Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Danes je svetovni dan boja proti tuberkulozi

Slovenija | 24.03.2010, 12:04

V svetu je ta bolezen zelo razširjena in velja celo za eno od treh najbolj smrtonosnih. Strokovnjaki ocenjujejo, da vsako leto za njo na novo zboli približno devet milijonov ljudi. Pri precejšnjemu številu se zaradi slabih življenjskih razmer in pomanjkanja zdravil lahko tudi usodno konča. Slovenija sodi med države z nizkim številom bolnikov.

24. marca 1882 je nemški zdravnik Robert Koch prvi odkril povzročitelja tuberkuloze, ki so ga najprej poimenovali Kochov bacil. Svetovna zdravstvena organizacija je zato ta dan razglasila za svetovni dan boja proti tuberkulozi. Nalezljiva bolezen, poznana tudi kot jetika ali sušica, primarno prizadene pljuča, okužba pa lahko zajame tudi druge organe in tkiva. Prenaša se z drobnimi kapljičnimi delci, ki nastajajo med kašljanjem, kihanjem in govorom oseb s kužno obliko tuberkuloze. Okužba v 90-ih odstotkih primerov ostane neopazna in se spontano ozdravi, pri ostalih pa pride do razvoja aktivne oblike bolezni.

Danes je s tuberkulozo okužena tretjina vsega svetovnega prebivalstva

Tuberkuloza se lahko pojavi v katerikoli življenjski dobi človeka. Poznali so jo že v davni preteklosti, saj so jo našli pri egipčanskih mumijah. Danes sta z njo okuženi približno dve milijardi ljudi oziroma tretjina vsega svetovnega prebivalstva, od tega prek 90 odstotkov v državah v razvoju. Tam je velik problem zaradi nekaterih dejavnikov, kot so slabi življenjski pogoji in revščina, podhranjenost, slabe higienske razmere, pomanjkljiva zdravstvena oskrba in okužba z virusom HIV, pa tudi vojne ter problemi beguncev, brezdomcev in zapornikov. Podatek Svetovne zdravstvene organizacije kaže, da letno za posledicami tuberkuloze umreta dva milijona ljudi. Za boleznijo v Sloveniji letno umre približno 20 ljudi, oboli pa jih nekaj več kot 200.

Uspešno, a dolgotrajno zdravljenje

Znaki pljučne tuberkuloze so kašelj, bolečina v prsnem košu in povišana telesna temperatura, ki traja več kot tri tedne, ter izkašljevanje krvi. Tem težavam je lahko pridruženo znojenje, otečene bezgavke, utrujenost in izguba telesne teže. Znaki so sicer velikokrat slabo izraženi in dolgotrajni.

Tuberkuloza se uspešno zdravi, zdravljenje pa je dolgotrajno. Bolnik običajno od dva do štiri tedne po zdravljenju ni več kužen za okolico in se zdravljenje lahko nadaljuje zunaj bolnišnice. Pri nas se večina bolnikov s tuberkulozo zdravi na Kliniki Golnik.

Slovenija, Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...