Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Urad naj se premisli. Rezanje sredstev je obojestranska škoda.

| 07.05.2011, 05:51 Matjaž Merljak

V sredo, 4. maja 2011, je v Trstu zasedal Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij. Seja je bila v glavnem posvečena trem pomembnim tematikam, ki zadevajo odnos Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu do obeh krovnih organizacij SSO in SKGZ, stanje in izvajanje evroprojektov ter skorajšnje upravne volitve, ki bodo čez dober teden potekale na Tržaškem, Goriškem in Videmskem.

Svet slovenskih organizacij je resno zaskrbljen nad odločitvijo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, da se za letošnje leto obema krovnima organzicijama hudo zmanjša finančni letni prispevek. Zaskrbljenost temelji nad dejstvom, da je težko razumljiv tak način direktnega poseganja predstavnikov slovenske vlade v organizirano civilno družbo Slovencev v Italiji, ki dejansko zveni kot kazen, ker na določenih področjih ni prišlo do združitve nekaterih organizacij in ustanov.

Svet slovenskih organizacij je od vsega začetka opozarjal nad nevarnostjo poseganja oz. vsiljevanja združevanja in vedno predlagal pot odgovornega in poštenega sodelovanja. Tak pristop zagovarja tudi danes in vidi ravno v tem najbolj primerno ter uspešno pot strukturne posodobitve civilne organiziranosti Slovencev v Italiji. Na osnovi tega načela sta SSO in SKGZ sestavila razvojna dokumenta, ki jih bo v naslednjih mesecih uskladila mešana komisija. To kaže in potrjuje resne namene SSO in SKGZ, da na moder in do članic spoštljiv ter korekten način, nadaljujeta na poti pozitivnih reform organizirane civilne družbe. Sadovi takega ravnanja so lahko vidni pri reševanju krize Slovenskega stalnega gledališča, kot tudi drugih t.i. skupnih ustanov. Pri tem ne gre pozabiti tudi na uspešno skupno reševanje krize Primorskega dnevnika, edinega slovenskega dnevnika v Italiji, ki je potekalo v sredini devetdesetih let.

Zasedanje izvršnega odbora SSO
Zasedanje izvršnega odbora SSO © Svet slovenskih organizacij SSO

V ta namen SSO poziva ministra Boštjana Žekša in državnega sekretarja Borisa Jesiha, da še enkrat preučita zadevo glede zmanjšanja višine prispevka SSO-ju in SKGZ-ju ter potrdita obljubo predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, da ne bo prišlo do krčenj in do stanja, ki bi bila v obojestransko škodo.

Svet slovenskih organizacij je v nadaljevanju ocenil stanje glede izvajanja evropskih projektov. V prvi vrsti je šlo za osveščanje glede strateškega evroprojekta JezikLingua, v katerega sta tudi vključeni slovenska manjšina v Italiji in italijanska manjšina v Sloveniji. Člani Izvršnega odbora pa so bili seznanjeni še s potekom nekaterih drugih evroprojektov, v katerih sodeluje SSO. Pri tem je bila končna ocena pozitivna, saj SSO smatra, da je slovenska narodna skupnost zelo prisotna v evropskih projektih. To prisotnost bi se seveda dalo še dodatno ojačiti, vendar bo treba pri tem predhodno pripraviti društva, da bodo razpolagala s strukturo, ki odgovarja razpisnim zahtevam.

Izvršni odbor SSO-ja je obravnaval tudi bližnje upravne volitve, ki bodo potekale 15. in 16. maja za Občino Trst in rajonske svete, za Pokrajino Trst, za Pokrajino Gorica ter Občini Tržič in Ronke in za nekatere občine v Benečiji. Upravne volitve so izrednega pomena in napačno bi bilo, da imamo do te temeljne oblike neposrednega demokratičnega udejstvovanja občanov in občank odklonilno držo. Še posebno velja to za Slovence, ki si moramo sami zagotoviti svoje predstavnike, da bodo v pristojnih organih javne uprave zagovarjali in delovali v prid koristim naših ljudi in našega teritorija.

V ta namen deželno vodstvo SSO poziva svoje somišljenike, da se udeležijo prihodnjih upravnih volitev v naši deželi, da se odločijo na volišču po svoji slovenski vesti in da podprejo kandidate, ki so izraz Slovenske skupnosti.

Trst, 6. maj 2011
Svet slovenskih organizacij

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.