je bilo osem - imeli skupno z osebjem postrežbe kar polne roke dela. Prisrčna zahvala vsem.

Zajemali iz zakladov božje in duhovnikove besede
Zajemali iz zakladov božje in duhovnikove besede © Jože Kamin

Ob pol štirih smo se zbrali v naši kapeli sv. Jožefa v Merlebachu in prisluhnili ob 20-letnici samostojnosti koncertoma cerkvenega pevskega zbora obzorje iz Stuttgarta, ki ga tako prisrčno vodi lituanka Ieva Sarja. Njihovemu nastopu pa je sledil še blesteči in izpiljeni nastop mešanega pevskega zbora Češnje iz Škofljice pod vodstvom izurjene Katarine Bambič. Povezovalna misel nas je velikokrat popeljala na tla naše domovine, ki letos obhaja svoj 20. rojstni dan. Predsednik pevskega zbora Jani Kupljenik je izročil lepo sliko na olju domačega avtorja, ki predstavlja goro Jalovec. Hvaležno bo krasila našo misijo in nas z vsakim pogledom pozivala v višave.

S petimi litanijami Matere božje in blagoslovom z Najsvetejšim pa smo ob premajhni kapeli zaključili to molitveno srečanje. Po kavi in pecivu pa je okrog 18. ure že bil čas slovesa tako za rojake iz Slovenije kakor Stutgarta. Vsak je odšel z vonjem gozdnih šmarnic, ki jim jih je izročil iz oltarja župnik v hvaležno nadaljevanje molitve in medsebojne povezanosti do domačega praga. Bogu hvala za tako vsestransko sončni dan!

Več fotografij ob koncu članka.

Velikonočni utrip iz Merlebacha in Francije

Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu
Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu © Jože Kamin
Na cvetno nedeljo je bilo slovesno v Freyming-Merlebachu in v Aumetzu, kjer je bila ob 14.30 sveta maša ob 85-obletnici društva ATSO - društvo delavcev slovenskega izbora in 40-letnici moškega pevskega zbora, praznovali so tudi 20-letnico Slovenije - prisotna je bila veleposlanica Veronika Stabej iz Pariza. Posadili so lipo in srečanje zaključili s skupnim nastopom zbora Jadran iz Freyming-Merlebacha in Atso iz Aumetza .

Obredi velikega tedna so v Freyming-Merlebachu potekali izključno v prostorih slovenske kapele sv. Jožefa. Prisotnost je bila srednja, a vzdušje je bilo prisrčno. Spovedovanje je bilo na voljo v Habsterdicku, v župnijski cerkvi Naše Gospe v Merlebachu, kakor tudi na misiji. Na veliki petek ob 3h popoldne so imeli čaščenje križa (nimajo namreč božjega groba) in brali so pasijon v francoskem jeziku.

Na veliko soboto je bil ob 3h popoldne blagoslov jedil. Časopis 'Le Républicain Lorrain' je prinesel tudi iz slovenske skupnosti barvno fotografijo blagoslova jedil na veliko soboto. Zajeten članek k fotografiji z razlago simbolike je prispevala gospa Kristina Hero. Med navzočimi verniki so bili tudi nekateri Francozi, ki so izrazili željo, da drugo leto tudi oni prinesejo spodobno košaro dobrot k blagoslovu. Obložena košara dobrot sicer ni bistvo velikonočnih praznikov, spada pa v naš kulturno-verski prostor. Ob 19. uri je bila velikonočna vigilija. Največ ljudi je bilo na velikonočno nedeljo. Polna kapela, lepo petje, trikratna aleluja je združila rojake.

Velikonočna bogoslužja so bila tudi v Parizu in Mericourtu. Z njimi je bil dolgoletni župnik med Slovenci na Dunaju, Toni Štekl. Na velikonočni ponedeljek so imeli rojaki iz Nice v Laghetu tradicionalno slovensko romanje.

 


Fotografije Jožeta Kamina

 

Darovali zrna in jagode našega vsakdanjega življenja
Darovali zrna in jagode našega vsakdanjega življenja © Jože Kamin

Okusili dobroto skupne mize prijateljstva
Okusili dobroto skupne mize prijateljstva © Jože Kamin

Napolnili do skrajnega kotička podstrešnih prostorov našo misijo
Napolnili do skrajnega kotička podstrešnih prostorov našo misijo © Jože Kamin

Se razveselili ob zvenu domače melodije
Se razveselili ob zvenu domače melodije © Jože Kamin

Zaploskali od navdušenja zboru Obzorje iz Stutgarta in Češnjam iz Škofljice
Zaploskali od navdušenja zboru Obzorje iz Stutgarta in Češnjam iz Škofljice © Jože Kamin

Obeležili s pesmijo 20. rojstni dan naše domovine
Obeležili s pesmijo 20. rojstni dan naše domovine © Jože Kamin

Zamenjali ob slovesu vonj kadila s šmarnicami
Zamenjali ob slovesu vonj kadila s šmarnicami © Jože Kamin

Cerkveni pevski zbor Obzorje iz Stutgarta
Cerkveni pevski zbor Obzorje iz Stutgarta © Jože Kamin

Gospoda Sajovec in Šinkovec pripravljata del opoldanskega romarskega kosila
Gospoda Sajovec in Šinkovec pripravljata del opoldanskega romarskega kosila © Jože Kamin

Hvaležna pozornost sobrata Zvoneta do kuharic
Hvaležna pozornost sobrata Zvoneta do kuharic © Jože Kamin

Kanonik mons. Joseph Muller referent za migrante škofije Metz med nagovorom v Habsterdicku
Kanonik mons. Joseph Muller referent za migrante škofije Metz med nagovorom v Habsterdicku © Jože Kamin

Ob petju litanij matere božje
Ob petju litanij matere božje © Jože Kamin

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.