Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V letu zlatega jubileja

| 29.07.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Rast 39 (Roj Abiturientov Srednješolskega tečaja) je na maturantskem izletu v Sloveniji ob 50-letnici tečaja. Ustanovil ga je dr. Marko Bajuk. Ime nosi po začetniku slovenskega šolstva v avstrijskih taboriščih, ravnatelju Marku Bajuku. Krona petletnih prizadevanj je maturantsko - abiturientsko potovanje. Prve skupine petošolcev so potovale na jug Argentine, odkar pa je Slovenija samostojna država, je njihov cilj dežela na sončni strani Alp.

V letošnji skupini je 34 dijakov, 30 iz Buenos Airesa, štirje iz Bariloč. Spremljata jih Marija Ivana Tekavec in Miloš Mavrič. Dva tedna so obiskovali mladinsko poletno šolo v okviru Filozofske fakultete. Nekateri so tudi delali izpit iz višje stopnje slovenščine, kar jim bo prav prišlo, če se bodo odločili za nadaljnje šolanje v Sloveniji. Popoldne obiskujejo etnografske in zgodovinske značilnosti. Za večino je to prvi stik s Slovenijo, o kateri pa so se veliko učili v šoli. Ob koncu bodo odšli še k sorodnikom.

Rast 39 - Marija Ivana Tekavec in Miloš Mavrič
Rast 39 - Marija Ivana Tekavec in Miloš Mavrič © Matjaž Merljak
Kot je povedala Marija Ivana Tekavec, je Srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka edina ustanova tega tipa v svetu, kjer se poučuje v slovenščini, slovenščina se pa ne uči. Predpogoj je znanje slovenskega jezika. Tečaj poteka ob sobotah, ker med tednom obiskujejo redni pouk, in sicer pet učnih ur. Profesorji in profesorice dijake poučujejo slovnico in slovstvo, verouk, svetovne nazore, slovensko zgodovino, zemljepis in etnografijo Slovenije, družbeno vzgojo, živo besedo in petje.
Rast 39 - logo
Rast 39 - logo © Matjaž Merljak
Poleg rednega pouka imajo še začetno in sklepno prireditev šolskega leta s sveto mašo, dan duhovnosti, obisk dobrodelnih ustanov, predavanja in obisk kulturnih prireditev ... Tečaju stoji ob strani odbor staršev. V letošnjem letu tečaj obiskuje 157 dijakov. Profesorski zbor šteje 18 članov, ravnateljica je prof. Neda Vesel Dolenc.

V Sloveniji so se predstavili tudi s programom, ki so ga nekaj mesecev vadili v Argentini. Nekateri so jih pripravljal na petje, drugi na recitacijo, drugi na plese. Ivana je odgovorna za skupino, sicer poučuje v osnovnošolskem tečaju, Miloš pa poučuje slovnico. Pridaja, da amatersko. Odkritosrčno sta povedala, da mladi med seboj govorijo špansko, znajo pa slovensko in nato jih tudi skušata spomniti. V srcih gojijo slovensko kulturo, to imajo v srcih in to je vrednota, ki jo dobijo doma.

Spremljajte spletni dnevnik Rasti 39.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...