Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Jasminka Mandič (foto: Matjaž Merljak)
Jasminka Mandič

Predstaviti Slovenijo milanskemu občinstvu

Slovenci po svetu | 22.02.2011, 08:08 Matjaž Merljak

Jasminka Mandič je podpredsednica Društva Slovencev v Milanu. Prizadeva si za predstavitev slovenske kulture tamkajšnjemu prebivalstvu. Z njo smo se pogovarjali v nedeljskem prazničnem popoldnevu, ki so ga pripravili ob slovenskem kulturnem prazniku.

„Imamo različne prireditve, ampak tovrstno prireditev sem prvič srečala,“ je pozitivno presenečena dodala zgovorna Jasminka, ki upa, da se bo večkrat ponovilo kaj takega. Prejšnji teden so imeli literarni del praznovanja slovenskega kulturnega praznika. Prof. Tatjan Rojc z univerze v Novi Gorici je predstavila svojo knjigo o Srečku Kosovelu. Večer je lepo uspel.

Vsako tretjo nedeljo v mesecu imajo v cerkvi Corpus Domini sveto mašo in po njej družabno srečanje. Članice društva pripravijo pogostitev. Sicer pa so pred šestimi leti, ko se je društvo ustanovilo dali prioriteto predstavitvi slovenske kulture milanskemu občinstvu, ne samo Milančanom, ampak vsej regiji Lombardiji. „Smo zadovoljni, ker je odziv vedno kar velik. Lahko smo tudi ponosni. Seveda pa je veliko odvisno tudi od medijev,“ je še dejala Jasminka Mandič.

Včasih jim uspe in pride kakšen italijanski novinar. Ko so povabili pisatelja Borisa Pahorja, je bil gost na tretjem programu RAI in je lahko pozdravil po slovensko. Svoje radijske oddaje ali časopisa nimajo, ker so njihova sredstva skromna. Povezani so z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tam so jim naklonjeni in jim pomagajo, „ker smo vedno uspeli tudi kaj narediti.“

Zaenkrat so osredotočeni na književnost. Tako so imeli v gosteh tri velike književnike: profesorja Borisa Pahorja, pisatelja Alojza Rebulo in pisatelja Miroslava Košuto, ki je letošnji Prešernov nagrajenec. Potrebno je, da je delo povabljenega gosta prevedeno v italijanščino, saj so vedno gostje prestižne knjigarne v Milanu - La Libreria Claudiana.

Čez nekaj dni bo še en dogodek. 1. marca bo v Centro Alpino Italiano gost slikar Danilo Cedilnik Dent. To je bila posebna prošnja predsednika centra, in sicer da povabijo alpinista slikarja. Spremljal ga bo prof. Igor Škamperle. No, lanski gost je bil Dušan Jelinčič, ki je vse navdušil z dosežki odprave na Himalajo.

Spletna stran Slovencev v Milanu.

Sanja Husu in Jasminka Mandič
Sanja Husu in Jasminka Mandič © Matjaž Merljak

V nadaljevanju smo se pogovarjali še s tajnico društva Sanjo Husu. Kako sta prišli v Milano?

Sanja Husu je rekla, da je prišla 70. leta iz Trsta zaradi dela. Dobro se počuti v mestu. Jasminka Mandič je v Milano prišla iz Ljubljane pred 37-imi leti. Prinesla jo je ljubezen. Često se vrača v Ljubljano, kjer ima še sorodnike in prijatelje.

Spominjanje na osamosvojitev Slovenije ...

Sanja Husu je bila zadovoljna, ko se je vse uresničilo, prej pa je bila v skrbeh. Spominja se, kako je bilo, ko je šla prvič prek meje, ko ni bilo več kontrole. Jasminka Mandič je pred osamosvojitvijo dogajanje redno spremljala, imela je vsakdanje telefonske pogovore z zdaj že pokojno mamo v Ljubljani. Ko se je osamosvojitev zgodila, so bili ponosni in evforični, a se niso še poznali med seboj, da bi vse skupaj praznovali.

Sanja Husu se spominja, kako je iskala Slovence in se je vpisala na edini tečaj slovenskega jezika, ki je bil na univerzi za tretje življenjsko obdobje. Gospa Jasminka se spominja, da je bilo prvič učencev osemnajst, da jih je obiskala in

V sklopu društva imajo že četrto leto tečaj slovenščine, ki ga vodi ga. Jasminka. V glavnem so starejše osebe, katerih mati ali stara mati je bila Slovenka. Žal pa nimajo mladih učencev, kot npr. v Nemčiji.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...