Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novi glas št. 729

| 17.02.2011, 07:29 Matjaž Merljak

Danes je izšla nova številka primorskega tednika Novi glas. Posvečena je vse večjemu problemu nezakonitega priseljevanja in begunstva. Bralce pripravlja na bližnji papežev obisk v Ogleju in Benetkah. Dotika se tudi desetletnice zakona za zaščito slovenske narodne skupnosti v Italiji in obenem presoja družbenopolitično stanje v manjšinski skupnosti.

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki ga bodo bralci imeli v rokah v četrtek, 17. februarja, je posvečena vse večjemu problemu nezakonitega priseljevanja in begunstva, o katerem bi lahko dejali, da predstavlja tragedijo človeške biti. Zapis pod naslovnico obravnava obisk svetega očeta Benedikta XVI., ki bo prve dni maja letos prišel v Oglej, zibelko krščanstva Srednje Evrope, in pa v Benetke, kjer bo veliko evharistično slavje za vernike italijanskega Severovzhoda in sosednje – tudi slovenske - škofije. Na prvi strani je objavljena tudi izjava Slovenske škofovske konference ob dolžniški krizi gospodarskih družb, povezanih z mariborsko nadškofijo. Damijan Terpin, deželni tajnik zbirne stranke Slovenska skupnost, v uvodniku komentira prvo okroglo obletnico zakona za zaščito slovenske narodne skupnosti v Italiji in obenem presoja družbenopolitično stanje v manjšinski skupnosti: v politiki žal še vedno velja status quo izpred petdesetih let, ugotavlja.

Na drugi strani je objavljeno daljše poročilo o tiskovnem srečanju, ki sta ga predsednika krovnih organizacij (Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno gospodarska zveza) imela v ponedeljek v Narodnem domu v Trstu in na katerem sta analizirala posledice, ki jih je udejanjanje oziroma neudejanjanje zaščitnega zakona imelo v manjšinskem tkivu.

Danijel Devetak se je za bralce Novega glasa tokrat pogovarjal s p. Davidom Šrumpfom, gvardijanom na obmejnem svetišču Kostanjevica; frančiškan, ki na Goriškem povezuje slovenske vernike z obeh strani meje, je v preteklosti kar nekaj časa preživel med rojaki v Avstraliji in v ZDA, že deset let pa živi v kostanjeviškem samostanu, kar je zanj poseben “privilegij”. Na verskih straneh bodo bralci lahko spoznali misli tržaškega nadškofa Giampaola Crepaldija v zvezi z “usodo” krščanske Evrope: msgr. Crepaldi je na svojem prvem uradnem obisku Gorice povedal, da je Evropa, ki je zatajila svoje krščanske korenine, zapisana smrti. Goriška kronika poroča o predavanju Alenke Rebule v organizaciji Skupnosti družin Sončnica: predavateljica in cenjena pedagoginja je poudarila pomen zaupanja, poslušanja in topline v odnosu med starši in otroki. Na goriških straneh je tudi poročilo o predavanju na slovenskem mestnem licejskem polu, ki sta ga Tomaž Čeč in Stanka Golob imela o Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske.

Na kulturnih straneh je med drugim pogovor z novo predsednico Slovenskega stalnega gledališča Majo Lapornik, pa tudi zapis o slovenskem kulturnem večeru v Tržiču, na katerem je kot slavnostni govornik o tem, kar povezuje rojake na Obali in v italijanskem zamejstvu, spregovoril piranski župan Peter Bossman. Na tržaških straneh je zapis o predstavitvi CD-ja Pomanjkanje dvojezičnosti na cestnih oznakah v tržaški pokrajini: načrt je speljala politična skupina Mladi za mlade. Poleg običajnih mnenjskih člankov in najrazličnejših rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je namenjen Poletovim hokejistom.

Naslovnica 729. številke Novega glasa
Naslovnica 729. številke Novega glasa © Danijel Devetak

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...