Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
32. Tischlerjev nagrajenec je Hanzi Gabriel (foto: Jaka Novak)
32. Tischlerjev nagrajenec je Hanzi Gabriel

Hanzi Gabriel je Tischlerjev nagrajenec

| 05.02.2011, 12:20 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev sta v sredo, 2. februarja 2010, v Celovcu podelila 32. Tischlerjevo nagrado. Prejel jo je Hanzi Gabriel za dolgoletna prizadevanja za slovensko kulturno življenje na Koroškem, predvsem na področju tamburaštva.

V prenovljeni in kot vedno polni Tischlerjevi dvorani je bilo veselo, ponosno in prav nič januarsko zaspano vzdušje. Uvodne besede na prireditvi, na kateri od leta 1979 podelijo najvišje priznanje med Slovenci na avstrijskem Koroškem, je v pozdrav sklenil dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev: “Z današnjo podelitvijo Tischlerjeve nagrade Hanziju Gabrielu javno povemo, da smo Hanzija Gabriela prepoznali prav v smislu plemenitenja naše kulture in bogatenja našega naroda na Koroškem. Za vse nas je Hanzi Gabriel edinstven zgled človeka, ki je odsoten od Koroške sicer geografsko, še kako prisoten pa je duhovno in kulturno. Z ogromnim idealizmom je ostal s Koroško profesionalno in človeško vedno tesno povezan.”

Letošnega Tischlerjevega nagrajenca pa je s svojega vidika predstavil častni predsednik Krščanske kulturne zveze dr. Janko Zerzer, ki upa, da bodo nagrajencu z darilom napravili nekaj veselja, obljubil je tudi ponatis Gabrielove knjige o tamburaštvu na Koroškem, ki je že zdavnaj pošla.

Hanzi Gabriel med častnimi gosti
Hanzi Gabriel med častnimi gosti © Jaka Novak

Nagrajenec Hanzi Gabriel je skromno pripomnil: “Mislim, da za moje delo nagrada ne bi bila potrebna, pa sem jo kljub temu rad sprejel, ker jo smatram kot počastitev tamburaške družine na Koroškem in na Dunaju. Najžlahtnejša nagrada zame bi bila, če bi se tamburaštvo na Koroškem še zelo dolgo ohranilo.”

Večer so popestrili Tamburaši
Večer so popestrili Tamburaši © Jaka Novak

Gabriel je bil pobudnik ustanovitve in mentor več tamburaških skupin, ki so tako nadaljevale več kot 100-letno tradicijo tamburaštva med koroškimi Slovenci. Na Dunaju je ustanovil tamburaško skupino Fermata, ki združuje predvsem v avstrijski prestolnici živeče Slovence, mentor in pobudnik igranja na tamburice pa je bil tudi med Hrvati na avstrijskem Gradiščanskem.

Več boste slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 6. februarja 2011.

Hanzi Gabriel med pogovorom za Radio Ognjišče
Hanzi Gabriel med pogovorom za Radio Ognjišče © Jaka Novak

V sredo so v Celovcu podelili tudi nagrado za govorniški in literarni natečaj, za glasbeni okvir so vzorno poskrbeli tamburaši.

Jaka Novak se je pogovarjal tudi z nagrajenčevim prijateljem Antonom Pavlico, ki je prišel iz Branika na Vipavskem.


Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...