Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Brez prižiganja lučke v sočloveku, bomo težko premostili nesoglasja

Slovenija | 31.08.2010, 12:28

V avgustovski oddaji „Ponedeljkova 17“, ki jo vsak četrti ponedeljek v mesecu pripravljamo za lepše medgeneracijske odnose, smo se s prof. dr. Jožetom Ramovšem srečali v živo. V oddajo se je vključilo 12 poslušalk z zanimivimi vprašanji iz osebnih primerov in izkušenj.

Poletje je vedno drugačno

Redni urnik se umakne sproščujočemu ritmu. To je čas, ki ga lahko izrabimo za poglobitev odnosov v družini, z najbližjimi. Če tega časa letos nismo mogli s pridom izrabiti, še ni prepozno. Vedno so nove priložnosti. Prva je novo šolsko in pastoralno leto. Odlična priložnost tudi za učenje doživljanja lepega. Starši se redno pogovarjajmo z otroki. Naučimo se spraševati, pripovedovati in poslušati. Pri najstnikih je pomembno, da v njihovih kratkih odgovorih razberemo, kaj jih teži, kaj veseli, kakšna so njihova pričakovanja in podobno. O tem podrobneje v eni od prihodnjih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem. Poslušajte nas, vsak četrti ponedeljek v mesecu, po 17. uri.

Odnos tašča - snaha

Ni zastonj toliko rekov, šal in na sploh pripomb o zapletenem odnosu med taščami in snahami. Da je veliko nerešenih vprašanj, se je pokazalo tudi v zadnji oddaji s prof. dr. Ramovšem. V oddajo so se večinoma oglasile gospe, ki si žele izboljšati odnose z mladimi. Kaj gre narobe, kje se ustavi, kaj delamo narobe in podobno, to so vprašanja, ob katerih se mnogi nemočno ozirajo v svoje življenje in ne vedo, kako rešiti zapleten odnos ali ga vsaj izboljšati. Stisk je veliko. Mladi potrebujejo pomoč starejših, starejši pozornost in ljubezen mlajših, posebej vnukov. Soodvisni smo drug od drugega. Poslušajte posnetek zadnje, avgustovske oddaje in slišali boste, kaj so vprašale poslušalke in kaj je odgovarjal prof. dr. Jože Ramovš.

Lepo medgeneracijsko sožitje – prednost za vse

Ljudje si najbolj želimo „ljubega“ zdravja in lepih odnosov. Če v družini ni razumevanja in je v službi slabo vzdušje, trpimo. Resne sociološke raziskave so pokazale, da na kakovost odnosov med ljudmi močno vplivajo mediji, ki razširjajo negativno podobo starejših in starosti. To vpliva tudi na sobivanje v družbi. Kakovostno življenje starejših je vzor mlajšim. Modro je, če se tudi mladi temeljiteje poglobijo v življenje starostnikov, jih razumejo in vključujejo v svoj svet. V sodobnem svetu ne prejemamo več zdrave dediščine dobrih medsebojnih odnosov. Treba se je učiti novih „pravil“ dobrega sobivanja in sožitja. Priučiti se je treba tudi novih pristopov komunikacije, sodobnih medijev.

Tri pravila in življenje s soljudmi bo lepše

V avgustovski eno urni pogovorni oddaji s prof. dr. Jožetom Ramovšem je bila posebej zanimiva starejša gospa, poslušalka Tilka, ki je naštela pravila, katerih se je pametno držati, pa se lahko velikokrat izognemo nepotrebnim prepirom. Povedala jih je njena mati, ko se je ženila starejše sestra in se je v življenju po njih ravnala tudi go. Tilka, ki se s snaho nikdar ni sprla.

Slovenija, Oddaje
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...