Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Po začetku stavke danes prvi sestanek vladne in sindikalne strani

Slovenija | 28.09.2010, 07:03

Za del javnega sektorja se danes začenja drugi stavkovni dan. Premier Borut Pahor je v ponedeljek stavkajoče pozval k prenehanju stavke, njihove sindikalne predstavnike pa je vlada za danes povabila na pogovore. Z njimi naj bi se sestali generalna sekretarka vlade Helena Kamnar in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Pahor je napovedal, da bo vladna stran sindikatom znova predstavila javnofinančno sliko. Prepričan je, da pogovori lahko prinesejo medsebojno razumevanje in zaupanje, da se bo rast plač ob triodstotni gospodarski rasti res nadaljevala. Kot je poudaril, so kazalci za to obetavni.

Kamnarjeva pa je medtem za Odmeve na Televiziji Slovenija pojasnila, da bodo sindikate seznanili z vsebino interventnega zakona, ki ga bo morala vlada predložiti skupaj z državnim proračunom za prihodnji dve leti v DZ, poleg tega naj bi se dogovorili, kako nadaljevati pogovore o tem, kako rešiti razmere tako, da stavke ne bo več. Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević je nad slednjim izrazil razočaranje, na vladni strani ne vidi pravega interesa za izhod iz zagate.

Na sindikalni strani so prvi dan stavke ocenili, da je ta potekala po začrtanem scenariju. Miščević pa je o razlogih za stavko povedal, da ne gre za zahtevo po povišanju plač, ampak za vračilo dolga, za obrambo socialnega dialoga in za preprečitev poseganja države v kolektivno pogodbo z zakonom. V končni fazi pa gre po njegovih besedah tudi za uveljavitev prava in vzpostavitev socialne države.

Stavke, ki bi povezala tolikšno število različnih skupin zaposlenih v javnem sektorju, v samostojni Sloveniji še ni bilo. Pridružili so se ji policisti, cariniki, veterinarji, zaposleni na upravnih enotah, RTV Slovenija, del zaposlenih v zdravstvu, sociali in kulturi. Po ocenah stavkovnega odbora naj bi stavkalo okrog 80.000 javnih uslužbencev, po vladnih ocenah naj bi bilo število stavkajočih manjše in naj bi jih bilo okoli 27.000.

Natančnih podatkov ni, glede na poročila s terena pa državljani stavke za zdaj niso (pre)močno občutili. Zaposleni v javnem sektorju morajo namreč vrsto nalog zagotavljati tudi v času stavke. Delo je bilo ponekod upočasnjeno, drugod so delali še temeljiteje kot sicer.

Najbolj se je stavka poznala na mejnih prehodih, kjer so policisti in cariniki temeljito izvajali nadzor in so predvsem v tovornem prometu nastajale kolone. Nejevoljne so bile tudi stranke na nekaterih upravnih enotah, saj so morale čakati precej dlje, kot bi običajno.

 

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.