Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

SSO pozdravlja sklic delovnega omizija

| 18.02.2011, 14:33 Matjaž Merljak

Slovenska manjšina bo čez dva ali tri mesece dobila stalno omizje pri italijanski vladi, na katerem bodo razpravljali o težavah manjšine, je včeraj po tretjem zasedanju koordinacije ministrov obeh držav v Rimu povedal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. Srečanje je gotovo pomemben dogodek, kateremu moramo posvetiti vso pozornost, je v izjavi za javnost sporočil predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka.

Predvsem pomemben se mu zdi prvi sklep - sklic delovnega omizja za odprta vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji. „To bo gotovo pomenilo novo pot v konkretnem in doslednem reševanju naših še vedno odprtih problemov, čeprav bo tudi na tej poti potrebno mnogo truda in predvsem potrpljenja ter velike vztrajnosti, meni predsednik SSO Štoka.

eliko pozornosti so sicer namenili tudi gospodarskemu sodelovanju med državama. Minister je še napovedal, da bo italijanska vlada znova zagotovila sredstva za katedro za slovenski jezik in književnost na univerzi La Sapienza v Rimu, na glasbeni akademiji v Trstu pa bo z novim šolskim letom steklo poučevanje glasbe v slovenskem jeziku. Pomen krepitve varstva manjšin obeh držav je poudaril tudi italijanski minister za zunanje zadeve Franco Frattini, ki je izpostavil predvsem ureditev financiranja slovenske manjšine.

Glede spora med državama zaradi neusklajenih radijskih in televizijskih frekvenc, zaradi česar imajo prebivalci ob meji moten sprejem, posebna delovna skupina že išče rešitve. Skušala jih bo najti do maja, ko naj bi v Ljubljano na obisk pripotoval italijanski minister za gospodarstvo. O vprašanju slovenskih umetnin, ki jih je Italija zasegla med drugo svetovno vojno, ministri niso razpravljali in rešitve tako še vedno ni.

 


 

TISKOVNO POROČILO

Dvostransko vladno srečanje med Italijo in Slovenijo je gotovo važen dogodek, kateremu moramo posvetiti vso pozornost, je dejal za tisk in javna sredstva predsednik SSO Drago Štoka. Predvsem je važen sklep obeh zunanjih ministrov, to je Franca Frattinija in Samuela Žbogarja, da pride še letošnjo pomlad do sklicanja v Rimu delovnega omizja za odprta vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Vladno omizje za slovensko manjšino bo gotovo pomenilo novo pot v konkretnem in doslednem reševanju naših še vedno odprtih problemov, čeprav bo tudi na tej poti potrebno mnogo truda in predvsem potrpljenja ter velike vztrajnosti, meni predsednik SSO Štoka. Vendar prizadevanje obeh krovnih ter ostale slovenske organiziranosti v to smer pomeni tudi uspeh vseh, ki so želeli imeti v okviru italijanske vlade svojega neposrednega sogovornika, kar je doslej manjkalo in smo to dnevno boleče občutili na lastni koži. Prizadevanje obeh zunanjih ministrov ter Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu prek ministra Boštjana Žekša ter zaključki nedavnega srečanja med predsednikoma obeh držav Napolitana in Türka je obrodilo tudi sad, katerega se vsi lahko le veselimo, je še dejal Štoka.

Ni pa stvar povsem jasna s slovensko sekcijo na konservatoriju Tartini v Trstu. Zaščitni zakon v svojem 15. členu namreč dobesedno pravi takole: »Z ministrskim dekretom ... se ustanovi avtonomna sekcija s slovenskim učnim jezikom na glasbenem konservatoriju Tartini v Trstu.«

Eno je torej avtonomna sekcija, drugo pa evantualni pouk tudi v slovenskem jeziku v nekem predmetu na konservatoriju, zato je prav, da stvari imenujemo s pravim imenom, da ne bo že jutri kakih nesporazumov, dvoumnih zaključkov ali celo napačnih tolmačenj, zaključuje svoje tiskovno poročilo predsednik SSO Drago Štoka.

Tiskovni urad SSO

Trst, 17. februarja 2011

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...