Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

Čakš o procesu osamosvajanja nove generacije na desni sredini

Slovenija | 21.10.2024, 15:31 Petra Stopar

Matej Tonin s četrtim mandatom utrjuje vodstveno funkcijo na čelu NSi. Nadaljnje vodenje stranke mu je na kongresu zaupalo 235 delegatov, 39 glasovnic pa je bilo neveljavnih. Vnovična izvolitev ni presenečenje, Tonin namreč pri prizadevanjih za nov mandat tudi tokrat ni imel izzivalca. Glavno poslanstvo v naslednjih dveh letih bo po Toninovih besedah to, da parlamentarne volitve leta 2026 prinesejo zamenjavo oblasti. V govoru je pozval stranke na desni sredini, da svojo energijo usmerijo v povezovanje razdrobljenih sil, ki bi skupaj z SDS oblikovale novo vlado. A predsednik SDS Janez Janša se je v zapisu na omrežju X vprašal, ali ni to račun brez krčmarjev, ter NSi očital podpiranje trenutne vlade.

Tonin je na kongresu dejal, da v NSi ne bodo nikoli pozabili, da so krščanski demokrati, predvsem pa bodo tisti, ki bodo zadnji branik pred vsemi norostmi sodobnega sveta in vlade Roberta Goloba. Izrekel je dobrodošlico novim projektom na desni sredini in jih povabil: »Če se bomo znali osredotočiti na bistvo in ne bomo malenkostni, lahko iz teh razdrobljenih sil na desni oblikujemo močno politično silo, ki bo skupaj z SDS lahko v prihodnjih letih oblikovala novo vlado in ta vlada bo končno imela priložnost, da bo odpravila vse tiste neumnosti, ki jih je zdaj naredila Golobova vlada.«

A Janša je v odzivu na Toninove besede spomnil na nekatere napovedi zdaj že nekdanjega člana SDS Anžeta Logarja, ki namerava ustanoviti novo stranko do konca tega leta. Logar je namreč za Televizijo Slovenija pred dnevi na vprašanje, ali se bo pridružil koaliciji, če bo relativna zmagovalka volitev SDS z Janšo, odgovoril: »Če bo sestavil vlado z največjo stranko na levi, na levem polu.« Zato se Janša sprašuje, kje v tej formuli vidijo NSi? Slednji še očita, da je dve leti Golobu »držala štango« mu »omogočila, da še vedno dela škodo ljudem in državi«, s čimer da je NSi »zamočila«, in Janša se boji, da nepovratno. Tonin se je v odzivu na te besede nato na omrežju X Janši zahvalil, da je jasno povedal, da gre SDS v samoizolacijo. Zaželel mu je srečno še en mandat v opoziciji in mu predlagal, naj pazi na stranko, ki so jo v zadnjem mesecu zapustili kar trije poslanci.

To je predvsem posledica osamosvajanja nove generacije na desni sredini, ki pa ni več tako nova in tudi ne tako mlada, ima pa že določeno kilometrino in izkušnje, je pa do sedaj nekako delovala pod okriljem dominantne stranke, torej SDS. 

Kaj o dogajanju meni politični analitik Rok Čakš? »To je predvsem posledica osamosvajanja nove generacije na desni sredini, ki pa ni več tako nova in tudi ne tako mlada, ima pa že določeno kilometrino in izkušnje, je pa do sedaj nekako delovala pod okriljem dominantne stranke, torej SDS. Pri tem ne gre samo za NSi, ampak tudi za Anžeta Logarja in njegove namere po samostojni poti.« Ocenjuje, da so to zgolj površinska nesoglasja, ki nimajo nekih globljih korenin. »Kadar je tu še vedno v razmerju do nekoga tretjega, ki bi potencialno ogrozil to opcijo – če gremo zdaj na politiko – ko gre za levico, ki ima to svoje ozadje v stricih iz ozadja, v trdi levici, ki je osnovni nasprotnik demokratičnega desnosredinskega pola, bo ta ekipa še vedno igrala skupaj.«

Sicer pa Čakš opaža, da so v NSi »korigirali smer«. V zadnjem letu smo bili namreč po njegovem mnenju vajeni, da so se potiskali na sredino predvsem preko svojega gospodarskega programa, »ki je dokaj zanimiv in priznan kot uspešen in dober, s tem pridobili neke liberalnejše volivce v sredini, zdaj pa, ko se pojavlja neka konkurenca tudi v tem prostoru, se vračajo h koreninam, to pomeni – postajajo še bolj glasni braniki krščansko-demokratskih vrednot,« kar je še posebej opazno pri prvih Toninovih nastopih v vlogi evropskega poslanca, pa tudi drugod.

V nedeljo je izmenjavo ostrih besed na Televiziji Slovenija pokomentiral še ustanovitelj NSi Lojze Peterle in ocenil, da se »na desnem polu dogaja preveč petelinov na premajhnem gnoju«. Spomnil je na čas pred 25 leti, ko so si med sabo pomagali, v tekmi v zmerjanju, prerekanju, prerivanju in izločanju pa ne uživa, saj da ga zanima, kaj bo s Slovenijo, je dejal.

Celotni vsebini pogovora z Rokom Čakšem lahko tudi prisluhnete.

Slovenija
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...