Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Marija Sedmak, učiteljica v Clevelandu (foto: Matjaž Merljak)
Marija Sedmak, učiteljica v Clevelandu

Učiteljici Marija in Mija iz ZDA

| 06.09.2010, 08:38 Matjaž Merljak

Seminarja za učitelje in učiteljice v sobotnih šolah v ZDA in Kanadi sta se udeležili tudi Marija Sedmak, ki poučuje v Clevelandu in Mija Rode, ki se bo poučevanja lotila v San Franciscu. Nad seminarjem sta bili navdušeni, spregovorili sta tudi o tem, kako poteka šola pri njih.

Marija Sedmak je na seminarju znova pridobila navdušenje, ki je pomembno, da ga preneseš na otroke. Kot pravi, če ne delaš z navdušenjem, jih je težko pridobiti. Poučuje že 25 let, zadnja leta je upraviteljica šole in z drugimi učitelji z veseljem vodi šolo. Otrok je 68 in to število se ne spreminja dosti. Pred 20-imi leti so jih imeli 40 in to število se veča. Zdaj prihajajo v šolo že otroci nekdanjih učencev. Imajo tudi mlade moči v učiteljskem kadru, tudi ti so nekdanji učenci. Učiteljev je sedem, začenjajo s tri leta starimi otroki, to je pomembno zaradi izgovorjave. Šolo obiskujejo od 15 leta. Tri učiteljice na tem seminarju, ker ni lahko, doma pustijo družino in porabijo svoj dopust za to.

Mija Rode
Mija Rode © Matjaž Merljak
Mija Rode iz Los Altosa v bližini San Francisca v Kaliforniji bo jeseni začela poučevati slovenščino v San Franciscu v sklopu slovenskega kluba. Po poklicu je knjižničarka in do zdaj še ni poučevala slovenščine. Odzvala se je prošnji Kluba Slovenija in se zato tudi udeležila učiteljskega seminarja v Sloveniji v mesecu avgustu.

Slovenci v okolici San Francisca so zelo raztreseni. Klub Slovenija ima približno 200 članov, več pa je še takih, ki niso člani. Za srečanja Klub Slovenija najame prostore v Slovenian Hall - Slovenski dvorani. Prireditve imajo trikrat letno, nanje povabijo vse, ki jih poznajo.

Seminar je bil po njenih besedah nujno potreben in veliko se je na njem naučila. „Zdaj vidim, kako poenostaviti pouk,“ dodaja. Naša sogovornica se je rodila v Sloveniji, v Ameriko pa je prišla leta 1957.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...