Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Advent v Londonu

| 09.12.2010, 15:54 Matjaž Merljak

Rojaki v Londonu so imeli na prvo adventno nedeljo slovensko bogoslužje v kapeli Našega doma. Svete maše so se udeležili predvsem trenutni gosti in obiskovalci Doma. Še pred to nedeljo je župnik na približno 250 naslovov rojakov na Britanskem otoku razposlal Bogoslužna sporočila za advent in božič 2010. Tiskana so na štirih straneh A4, vsebujejo misli o adventu - tokrat o duhovnem vidiku adventa piše novomeški škof, msgr. Andrej Glavan, sledi spored svetih maš in srečanj, pismo naročnikov na Našo luč in predstavitev svetih večerov in drugo.

Sveta maša v kapeli londonskega Našega doma bo tudi na tretjo adventno nedeljo ob 4h popoldne, na četrto adventno nedeljo, 19. decembra, pa bo v Chapel Endu ob 3h popoldne. Maša prvega svetega večera bo ob 6h popoldne v hišni kapeli Našega doma v Londonu, na božič bo maša ob 10h, prav tako 9. januarja in 13. februarja - obakrat ob 4h popoldne. Če boste hoteli opraviti adventno ali božično spoved, boste imeli za to dovolj priložnosti pred sv. mašo ali po možnosti tudi po mašnem bogoslužju. Obiski bolnikov bodo v vseh krajih po predhodnem obvestilu, je sporočil slovenski župnik v Londonu, Stanislav Cikanek.

Pojdimo še nekoliko nazaj. Rojaki v londonskem Našem domu so se na drugo nedeljo v mesecu novembru (14. novembra) predvsem spominjali pokojnih zakoncev Justi in Ceneta Sveteta ter vseh rajnih rojakov, bratov in sester, ki so odšli v večnost v deželi njihovega izseljenstva. V Veliki Britaniji se namreč vsako leto na drugo nedeljo v novembru spomnijo rajnih, posebno tistih, ki so padli za svojo domovino v obeh svetovnih vojnah.

Toni Žle
Toni Žle © Arhiv slovenske misije v Londonu
Dobri in nadvse zvesti član slovenske katoliške skupnosti iz Haslingdena, Tone Žle, je praznoval 90-letnico življenja. Rojen je bil 15. decembra leta 1920 v Študi pri Domžalah. V globoko verni krščanski družini je bilo pet otrok. Ko so v drugi svetovni vojni Nemci zasedli naše kraje, je bil mladi, 21-letni Tone kmalu vpoklican v nemško vojsko in poslan na vojno fronto v Rusijo. Tam je bil ranjen in nato prestavljen na nemško fronto v Italijo, kjer je bil ujet in je tako postal vojni ujetnik pri Američanih. Ti so ga poslali v ujetništvo v Afriko, kjer je v Alžiru pristopil k RAF (Royal Air Force). Kot demobiliziranec je prišel v Anglijo leta 1947. Prva njegova zaposlitev je bilo delo na kmetiji v Cheshireu. Pozneje pa je dobil delo v tekstilni industriji v Lancashireu.

Ker se naš Tone nikoli ni poročil, je tako lahko živel kar pri družini svoje sestre Minke, poročene z njegovim velikim prijateljem Jožetom Grčarjem. Pri Grčarjevih je ostal do smrti obeh staršev, nato je živel v svojem stanovanju, sedaj pa živi v Domu za starejše občane, kakšno miljo oddaljenem od prejšnjega doma. Tone je bil vedno zelo dejaven član naše skupnosti. Bil je aktivno udeležen pri vseh slovenskih prireditvah, zlasti še kot član slovenskega pevskega zbora v Rochdaleu, kamor je tudi redno prihajal k slovenskim mašam in našim prireditvam.

Pri svojih častitljivih letih je naš dobri Tone še vedno pri odlični fizični kondiciji, saj dnevno naredi dolge sprehode v okolici Doma, v katerem živi. Le spomin ga precej vztrajno zapušča, tako da že kakih deset let ne more biti več tako aktiven, kot je bil nekoč v svoji domači angleški župniji pri cerkvi St. Mary's v Haslingdenu, kjer je skrbel za čistočo Božje hiše in še zlasti pri urejanju vrta okrog nje.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...