Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič

V Špetru se je vendarle začelo

| 24.09.2010, 08:48 Matjaž Merljak

V italijanskih šolah se je pouk začel šele sredi septembra in tako tudi v začasnih prostorih dvojezične šole v Špetru, kar pa je še do nedavnega viselo na nitki.

Po pregretem počitniškem poletju zaradi žalostnih sprenevedanj oblasti so starši učencev, ki obiskujejo dvojezično šolo v Špetru Slovenov, vendarle uspeli v zahtevi, da morajo ostati vsi razredi te šole v enem kraju. S kar petsto udeleženci na demonstraciji 18. julija je slovenska skupnost v Nadiških dolinah pokazala, da živijo tukaj samozavestni ni ponosni ljudje. Ob tem pa prihaja na dan nova žalostna novica, da namerava država zapreti italijansko osnovno šolo v Podbenescu, v Sovodnjah pa otroški vrtec. Slovenskega namreč v teh vaseh, razen v Špetru, ni. To pa znova kaže, kakšne so posledice italijanske politike etničnega čiščenja potom nuje izseljevanja, ker tukaj ni omogočen razvoj primerljivih gospodarskih dejavnosti kot v sosednjih krajih te dežele.

Največ ljudi se je izselilo v prvih desetletjih po drugi svetovni vojni. Še leta 1954 je bilo v Sovodnjah 285 otrok, v Podbenescu pa kar 569. Zaščitni zakon za slovensko manjšino sicer omogoča neko drugo obdobje, toda šele, ko so travniki in pašniki postali gozdovi, rojstvo otrok v gorskih vasicah pa velika redkost, če te niso že popolnoma prazne.

Kljub tem razmeram, je dvojezična šola v Špetru dobila pohvale kot model, ki je v čast šolstvu cele Videmske pokrajine.

Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...