Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Anže Logar (foto: STA)
Anže Logar | (foto: STA)

Anže Logar za Radio Ognjišče: Potrebujemo tretji politični steber

Slovenija | 10.10.2024, 19:21 Tanja Dominko Rok Mihevc

Poslanec Anže Logar je tudi sam potrdil, da se je odločil za politično pot zunaj SDS. Ob tem je napovedal stranko politične širine, ki jo bo ustanovil do konca leta. Do takrat bo v državnem zboru deloval kot nepovezan poslanec. Imena stranke še ni razkril.

Kocka je padla, odločitli ste se za svojo pot, kaj je botrovalo tej končni odločitvi, da se vendarle podajate k svoji ustanovitvi politične stranke?

Že nekaj časa, posebej od predsedniške kampanje, sem opažal, da razdeljenost političnega prostora Slovenijo ne pelje na pravo pot in je treba poskusiti vse, kar je v naši moči, da potegnemo silnice skupaj in da začnemo aktivneje sodelovati. Aktualna vlada je ta diskurz samo še zaostrila in v okviru tega je bil moj trden namen, da skušam s svojim političnim delovanjem različne poglede približati. Sem pa na tej poti žal ugotovil, da v tej obstoječi konstalaciji to ni mogoče. Zato sem se odločil, da po dolgem razmisleku se podam na svojo pot, ker Slovenija potrebuje politični tretji steber, ki skuša povezati vse tiste, ki Sloveniji želimo dobro.

Razmislek je bil res dolg, ste nekaj političnega kapitala tudi izgubili po volitvah?

Ne bi tega gledal kot bitka izgubljanja ali pridobivanja, predvsem v smeri dolžnosti, ki jo imaš kot nekdo, ki si aktiven v političnem prostoru, ki je na predsedniških volitvah dobil preko 400.000 glasov. Torej sem na neki način dolžan poskusiti pripeljati nekaj vedrine v slovenski politični prostor. Pač vsaka odločitev, še posebej, če se odločiš, da po 25 letih zapustiš stranko, v kateri si bil vedno zelo aktiven, terja svoj čas. Ali je to prezgodaj ali prepozno, bo pokazala prihodnost. Zdaj odpiramo novo stran.

Slovenija potrebuje politični tretji steber, ki skuša povezati vse tiste, ki Sloveniji želimo dobro.

Politika združevanja je tista, ki vas vodi, kaj pa to pomeni glede odnosov z SDS?

Ne bi rekel združevanja, politika politične širine, iskanje konsenza na ključnih področjih, ki jih imamo, ki so potrebni za razvoj Slovenije. Zadnje poročila Dragija na evropski ravni je bil klic pet pred dvanajstvo, da v kolikor se ne bomo bistveno aktivneje odločili spoznati nove zakonitosti prihodnosti, bo stari kontinent, s tem pa tudi Slovenija, na svetovni sceni izgubil svojo mesto oaze miru in napredka. Država mora tu narediti svoj prispevek, mi moramo nazaj osrediščiti gospodarstvo kot temeljno vrednoto našega blagostanja. Mi moramo skupaj rešiti zdravstveni sistem, mladim pokazati prihodnost, to pa lahko zgolj na način, da poiščemo tisto, kar nas povezuje. To je paradigma, zaradi katere sem se odločil ustanoviti stranko. V okviru tega sem bil vedno dialoški in bom vedno odprt za vsako sodelovanje.

Dolžan sem poskusiti pripeljati nekaj vedrine v slovenski politični prostor. 

Vemo, da vas je predsednik stranke Janez Janša pozval k izpolnitvi pogodbe, ki izpolnjuje nekaj obveznosti, če kandidirate na listi SDS kot poslanec. Kako boste razrešili to dilemo glede mandata?

Ne vem, kako bi razreševal. V ustavi je jasno zapisano, da je poslanec DZ izvoljenec ljudstva in na nek način se pogodbeno razmerje v tem pogledu sklepa z volivci in ne s stranko. Tudi vrhovno sodišče je o tem sprejelo neko idikaturo. 

Kaj pa glede poslanske skupine, kdo vse bo v njej?

To je za korak preuranjeno. Poslanska skupina je obraz politične stranke v DZ, zato je moj fokus v ustanovitev politične stranke in potem šele vzpostavitev poslanske skupine. Do takrat bom nepovezan poslanec.

Se pravi Dejan Kaloh in Eva Irgl vam ne bosta sledila?

25 let sem bil član stranke in preden sem zakorakal v neko novo zgodbo, sem želel prejšnjo zapreti. Se mi je zdelo edino korektno in pošteno. Ti pogovori bodo v prihodnje in jih še nisem opravljal, zato ker sem moral najprej sam pri sebi narediti ta izstop in lahko zdaj razmišljam o teh stvareh tudi naprej.

Slovenija
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...