Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gregor Kunej, Majda Struc, Tadeja Mesojedec in Primož Jamšek (foto: ARO)
Gregor Kunej, Majda Struc, Tadeja Mesojedec in Primož Jamšek

Počitnice naj bodo aktivne in prijetne

| 16.06.2010, 19:08 Petra Stopar

Poletje je pred nami, s tem pa tudi počitnice. V tokratnem Pogovoru o so o možnostih preživljanja prostega časa spregovorili predstavniki več organizacij. Vsem so delili mnenje, da je aktivno preživljanje počitnic zelo pomembno, tudi zato, ker prispeva veliko k osebni rasti na več področjih. Ure pred računalnikom? Ne, hvala!

Generalna sekretarka že 57 let delujoče Zveze prijateljev mladine Slovenije Majda Struc je dejala, da so sredi največjih priprav, saj so letovanja dobršen del počitniških programov. „Skozi te programe gre približno 20.000 otrok, imamo 2.500 postelj v 15 letoviščih, zato morajo biti programi temeljito in skrbno pripravljeni, prav tako vzgojitelji in spremljevalci“, je poudarila. Primož Jamšek je o vidiku prostovoljstva, na katerem temeljijo programi Slovenske filantropije povedal, da lahko prostovoljec postane vsak. „Resnično dobijo prostovoljci še nekaj strokovnega znanja, nekih veščin, ki jih bodo lahko kasneje uporabljali, tako v osebnem kot v profesionalnem življenju. Veča se jim zaposljivost, s tem ko lahko dejansko pokažejo, česa so sposobni.“ Tudi v Slovenski filantropiji lahko mladi najdejo veliko različnih oblik prostovoljnega dela za to poletje, je poudaril Jamšek.

Odgovorna za usposabljanja animatorjev pri Oratoriju Slovenije Tadeja Mesojedec pa je dejala, da imajo okviren podatek, da oratoriji vsakoletno potekajo v okoli 300 župnijah. „Oratorije pripravljajo mladi animatorji, lahko jih je 30, 50, 100, ki pripravljajo ta počitniški teden, ponekod dva tedna.“ V oratorij so vključene igre, kateheze in petje na podlagi zgodbe. Oratorij ima štiri stebre: dom, ki sprejema vse, šola, ki izobražuje, dvorišče, kjer poteka igra in župnija, ki evangelizira. Gregor Kunej pa je v imenu Skupnosti katoliške mladine Slovenije, ki med drugim pripravlja Poletno šolo skupnosti Kaprije, poletne tedne v Taizeju in slovensko šolo za animatorje, povedal, da so počitnice izjemna priložnost za neformalno pridobivanje znanja in duhovno poglabljanje.

Kunej glede vpliva gospodarske in finančne krize ocenjuje, da je letos „manj udeležencev vsaj v teh plačljivih programih in tu pač moramo biti tudi sami kot društvo iznajdljivi pri pridobivanju sredstev ter omogočiti čim večjemu številu mladih, da gredo tja, kamor si želijo“. Izjemno povpraševanje po brezplačnih počitnicah se po mnenju Struceve občuti tudi v Zvezi prijateljev mladine, kjer imajo za socialno ogrožene otroke projekt Pomežik soncu. Za socialno šibkejše otroke in družine pa letovanja pripravljajo tudi na Slovenski Karitas. Med njimi so duhovno in strokovno vodene počitnice v Portorožu, letovanje v domu Karitas v Soči, poletni delovni tabor v Banja Luki itd.

Da lahko veliko za dobro in aktivno preživljanje prostega časa storijo predvsem starši, je povedala psihologinja in družinska terapevtka Eva Hrovat Kuhar.Starši, če le imajo možnost, bi bilo dobro, da si vzamejo kakšno uro več na dan prosto, da aktivno preživijo čas z otroki, se aktivno pogovarjajo z njimi, ne da otroci ležijo kot krompirčki pred računalnikom ali televizijo“, opozarja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.