Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
p. dr. Robin Schweiger (foto: Izidor Šček)
p. dr. Robin Schweiger

Ob 97. svetovnem dnevu migrantov

| 18.01.2011, 19:28 Matjaž Merljak

Papež Benedikt XVI. je napisal poslanico ob že 97. svetovnem dnevu migrantov in beguncev, ki ga je Cerkev praznovala v ponedeljek, 17. januarja 2010. O tem je v oddaji Gradimo odprto družbo v torek, 18. januarja 2010, spregovoril pater dr. Robin Schweiger, ki je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije.

P. Schwiger je povedal, zakaj papež napiše vsako leto poslanico in kakšna je središčna tema poslanice: "Vsako leto želi papež opozoriti na splošni problem migracij, ki se v različnih državah kaže različno: preganjani so zaradi vere, rase, političnih prepričanj, zaradi boljšega zaslužka. Papež želi poudariti, da je migrant človek z neodtujljivimi temeljnimi pravicami, ki jih moramo spoštovati vsi in vsepovsod."

Gost je še povedal, katera je središčna tema letošnje poslanice in katere so ostale tematike, o katerih piše papež. "Ob tem dnevu želi papež pokazati na trajno skrb, ki jo Cerkev goji do tistih, ki na različne načine doživljajo izkušnjo izseljenstva. Vemo, da smo tudi Slovneci v preteklosti hodili v druge dele sveta zaradi boljšega  jutri. Cerkev sledi tem ljudem, roma z njimi ...," je še povedal p. dr. Robin Schweiger.

Navedel je tudi številke prosilcev za mednarodno zaščito je v postojnskem Azilnem domu leta 2010 ter koliko prosilcev je prejelo status begunca. "Te številke pokažejo marsikaj, ne pa vsega. Lani je bilo 246 prosilcev za mednarodno zaščito, kar je rahlo več kot v letu prej (202 osebi). V zadnjih letih je opaziti trend zniževanja. Republika Slovenija je dala status 23 ljudem, je pa tudi pomagala Malti in sprejela sedem beguncev, ki so tam zaprosili za zaščito. Begunci iz Somalije so se naselili v Mariboru in se integrirali v tamkajšnjo skupnost."

Predstavil je dejavnost, ki jih je Jezuitska služba za begunce opravljala v Azilnem domu v decembru, v času božičnih in novoletnih praznikov.

V torek, 21. decembra, je Jezuitsko združenje za begunce Slovenije pripravilo božično-novoletni koncert za vse tujce, ki so nastanjeni v centru za tujce. Skupina družin z osnovnošolskimi otroki iz Ljubljane je pripravila enourni program. Oda radosti je bila prva pesem, ki je bila zapeta, nato pa so sledile še razne slovenske in angleške pesmi z namenom, da bi tujci nekaj lepega doživeli pred božičnimi ter novoletnimi prazniki.Tujci so bili ganjeni in so zelo lepo tudi sodelovali. Daleč o doma, so doživeli nekaj domačnosti, ki so jo pogrešali. Tujci so izrekli srečno novo leto 2011 v farsi, paštun, turškem, arabskem in drugih – tudi afriških – jezikih. Prostovoljka Jana je prinesla toliko domačega peciva, da ga je bil dovolj prav za vse – ne samo za tujce, ampak tudi za policiste, ki so nas varovali in za drugo strokovno osebje tam prisotno. Ob koncu našega programa smo vsem zaželeli srečno 2011. Mame so vsem razdelile skrbno pripravljena majhna darilca s sladkimi dobrotami. Zahvalili smo se tudi  vodstvu centra za tujce, ki je vedno odprto za take pobude, čeprav vemo, da je v mnogih centrih za tujce po Evropi tak koncert možen samo v sanjah. Tu v Postojni je to lepa resničnost.

V oddaji ste slišali tudi različne novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.