Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Slovenski Dunaj in znanost

| 02.10.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Številne znane slovenske osebe s področja znanosti in umetnosti so živele in ustvarjale na Dunaju. Tam so pustile pomembne sledi duha, uma in izjemne ustvarjalnosti slovenskega človeka. O tem je na prireditvi Slovenski Dunaj nekoč, danes, jutri spregovoril direktor Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju, dr. Vincenc Rajšp.

Dr. Rajšp je izpostavil lanskoletni simpozij Slovenski odnosi z Dunajem skozi čas in v okviru večstranskih dejavnosti inštituta prizadevanja za vzpostavitev šole slovenskega jezika na Dunaju. Dejal je še, da so slovenski humanisti naredili Slovenski Dunaj pomemben. Slovenstvo je na Dunaju preživelo in še živi, deluje tudi še Dunajski krožek.

Kaj pa Dunaj danes? Slovenščina in Slovenci so prisotni, tri velike ustanove so: Korotan, pastoralni center in Knafljeva ustanova z znanstvenim inštitutom. Nekaj profesorjev je na univerzi. Slovenski znanstveni inštitut SZI deluje na Dunaju 10 let. To težišče na Dunaju obstaja. „Če Slovenci ne bomo Dunajčanom pokazali, kaj imamo, čakamo zastonj na druge,“ je poudaril dr. Rajšp. Zasluga SZI je tudi, da slovenščina na Dunaju še obstaja. Večer pred prireditvijo Slovenski Dunaj, včeraj, danes, jutri (ki je bila 16. junija 2010 v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa) so podelili 27 diplom udeležencem, ki so to leto šolo končali.

Skupinska fotografija večera Slovenski Dunaj
Skupinska fotografija večera Slovenski Dunaj © Arhiv SSK

Dr. Rajšpa je na prireditvi izjemno razveselil dr. Silvije Černelč s Farmakološkega inštituta v Ljubljani, ki mu je izročil originalno listino dedka, Josipa Černelča, ob njegovi izvolitvi za predsednika Dunajskega krožka iz leta 1938.

Več v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.