Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Zima in težave z imigranti

| 20.07.2010, 07:53 Matjaž Merljak

Dopisnica iz Melbourna Meta Lenarčič tokrat poroča o zimskem utripu v Avstraliji in tudi o problemih, ki jih imajo s priseljenci. Kot bomo slišali, rojaki niso pozabili praznovati dneva državnosti in se ob tem spomnili enotnosti, ki smo jo Slovenci imeli pred 19-imi leti.

Že smo skoraj na polovici zime, pa kar gre. S temperaturami, ki se čez dan povzpno do 17 stopinj, ni tako hudo. Že je južni veter, ki nas opozarja,da se je potrebno bolj poviti v kakšne šale ali si nadeti še kakšno toplejšo vetrovko, to naj bi bilo pa vse. Štejemo minutke daljšanja dneva, tudi tu se že počasi izboljšuje. Kar naenkrat bo pomlad. Že pa so prvi znanilci pomladi in to prav po gozdovih, drevesa - rumeno cvetoči - watle. Za tem se počasi odpirajo kamelije, azeleje in prvo cvetje v tem času pa so že tudi na ogled tulipani in narcise. Pa ptice vseh sort so se že tudi pričele oglašati. Na tem delu sveta nam resnično narava ponuja raj.

Pravo zimo, kot je zaznamovana na koledarju, je zaznati. Po višjih od nas oddaljenih planinah je zapadlo že nekaj snega. Ne govorim o zametih, sicer tam okoli enega metra bo držalo, dovolj za tiste najbolj korajžne smučarje in tudi mlajše začetnike, da se smučajo in uživajo v tej zimski idili. Marsikdo pozna smučišča v Victoriji v Avstraliji, naj omenim najbolj poznana: Mt.Buller od 22 vlečnic jih obratuje 9, je primerno za smučanje in deskanje na na novo zapadlem snegu, Falls Creek 10 od 15 vlečnic je v pogonu na zelo dobri podlagi in novemu snegu. V Novemu Južnemu Walesu na smučiščih Tredbo pa je veliko več snega in tudi več vlečnic. Kdorkoli se misli odločiti za smuko v tem času v Avstraliji, je dovolj izbire. Prav v tem času so bile tudi zimske počitnice, šolska vrata so bila zaprta kar za dva tedna in so s tem nudili družinam skupnega veselja morda prav nekje na snegu, drugi spet severneje na sončnih plažah Cair nsa ali Zlate obale, ali celo obiska Slovenije.

14. junija praznujemo v Avstraliji rojstni dan angleške kraljice Elizabethe II. Njen pravi RD je 25. april 1926, pa zgleda, da avstralski vladi, ki ravno na ta dan praznujemo ANZAC dan-konec prve svetovne vojne ni odgovarjalo in so prestavili tako njen praznik na mesec junij. Je pa ena zelo zanimivih in resničnih zgodb, da je Kraljica Elizabetha II preživela že vse predsednike ZDA od Trumana, Eisenhowerja dalje do Barrac Obamo. Je enkratna zanimivost današnjih časov.

Med drugimi pa se je slovenska skupnost v Melbournu poklonila dnevu državnosti RS 25. junija. Vsa slovenska društva in versko središče so po svoje pripravili spomina na deset dnevno vojno pred 19-imi leti. Vsa Slovenija je takrat enotno stopila skupaj, tudi rojaki po svetu smo stopili skupaj in je bila Avstralija prva prekomorska država, ki je priznala Slovenijo za samostojno državo. Videli smo, kako je zaplapolala slovenska zastava v pravem trenutku - zmaga – Slovenija samostojna država z manj kot dvemi milijoni prebivalcev. Čestitke, predsedniku državeg. Danilu Turku in predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Ker že govorimo o političnih zanimivostih je tudi avstralska po svoje zelo zanimiva. Pred tremi tedni je kar čez noč moral zapustiti svojo pisarno v Canberry naš primministerski predsednik Kevin Rudd. Zamenjala ga je še vedno ista stranka - delavska stranka Julia Gillard. V Avstraliji imamo velik problem z imigracijo. Po redni poti prihaja vsako leto preko 100 tisoč imigrantov, potem pa še mnogo takih, ki svoj prihod izsiljujejo. Samo v tem letu je priplulo v avstralske vode že 78 ladij z več kot 4000 neznanih ljudi iz Indije, Afganistana in otoških držav. Pred izkrcanjem na avstralsko zemljo odvržejo vse dokumente in tam tiči problem. Nihče ne ve njihovo starost, kraj in od kod prihajajo. Na Christmas otoku, kjer se teh imigrantov največ ustavi, so kampi že prenapolnjeni. V parlamentu s potrditvijo priiministrice Julie Gillard so odločili, da vsi tisti, ki odvržejo vse dokumente, bodo od sedaj naprej samo lahko nadaljevali plovbo nazaj od koder so prišli. Velika večina se strinja s tem predlogom.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...