Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Minister Žekš na novinarski konferenci (foto: Matjaž Merljak)
Minister Žekš na novinarski konferenci

Skupnost je majhna in razpršena

| 09.10.2010, 09:11 Matjaž Merljak

Vodja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, minister brez listnice dr. Boštjan Žekš, se je med 20. septembrom in 3. oktobrom 2010 mudil na obisku pri Slovencih na Kitajskem in v Avstraliji. Udeležil se je tudi dveh večjih prireditev, se srečal z uglednimi slovenskimi znanstveniki in avstralskimi politiki.

Na Kitajskem živi okoli sto Slovencev, večinoma so mlajši in srednjih let z družinami, nimajo svojega društva, se pa med seboj srečujejo in spoznavajo. Minister si je ogledal proizvodnjo nekaterih slovenskih podjetjih v mestu Suzhou.

Od Slovenije si na Kitajskem želijo več priznanja za svoje delo in večjo prisotnost Slovenije kot države. Minister Žekš je obiskal tudi slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo v Šanghaju.

Minister Žekš se je v Avstraliji mudil dvanajst dni in obiskal skoraj vsa mesta, kjer živi slovenska skupnost. Ob uradnem štetju leta 2006 se jih je 16 tisoč izjasnilo, da ima slovensko poreklo. Urad ocenjuje, da jih je sicer več: od 20 do 30 tisoč. Zanje je značilno, da so razpršeni, povezujejo se v 15 društvih - devet od teh je minister tudi obiskal.

Kot je dejal, minister Žekš zaradi staranja članstva balinarski prostori samevajo - bolj priljubljen je postal tarok, iznajdljiv rojaki pa prostore oddajajo.

Spregovoril je tudi o nazorski delitvi v preteklosti. Po njegovem je to prešlo in društva med seboj dobro sodelujejo. Rojaki v Avstraliji so imeli dobre priložnosti za življenje in jih imajo še danes - saj država ni bila v globalni krizi. V zadnjih desetih letih se v državo priseli 100 Slovencev na leto. Ti rojaki ne prihajajo v društva, a misli, da bodo tudi oni začutili željo po povezovanju.

Pomembna središča združevanja so tri verska središča: v Melbournu, Sydneyju in Adelaidi - vsa je obiskal, oskrbujejo jih štirje slovenski patri frančiškani. Slovenija jim mora izkazati vso spoštovanje, saj so vsestransko dejavni. Frančiškani obiskujejo tudi skupnost, ki je sama kupila cerkev. V enem od verskih središč imajo tudi dom za ostarele, kjer imajo rojaki prednost pri sprejemu.

Minister dr. Boštjan Žekš se je udeležil tudi 36. mladinskega koncerta, ki je letos potekal v Sydneyju in na praznovanju 50. obletnice slovenske Slomškove šole v verskem in kulturnem središču v Melbournu. Ob tem je tistim, ki največ prispevajo k razvoju in ohranjanju slovenstva izročil priznanja.

Minister Žekš je imel v programu tudi srečanje z dr. Tanjo Pliberšek, ki je bila članica prejšnje in nove zvezne vlade, a je ravno tistem času rodila. Srečal se je tudi s podjetnikom Alfredom Brežnikom, generalnim častnim konzulom. Srečal je tudi nevrologa slovenskega rodu dr. Vogrina in vodjo podiplomskega študija na univerzi v Queenslandu dr. Skrbišem. Med obiskom sta ministra spremljala tudi člana sveta vlade za Slovence po svetu Florjan Auser in Peter Mandel. V Canberri je dr. Žekš sodeloval pri odprtju novih prostorov slovenskega veleposlaništva, ki ga vodi začasni odpravnik poslov dr. Zvone Žigon in so se ga udeležili številni predstavniki diplomatskega zbora iz Evropske Unije.

Minister Žekš se je srečal z rojaki v Avstraliji
Minister Žekš ob izročitvi Iconothece Valvasoriane © Matjaž Merljak

Med obiskom je v imenu Slovenije državni knjižnici v Victoriji podelil zbirko Iconotheca Valvasoriana. Slovesnost ob tem jo je pripravil Inštitut za slovenske študije, ki ga vodi Aleksandra Čeferin. Pomembnemu dogodku je prisostvovalo večje število gostov iz političnih, diplomatskih, znanstvenih in kulturnih krogov, skoraj polovico povabljenih pa so predstavljali vidnejši predstavniki slovenske skupnosti v Avstraliji.

Ustavil se je tudi pri medijih. SBS je medijska hiša, ki je namenjena priseljencem. Slovenci imamo tri ure radijskega programa na teden, nimamo pa televizijskega programa. Programi v drugih jezikih predvajajo posnetke televizijskih dnevnikov matičnih držav. Minister se bo zavzel in preveril, kako bi lahko dobili tudi to. Omenil je, da bi bila Slovenija tudi finančno pomagati, če številčnost Slovencev ne bi bila dovoljšen kriterij. Poleg državne radijske postaje so še lokalne, obstaja tudi internetni portal Stičišče avstralskih Slovencev, edini tiskani medij je dvomesečnik verskih središč Misli in list Rafael verskega središča v Merrylandsu.

O poučevanju slovenskega jezika je dejal, da je obstajalo 40 šol, slovenščina pa je bila maturitetni predmet. Pouk slovenščine poteka zdaj na treh mestih, Draga Gelt je izdelala pregled slovenskega šolstva v Avstraliji. Čuti se povečane aktivnosti pri arhivski dejavnosti. Obiskal je arhiv HASA v Novem Južnem Walesu v Sydneyju.

Na naše vprašanje je odgovoril, da bodo pri aktualnem razpisu Urada več pozornosti namenili prav arhivski dejavnosti.

Obisk ministra Žekša v Avstraliji
Sprejem ministra Žekša v Avstraliji © Stičišče avstralskih Slovencev

Izpostavil je nekaj problemov rojakov v Avstraliji. Med prvimi je navedel velike razdalje med skupnostmi in še posebej s Slovenijo, zato bi bilo treba stike krepiti. Ugotavlja, da so mladi izobraženi in imajo zato drugačne interese. Skupna naloga rojakov je najti druge oblike združevanja.

Med težavami je omeni dvojno obdavčevanje pri prejemanje pokojnine. Meddržavnega sporazuma ni. Težave so tudi pri priznavanju vozniških dovoljenj, še vedno so pri zdravstvenem zavarovanju. Kjer se stvari premikajo.

Minister Žekš je še omenil, da je težava tudi položaj prestolnice Canberre, ki leži izven večjih naselitvenih centrov Sydneyja in Melbourna. Rojaki, ki želijo pridobiti potni list - in teh je vedno več, imajo zaradi tega večje stroške. Razmišlja o prenosni enoti za odvzem potnih listov.

Ustavil se je tudi pri napovedih, da naj bi zaprli slovenske lektorate po svetu. To se mu zdi neprimerno, sploh dokler je zanimanje za slovenski jezik. To se mu zdi najcenejši stik Slovenije s kulturo druge dežele.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...