Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Svetovni molitveni dan žensk – 5. marec 2010

Svet | 04.03.2010, 22:39

Svetovni molitveni dan žensk na temo 'Vse, kar diha, naj hvali Gospoda' bo danes potekal po več kot 170 državah sveta. V Sloveniji bodo po poročanju Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference ekumenski dogodek obeležili z bogoslužji na šestih krajih, in sicer v Ljubljani, Murski Soboti, Mariboru, Rogaški Slatini, Piranu in v Velikih Laščah.

V Sloveniji bodo Svetovni molitveni dan žensk obeležili:

  • v Ljubljani, 5. marca 2010, ob 18.00 v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski cesti 9. Bogoslužje bo potekalo v slovenskem in nemškem jeziku.
  • v Murski Soboti, 5. marca 2010, ob 18.00 v evangeličanski cerkvi na Slovenski ulici 15.
  • v Mariboru, 5. marca 2010, ob 18.30 v katoliški cerkvi sv. Rešnjega telesa.
  • v Rogaški Slatini, 5. marca 2010, ob 16.30 v katoliški kapeli sv. Ane.
  • v Piranu, 5. marca 2010, ob 18.30 v minoritski cerkvi sv. Frančiška.
  • v Velikih Laščah, 5. marca 2010 na gradu Turjak.

Bogoslužje bo potekalo po predlogi, ki jo je letos pripravila skupina krščanskih žensk iz različnih krščanskih veroizpovedi iz Kameruna. Molitveni dan bo zato tudi osredotočen na molitev za Kamerun. Krščanske ženske iz Kameruna v tem bogoslužju pripovedujejo o svojem težkem vsakdanjiku, delu v poljedelstvu in trgovini, o izkušnjah z nasiljem, trgovino z otroki in ženskami, korupciji, o kršenju človekovih pravic in izkoriščanju naravnih bogastev. Govorijo pa tudi o svojih perspektivah in vizijah v zaupanju, da Bog vedno znova oživlja našo človeško skupnost.

Vodilno temo molitvenega dneva žensk bodo osvetlili trije odlomki iz Svetega pisma, in sicer:

Ps 150: Veliki hvalospev „Aleluja! Hvalite Boga v njegovem svetišču, hvalite ga na nebesnem svodu njegove moči! 2 Hvalite ga v njegovih silnih delih,hvalite ga zaradi obilja njegove veličine! 3 Hvalite ga z glasom roga, hvalite ga s harfo in citrami; 4 hvalite ga z bobnom in plesom, hvalite ga s strunami in flavto; 5 hvalite ga na cimbale zvočne, hvalite ga na cimbale doneče! 6 Vse, kar diha, naj hvali Gospoda. Aleluja!“

Apd 16,16–34: Pavel in Sila v ječi „16 Nekega dne smo šli k molitvi. Srečala nas je dekla, ki je imela duha jasnovidnosti in je z vedeževanjem prinašala precéj zaslužka svojim gospodarjem. 17 Pritekla je za Pavlom in za nami ter vpila: »Ti ljudje so služabniki Boga Najvišjega; oznanjajo vam pot odrešenja.« 18 To je počenjala več dni. Nazadnje se je Pavel naveličal, se obrnil in rekel duhu: »V imenu Jezusa Kristusa ti zapovedujem: pojdi iz nje!« In pri priči jo je duh zapustil. 19 Ko so njeni gospodarji videli, da jim je splahnelo upanje na dobiček, so prijeli Pavla in Sila ter ju odvlekli na trg pred mestne poglavarje. 20 Prignali so ju pred zastopnike oblasti in rekli: »Ta dva netita nemir v našem mestu. Juda sta 21 in širita običaje, ki jih mi kot Rimljani ne moremo sprejeti in ne smemo izpolnjevati.« 22 Tudi ljudstvo se je dvignilo proti njima. Rimska oblastnika sta jima strgala oblačila in ju velela pretepsti. 23 Ko so ju hudo pretepli, so ju vrgli v ječo, ječarju pa zabičali, naj skrbno pazi nanju. 24 Ječar je izpolnil ukaz in ju vrgel v najglobljo temnico, nogé pa jima je vklenil v klado. 25 Okoli polnoči sta Pavel in Sila molila in pela Bogu hvalnice, drugi jetniki pa so ju poslušali. 26 Iznenada pa je nastal silen potres, tako da se je ječa v temeljih zamajala; v hipu so se vsa vrata odprla in vsem jetnikom so odpadle verige. 27 Ječar se je prebudil. Ko je videl, da so vrata ječe odprta, je izdrl meč in se hotel ubiti; mislil je, da so mu jetniki pobegnili. 28 Pavel pa mu je zaklical z močnim glasom: »Nič žalega si ne stôri! Vsi smo še tukaj!« Ječar je zahteval luč in planil noter. Trepetaje je padel pred Pavla in Sila, 30 nato ju je popeljal ven in vprašal: »Gospoda, kaj naj storim, da se rešim?« 31 Odgovorila sta mu: »Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš ti in tvoja hiša!« 32 Nato sta oznanila Gospodovo besedo njemu in vsem, ki so bili v njegovi hiši. 33 Vzel ju je s sabo še tisto nočno uro ter jima izpral rane; in pri priči se je dal krstiti z vso svojo družino. 34 Peljal ju je na svoj dom in ju povabil k mizi; in veselje je navdalo njega in vso njegovo hišo, ker so našli vero v Boga.“

Iz 42,10–17: Hvalnica Gospodu "10 Pojte Gospodu novo pesem, njegovo hvalnico s konca zemlje: prebivalci ob morju in vse, kar ga napolnjuje, otoki in njihovi naseljenci. 11 Vzklikajo naj puščava in njena mesta, vasi, ki v njih prebiva Kedár, vriskajo naj prebivalci na pečinah, oglašajo naj se z vrhov gorá. 12 Dajejo naj slavo Gospodu, njegovo hvalo naj oznanjajo po otokih. 13 Gospod izhaja kakor junak, vzbuja gorečnost kakor bojevnik, zaganja bojni vik in krik, nad sovražniki se izkazuje kot junak. Čas odrešenja je tu: 14 Dolgo sem molčal,tiho sem bil in se premagoval, zdaj stokam kakor porodnica, duši me in težko diham. 15 Opustošil bom gore in griče, posušil bom vse njihovo zelenje, reke bom spremenil v struge in jezera posušil. 16 Popeljal bom slepe po poti, ki je ne poznajo, po stezah, ki jih ne poznajo, jih bom vodil, temò bom pred njimi spremenil v svetlobo, grebene v ravnino. To so reči, ki jih bom storil, in jih ne bom opustil. 17 Umaknili se bodo nazaj, popolnoma osramočeni bodo tisti, ki zaupajo v malike, ki pravijo ulitim podobam: »Vi ste naši bogovi!«“

Kdaj je nastal Svetovni molitveni dan žensk?

Svetovni molitveni dan žensk je nastal v 19. stoletju, ko so krščanske ženske iz ZDA in Kanade začele z različnimi oblikami sodelovanja v podporo misijonski dejavnosti žensk doma in po svetu.

Svetovni molitveni dan žensk je svetovno žensko ekumensko gibanje, ki goji molitveno dejavnost in stike po različnih državah sveta, vsako leto na prvi petek v marcu pa vabi javnost k dnevu skupne molitve. Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države, ta država pa potem postane predmet molitve na ta dan, ki se začne, ko se zdani nad otočjem Tonga v Pacifiku in se nadaljuje po vseh celinah, dokler se približno 36 ur pozneje ne konča zadnje molitveno bogoslužje tega dneva na otočju Samoa.

Gibanje Svetovni molitveni dan žensk vsaka štiri leta pripravi tudi mednarodno srečanje, na katerem ima vsak narodni odbor možnost predlagati temo in primerne svetopisemske odlomke ter ponuditi sodelovanje pri sestavi in oblikovanju bogoslužja. Med srečanjem komisija oceni predloge ter določi teme in države, ki bodo pripravile molitveni dan za naslednja štiri leta. Posamezna izbrana dežela ne izbira svoje lastne teme, ampak temo določi mednarodni izvršni odbor, z odločitvijo pa se delegatke narodnih odborov seznanijo na mednarodnem srečanju.

Spletna stran Svetovnega molitvenega dneva žensk: http://www.worlddayofprayer.net

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...