Alen SalihovićAlen Salihović

Minister Žekš k rojakom v Avstralijo

| 18.09.2010, 06:25 Matjaž Merljak

Minister dr. Boštjan Žekš se bo od 20. septembra do 3. oktobra 2010 mudil na obisku pri slovenskih skupnostih na Kitajskem (Šanghaj in Suzhou) ter v Avstraliji (Melbourne in Geelong v zvezni državi Viktoriji; Brisbane in Gold Coast v zvezni državi Queensland; glavno mesto Canberra; Sydney in Wollongong v zvezni državi New South Wales).

Na Kitajskem živi več kot 100 Slovencev, medtem ko število slovenskih izseljencev in njihovih potomcev v Avstraliji, kjer bo potekala glavnina obiska, ocenjujemo na 20 do 30 tisoč.

Minister dr. Žekš bo obiskal dve največji prireditvi avstralskih Slovencev v letu 2010, kjer se bo srečal s slovenskimi izseljenci in njihovimi potomci iz vse Avstralije. Od manjših skupnosti bo minister obiskal društvi v Geelongu in Wollongongu, kjer letos praznujejo okrogli obletnici delovanja, ter društvo v Gold Coastu.

Minister dr. Žekš bo obisk izkoristil tudi za predajo dragocenega darila, knjižne zbirke Iconotheca Valvasoriana, knjižnici Victoria State Library v Melbournu in s tem za splošno promocijo Republike Slovenije in posebno promocijo slovenske znanosti, zgodovine, ter slovenske skupnosti v Avstraliji. Iconotheca Valvasoriana bo dobila svoje mesto v okviru stalne razstave najvrednejših zakladov viktorijanske državne knjižnice, ki velja za največjo v Avstraliji in je med največjimi v svetu. Dogodek bo potekal 27. septembra.

Na Kitajskem se bo minister dr. Žekš srečal z slovenskimi družinami v mestu Suzhou, ogledal si bo proizvodnjo dveh slovenskih podjetij in se udeležil sestanka gospodarstvenikov. V bližnjem Šanghaju bo minister obiskal slovenski in kitajski paviljon na svetovni razstavi EXPO.

Glavne teme, na katere se bo dr. Žekš osredotočil ob srečanjih s sogovorniki, bodo delovanje in organiziranost slovenskih skupnosti in težave, s katerimi se soočajo; ohranjanje identitete s poudarkom na skrbi za slovenski jezik; kulturno in gospodarsko sodelovanje z matico; sodelovanje na področju znanosti s poudarkom na povezovanju znanstvenikov slovenskega rodu z domovino; utrjevanje in oblike širjenja sodelovanja med USZS in Slovenci v Avstraliji in na Kitajskem; ter druge teme, kot so seminarji za učitelje in novinarje, možnosti študija v Sloveniji, itd.

vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...