Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik
Delo (foto: www.tbp.si)
Delo | (foto: www.tbp.si)

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu

Slovenija | 28.04.2010, 10:40

Obeležujemo mednarodni dan varnosti in zdravja pri delu, ki ga je Mednarodna organizacija dela razglasila leta 2003. Namen je osredotočiti pozornost na problem varnosti in zdravja pri delu ter spodbuditi ustvarjanje varnostne in zdravstvene kulture, ki bo trajno zmanjševala število z delom povezanih smrti. Mednarodna konferenca svobodnih sindikatov pa je že v letu 1996 uvedla 28. april tudi kot svetovni dan spomina na umrle in poškodovane delavce.

Letošnja tema so nastajajoča tveganja in novi načini preprečevanja v spreminjajočem se svetu dela. V ospredje problematike varnega, zdravega in dostojnega dela vstopajo psihosocialna tveganja kot posledica negotovosti zaposlitve, večje intenzivnosti dela in medčloveških odnosov, ki vključujejo ustrahovanje in trpinčenje. Takšni dejavniki povečujejo število bolezni, povezanih s stresom. Obravnavanje stresa in drugih psihosocialnih dejavnikov tveganja za varnost in zdravje pri delu mora biti enakovredno drugim nevarnostim, opozarja predsednik Zveze društev varnostnih inženirjev Slovenije Janez Fabijan. Kot poudarjajo v omenjeni zvezi, je zagotovitev varnega in zdravega delovnega mesta prvi pogoj za uspeh posameznika in podjetja. Varnost in zdravje pri delu sta sestavna dela konkurenčne prednosti podjetja, še navajajo.

Da morajo delodajalci več storiti za varnost in zdravje zaposlenih, pozivajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Po njihovem opozorilu je veliko bolezni posledica razmer, v katerih se je znašlo delavstvo. Po intenzivnosti dela in po nadurah je Slovenija namreč v samem evropskem vrhu. Hkrati opozarjajo, da država še vedno nima predpisov, ki bi omogočali odkrivanje poklicnih bolezni. Več kot polovica smrtnih poškodb pa se je po njihovih podatkih zgodila v gradbeništvu, ki tako ostaja panoga z veliko stopnjo tveganja ne le zaradi narave dela, ampak tudi zato, ker v njej dela veliko migrantov. Ti pogosto niso enako dobro usposobljeni za varno delo.

Letno 2 milijona smrtnih žrtev zaradi delovnih nezgod

Vsako leto zaradi delovne nezgode ali z delom povezanih bolezni umre več kot dva milijona delavcev, kar pomeni en delavec vsake štiri minute. Vsako leto se pri opravljanju dela poškoduje 270 milijonov delavcev, zaradi nezdravega delovnega okolja pa vsako leto zboli 160 milijonov delavcev po vsem svetu.Vvsako leto se pri opravljanju dela poškoduje 270 milijonov delavcev (vsakih 9 sekund 1 delavec utrpi delovno nezgodo). Zaradi nezdravega delovnega okolja pa vsako leto zboli 160 milijonov delavcev po vsem svetu.

Samo v Sloveniji je bilo lani 25 smrtnih žrtev kot posledica delovnih nezgod. Vseh smrtnih nezgod pri opravljanju dela pa je veliko več, ker je k tej številki treba dodati še smrtne nezgode iz tako imenovanih neformalnih gospodarstev in sive ekonomije, navaja zveza varnostnih inženirjev. Uradnih podatkov o tem, koliko jih je umrlo zaradi poklicnih bolezni in drugih bolezni, ki so povezane z delom, ni. Ocene sindikatov pa za leto 2008 govorijo o 700 umrlih zaradi bolezni, povezanih z delom.

Podatki o najpogostejših vzrokih za bolniško odsotnost z dela in invalidnost na prvo mesto uvrščajo mišično-kostne bolezni, sledijo poškodbe in psihosomatska obolenja, pogoste pa so tudi poklicna naglušnost, različne alergije, astme in zastrupitve s kemikalijami.

Z današnjim dnem se začenja tudi evropska kampanja varnosti in zdravja pri delu 2010 - 2011, katere cilj je ozaveščanje o pomenu vzdrževanja ter o tveganjih, ki nastanejo, če vzdrževanje ni pravilno izvedeno.

V okviru kampanje bo izvedeno tudi nacionalno tekmovanje za priznanja "Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2010", ki bodo podeljena za izjemne in inovativne prispevke na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri vzdrževalnih delih. V kratkem bodo na spletni strani kampanje objavljeni kriteriji skupaj s prijavnico. Organizacije, ki menijo, da imajo področje vzdrževanja zgledno urejeno, so vabljena k sodelovanju. Rok za prijavo se izteče 30. junija 2010.

Slovenija, Svet
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...