Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

SSO: SSG se mora vrniti k svojemu izvirnemu poslanstvu

| 15.04.2011, 15:24 Matjaž Merljak

Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij je 13. aprila zasedal v Gorici in tokrat gostil novoizvoljeno predsednico Slovenskega stalnega gledališča Majo Lapornik.

Predsednik SSO Drago Štoka je na začetku zasedanja pozdravil Lapornikovo in izrazil zadoščenje, da se je z imenovanjem novega upravnega odbora SSG zaključila dolgo in mučno krizno stanje te temeljne ustanove slovenske narodne skupnosti v Italiji. Obenem je izrazil priložnost, da je podčrtal pomembno usklajeno sodelovanje, ki je potekalo med obema krovnima organizacijama SSO in SKGZ. To se lahko jemlje kot dobro prakso za vsa tista še odprta vprašanja, katerim je potrebno slediti in ki v glavnem zadevajo vlogo in poslanstvo skupnih članic.

Izvršni odbor SSO je na predlog predsednika Štoke izrazil vso solidarnost do koroških rojakov, ki se trudijo, da se z umirjenim pristopom ter največjo razpoložljivostjo doseže pošten in pravičen končni dogovor glede dvojezičnih napisov ter ostalih zaščitnih pravic. Pri tem je bila tudi izpostavljena pomembna vloga, ki jo pri tem odigrava Slovenija kot najpomembnejša zagovornica tudi meddržavnih pravic tistega dela lastnega naroda, ki živi izven njenih meja, a še vedno na slovenskem narodnem ozemlju.

Predsednica SSG Maja Lapornik se je SSO-ju zahvalila za zaupanje in podporo ter orisala trenutno stanje in glavne smernice za novo gledališko obdobje. Podčrtala je, da se je v SSG vzpostavilo prijetno in konstruktivno vzdušje. Pozitivna je vest, da je italijanska vlada zagotovila potrebna sredstva. Med glavnimi prioritetami je funkcija umetniškega ravnatelja, saj bo potrebno v prihodnje prav preko umetniške ponudbe spet približati SSG ljudem. V tem smislu bo potrebno upoštevati temeljno poslanstvo SSG, ki se je kazalo tudi po številu abonmajev na Tržaškem in Goriškem. Danes so te številke izredno nizke, kar velja še posebno za Goriško. Svojo umetniško sezono bo SSG skušalo uveljaviti tudi preko čezmejnega sodelovanja z gledališči v Kopru in Novi Gorici. Pri tem je bil narejen že prvi korak, saj bo letos SSG podelila nagrado Tantadruj, slovesnost pa bo potekala v Gorici. SSG bo letos prisoten tudi na Mittelfestu.

Izvršni odbor SSO je v živahni razpravi predsednici SSG nakazal več predlogov. SSG naj bo stalno prisoten na Videmskem, posveča naj pozornost in vodi sodelovanje s slovensko šolo, na novo naj privabi publiko s primernim programom ter vsebinami in naj ovrednoti amaterske gledališke skupine, ki uspešno delujejo v sklopu slovenskih društev v zamejstvu.

Lapornikova je ob številnih predlogih najprej poudarila, da je bila v celotnem kriznem postopku pomembna pozornost Slovenije, preko Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstva za kulturo. Upati gre, da bo ta bližina prisotna tudi v prihodnje. Glede Benečije pa je Lapornikova podčrtala prisotnost v odboru dr. Marcangija (Nuovo teatro Giovanni da Udine). Povezanost SSG s slovensko šolo pa mora biti redna. Osnovna karakteristika naslednje sezone bo obrnjena v pozitivnost, da bodo predstave primerne za vse. Pomembno pa bi bilo ustanoviti »Svet gledališča«, ki bi aktivno spremljal delovanje SSG. S posebnim poudarkom so tako Lapornikova kot Izvršni odbor SSO podčrtali pomembnost, da je v upravnem odboru prisoten tudi bivši komisar Andrej Berdon, ki ima veliko zaslug za rešitev SSG iz krize.

Na podlagi poročila, ki ga je podal predsednik Štoka o sestanku s predstavništvom NŠK, je Izvršni odbor v nadaljevanju ocenil trenutno stanje Narodne študijske knjižnice. Več vprašanj se pojavlja glede preureditve stavbe v ulici sv. Frančiška, kjer je v načrtih večnamensko središče po zgledu goriškega KB Centra. Pozitivno pa je dejstvo, da bosta obe krovni organizaciji v prihodnje skrbeli za Prešernovo proslavo in za obeležitev vsakoletnega spomina na Bazoviške žrtve. Na predlog, da bi knjižnica Dušana Černeta postala del NŠK, pa je Izršni odbor mnenja, da je KDČ specifična ustanova s svojo dolgoletno zgodovino, zato je prav, da se to ohrani. Sodelovanje med obema knjižnicama pa je vsekakor dobrodošlo in bo gotovo prineslo več pozitivnih rezultatov.

Izvršni odbor SSO je z zadovoljstvom ocenil skupno pobudo obeležitve 10. obletnice zaščitnega zakona, ki je potekal prejšnjo soboto v Naborjetu. Visoka udeležba s strani predstavnikov slovenskih in deželnih ustanov je podčrtala, da zaščitni zakon, kljub pomanjkljivostim, zadobiva vedno večji pomen.

Izvršni odbor SSO je tudi vzel na znanje, da bo 21. aprila potekal občni zbor DZP – PRAE, kjer bo izvoljen nov upravni odbor. Igor Švab, dosedanji predstavnik SSO v odboru, je izrazil željo, da bi prišlo do zamenjave in na to temo je Izvršni odbor SSO podprl predlog predsednika Štoke, da se za nov odbor predlaga Iva Corvo, ki ima vso potrebno strokovnost za opravljanje zadolžitve člana upravnega odbora DZP-PRAE.

Trst, 15. april 2011

Svet slovenskih organizacij

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.