Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež na Cipru (foto: www.papalvisit.org.cy)
Papež na Cipru

Papež: Svet brez križa, bi bil svet brez upanja

Papež in Sveti sedež | 06.06.2010, 11:06

Papež Benedikt XVI. se mudi na tridnevnem obisku Cipra. Dopoldne je v Nikoziji daroval sveto mašo, med katero je škofom izročil delovno gradivo za jesensko sinodo Cerkve na Bližnjem vzhodu. Že včeraj pa se je srečal s katoliško skupnostjo.Zbrane je povabil, naj pomagajo ustvarjati medsebojno zaupanje med kristjani in nekristjani kot temelj za izgradnjo trajnega miru in sožitja med narodi različnih ver, političnih prepričanj in kultur.

Sicer pa so odnosi med katoličani in pravoslavnimi zelo dobri, zato je v takem vzdušju potekalo tudi včerajšnje srečanje med Benediktom XVI. in ciprskim pravoslavnim nadškofom Krizostomom II. Včeraj popoldne je sveti oče v cerkvi Svetega Križa v Nikoziji daroval še mašo z duhovniki, redovniki, diakoni, katehisti in predstavniki cerkvenih gibanj.

Papež o pomenu slavljenja križa

"Mnogi bi se lahko spraševali zakaj kristjani slavimo Jezusov Križ, ki je orodje mučenja ter znamenje trpljenja in poloma," je dejal sveti oče. To je vse res. Hkrati pa je križ tudi dokončno zmagoslavje božje ljubezni nad vsakim zlom sveta, je dodal. Človek namreč samega sebe ne more odrešiti smrti. Samo Bog ga lahko osvobodi moralnega in fizičnega suženjstva, je dejal sveti oče in dodal: "Zato torej svet potrebuje križ." Za nas ni le znamenje, ki ga častimo, niti ni samo znak pripadnosti neki veri, ampak nam križ govori o upanju, ljubezni in zmagi nenasilja. Govori nam o Bogu, ki povzdiguje ponižne, daje moč šibkim, nam pomaga preseči razdeljenosti ter premagati sovraštvo z ljubeznijo. "Svet brez križa, bi bil svet brez upanja," je dejal papež. Ko govorimo drugim o Njem pa postanemo kanali njegove modrosti in ljubezni.

Prisotnost kristjanov na Bližnjem vzhodu izraz evangelija miru

Zatem je nekaj besed namenil še kristjanom, ki so na Bližnjem vzhodu v manjšini. Mnoge družine se zaradi etničnih in verskih napetosti izseljujejo in tudi duhovniki bi najraje odšli. V teh okoliščinah, pa je po papeževih besedah vsak duhovnik, vsaka skupnost vernikov, vsaka trdna župnija, ki pričuje za Kristusa, izredno znamenje upanja ne samo za kristjane, ampak tudi za vse tiste, ki živijo na omenjenem območju. Njihova prisotnost je po besedah svetega očeta zgovoren izraz evangelija miru in odločitve Dobrega pastirja, da bo skrbel za svoje ovce, neomajnega zavzemanja Cerkve za dialog, spravo in ljubeče sprejemanje drugega.

Papež bo popoldne bo obiskal še maronitsko katedralo. Poslovilna slovesnost bo potekala v Larnaki, v Vatikan pa se bo vrnil nekaj po 21. uri.

Papež in Sveti sedež
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...