Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

27. september - svetovni dan turizma

Slovenija | 27.09.2010, 08:03

Danes obeležujemo svetovni dan turizma, ki letos poteka na temo turizma in biodiverzitete. Letošnja tema je tesno povezana z mednarodnim letom biotske raznovrstnosti, katerega namen je povečati zavedanje ljudi o pomenu biodiverzitete za človeštvo in življenje za Zemlji. Poslanico za današnji dan je že pred časom objavil tudi Papeški svet za pastoralo migrantov in popotnikov.

Leto sovpada s sprejetim ciljem vlad v letu 2002, da do leta 2010 dosežejo bistveno znižanje stopnje zmanjševanja biotske raznovrstnosti. Letošnji svetovni dan turizma tako postavlja v ospredje spoštovanje konceptov trajnostnega razvoja. Turizem je odvisen od zdravega naravnega okolja in s spoštovanjem kriterijev trajnostnega razvoja lahko prispeva k njegovi ohranitvi.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radič in direktor direktorata za turizem Marjan Hribar se bosta ob svetovnem dnevu turizma udeležila delavnice Priprava na novo strategijo razvoja in trženja slovenskega turizma 2012-2016 v Kongresnem centru Wellness Parka Laško. Radičeva, Hribar in v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije Maja Pak se bodo o temeljnih usmeritvah za novo strateško obdobje pogovarjali s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva.

Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije je 27. september razglasila za svetovni dan turizma septembra leta 1979. Ta datum so izbrali zato, ker je generalna skupščina organizacije na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati ta dan pomeni zaključek glavne turistične sezone na severni polobli in začetek glavne sezone na južni polobli.

Poslanico za svetovni dan turizma je že pred časom objavil tudi Papeški svet za pastoralo migrantov in popotnikov. V njem opozarja, da se turistično povpraševanje vedno bolj usmerja v kraje, kjer je narava najbolj ohranjena. Ponekod je zaradi tega prišlo do intenzivnega uničevanja narave. Omenjeni papeški svet opozarja tudi na izrabljanje omejenih virov, kot je pitna voda, ter ustvarjanje velike količine odpadkov. Razvoj turizma mora zato spoštovati načela trajnosti in biološke različnosti. 

Cerkev ne predlaga konkretnih tehničnih rešitev, saj to ni v njeni pristojnosti. Opozarja pa na razmerje med Stvarnikom, človeškim bitjem in stvarstvom. Ob letošnjem svetovnem dnevu spodbuja k ekološko osveščenemu turizmu. Glede biorazličnosti zato pristojne opozarja, da morajo oblikovati širšo vizijo turizma. Njegov cilj ne more biti le čim večji dobiček za vsako ceno, ampak morajo poskrbeti za zdravo naravno okolje in s tem biotsko raznolikost.

Po ocenah Svetovne turistične organizacije naj bi bilo letos že milijardo mednarodnih turistov, leta 2020 pa bi lahko dosegli že več kot milijardo in pol. Tem številkam je treba dodati še številke v notranjem turizmu. Turizem sicer ponekod pomeni edini vir preživetja – na primer za mnoge kristjane v Sveti deželi. Tu v zadnjem času spet beležijo porast verskega turizma. V prvi polovici letošnjega leta je svete kraje v Izraelu obiskalo več kot milijon in pol ljudi, kar je skoraj 40 odstotkov več kot lani. Sicer je verski turizem nasploh v porastu. Po podatkih Svetovne turistične organizacije največje verske kraje po svetu vsako leto obišče od 300 do 330 milijonov romarjev. V Vatikanu pa se samo papeževih slovesnosti, splošnih avdienc, nedeljskih nagovorov in drugih dogodkov vsako leto udeleži od 3 do 4 milijone ljudi. Vatikanski muzeji so lani zabeležili več kot 4 milijone obiskovalcev. Vsekakor visoke številke tudi z vidika ekologije.

 

 

 

Slovenija, Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...